Főoldal » Forgalomirányítás, Virtuális Vasút

Tower Sim – megjelent

IST 2009 november 22 Nincs megjegyzés

towersim_vegleges_fokepernyoA korábban már beharangozott kanadai fejlesztésű forgalomirányító program, a Tower Sim végleges verziója kiadásra került a napokban. Kizárólag internetes úton rendelhető meg, úgy is csak letölthető változatot adnak: fizetés után e-mailben küldik a néhány napig érvényes letöltési linket és az aktiváláshoz szükséges kódot, fő a biztonság alapon. A szoftver ára 19 dollár, ami végülis korrektnek mondható ahhoz képest, hogy manapság valahol itt kezdődnek a játékok árai. A tartalommal kapcsolatban viszont már felmerülhet a megéri-nem éri meg kérdés.

A fentieket végrehajtva egy 12 megás program a jutalmunk, amely kicsomagolva sem sokkal több ennél. Egy külön indítóprogramot applikáltak be a demóhoz képest, amelyet itt láthattok alant. Számomra nyilvánvaló, hogy a cég még több területet fog megjelentetni a Tower Sim sikere esetén, így a most még eléggé üres ablak idővel feltöltődhet az egyes területek ikonjaival.

towersim_vegleges_indito

Most azonban van ez az egy, úgyhogy kénytelenek leszünk ennek nekiállni. Rákattintva a demóból is megismert menü bontakozik ki előttünk, amely végre nem egy, hanem öt küldetést is magában foglal. Szerencsére itt már nincs meg a negyed órás időkorlát, így hosszabb feladatokat is elvállalhatunk. Az alapból adott öt darab teljesítése így 4 óra 45 percnyi időnket veszi igénybe, ami – valljuk be őszintén – nem túl sok. Főleg nem azért, mert ezek szigorúan menetrend alapján felépített küldetések, így ha rájövünk a megfelelő sorrendre már ami a jelzők és kitérők kezelését illeti, akkor ugyanazon műveletekkel legközelebb is teljesíteni tudjuk a pályát. Szóval nincs meg a véletlen szerepe, vagy legalábbis én nem találkoztam vele és a felépítése az egyes menetrendeknek sem tűnt olyannak, mint ami képes lenne ezt kezelni.

towersim_vegleges_kuldetesek

Viszont, ami jelen esetben hangsúlyos lehet az az, hogy a program kedvelői maguk is tudnak menetrendet írni, ráadásul ennek módszere nagyon könnyen és gyorsan megtanulható, így aztán csak idő kérdése mikor árasztják el a netet az újabb és újabb teljesítenivalók. A program fejlesztői nem voltak ostobák: beépítettek egy automata küldetéskezelő rendszert, így egy gombnyomás és máris letölthetjük a szervereikről a frisseket. Némi hiba viszont, hogy ezek alapból nem épülnek be a játékba, sajnos a Load gombbal kell betallózni, ami bár hasznos, egyáltalán nem elegáns.

Azt ugyanakkor jó pontként értékelem, hogy nem csak az okozza a változatosságot, hogy melyik vonatot melyik vágányra küldjük, hanem korrektül felépített háttérinformációk is vannak az egyes feladatok mögé. Itt olyanokra kell gondolni, mint a második világháború alatti katonai vonatok, amelyek prioritást élveznek a sima tehervonatokkal szemben, így mindenképpen azokat kell leközlekedtetni, vagy például arra, hogy nyugatra a harmadik számú vágány le van zárva baleset miatt és egy darabig nem lehet arra küldeni vonatokat.

towersim_vegleges

Ha nekiugrunk az egyik feladat t teljesítésébe, akkor máris láthatjuk az egyik legnagyobb változást, ami szerintem nem vált a program előnyére. Ha összehasonlítjátok a korábbi írásommal akkor ti is látjátok, hogy eltűnt a fákat és az eget mutató ablak a képernyőről, helyette a terület rajzát kapjuk meg nagyobban. Nem mondom, jóval hasznosabb így az egész, viszont így elvesztette azt a varázsát, hogy valóban egy toronyban éreztem magam. No meg aztán korábban az ígéretek arról szóltak, hogy az ablakra kattintva videókat nézhetünk elhaladó vonatokról, ami így most gyakorlatilag megvalósíthatatlan. Nagyon remélem, hogy ezen azért még elmorfondíroznak, mert alapvetően én jónak tartom a Tower Simet és aki kíváncsi a US&S Model 14 elektro-pneumatikus biztosítóberendezés működésére, annak meg kifejezetten ajánlom a próbát. Ha mást nem, legalább a demót.

Frissítés:
A videókat nem felejtették el, lesznek benne, csak még nincsenek vele készen. Ami azért eléggé gáz, várhattak volna a megjelenéssel addig. Elvileg patch formájában fogják kiadni és úgy hírlik, hogy saját filmeket is behelyezhetünk majd. Meglátjuk, majd beszámolok a fejleményekről.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.