Főoldal » Szimulátorok, Virtuális Vasút

Új szimulátor – GARL

IST 2009 november 18 8 megjegyzés

garl_desiroBejelentésre került egy új szimulátor készítése, amely a Glasgow Airport Rail Link nevet viseli magán. A játékot a Totalize Media fogja megjelentetni, méghozzá 2010 tavaszán. A játék a nevét viselő vasúti pályát foglalja magában, azaz a valóságban már meglévő 9 kilométert Glasgow Central Station és Paisley St James között, valamint további 1,9 kilométert a tervezett folytatásból amely Airport Junction és Glasgow nemzetközi repülőtere között húzódna. Utóbbit a skót kormányzat lefújta pénzügyi okokból, szóval egy darabig mégsem valósul meg, viszont legalább virtuálisan a kezeink közé kaparinthatjuk.

Az első ígéretek szerint a meglehetősen rövid pálya extra módon kidolgozott és realisztikus lesz, mivel az eredeti tervek alapján készítik el, így Glasgow központi pályaudvarának a teljes vágányhálózata is pontos másolata lesz a valóságban meglevőnek. A vágányok körüli épületeket, tereptárgyakat is a lehető legrészletesebben dolgozzák majd ki, viszont ez azt jelenti, hogy a messzebb levő építményekre már nem vonatkozik mindez, szóval jó magasra emelkedve azért nem fogjuk az összes házat beazonosítani Glasgow-ban. De annyi baj legyen…

A pálya persze nem lenne teljes járművek nélkül, legalábbis nekem ez a véleményem, de más szoftvereknél már láttunk erre ellenpéldát. Mindenesetre a valóságban a skótok rendeltek néhány Class 380-as Desirot, három illetve négy kocsis egységekben, ezek pedig kidolgozásra kerülnek a programban is. Véletlen vagy sem, de Colin J. Marsden pont a napokban fotózta ezek valós verzióit, ugyanis az első példányt éppen most készítették el, lásd itt.

Ha megnézitek az első képernyőmentéseket vagy a játék honlapját (és nem szörnyülködtök el az olyanokon, mint az, hogy a vasúti híd egy focipálya fölött visz át úgy, hogy a tartóoszlop a pálya közepén van…), akkor ismerős lehet a kép. Ez nem csoda, a játék a RailWorks motorját fogja használni megjelenítésre. Ennek ellenére nem kiegészítőként, hanem teljes értékű programként kerül majd árusításra. Nem tudom ennek mi az indoka, lehet, hogy így könnyebben el tudják majd adni, meglátjuk. A megjelenésig mindenesetre van még néhány hónap, én kíváncsian várom a további képeket, mert érdekel mit értenek a Totalize Medianál realisztikus működés alatt. Az mindenesetre jó jel, hogy alapvetően a vállalkozás az RSDL-lel együtt dolgozva kínál vasúti szimulációs megoldásokat cégeknek Angliában, saját fejlesztésű kezelőpulttal tehát még jó dolog is kisülhet az egészből. Csak ne lenne ennyire rövid a megtehető táv.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


8 megjegyzés »

 • avatar
  Ibigoo mondta:

  Rókabőr

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Megmagyaráznád?

 • avatar
  Ibigoo mondta:

  Rókabőr egyrészt azért, mert az RSDL-el karöltve az RW motorját felhasználva próbálnak készíteni valamit, ami nyilvánvaló módon arra lesz kihegyezve hogy jéé, RW motor, vegyetek RW-t is mert csinivili, nem látjátok?!
  Másrészről egy 11 kilométeres szakaszt megcsinálni és (szinte biztos vagyok benne) pénzért árulni pofátlanság, ilyet még a fritzek sem csinálnak. Ráadásul nagy eséllyel nem csak a grafikus motort licenszelik az RSDL-től, hanem a fizikait is…ami alapból megcáfol minden fizikáról és valós vezetési élményről papoló bullshitet.

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Akkor eltérő a rókabőrről alkotott véleményünk. Rókabőr szerintem az, ha gyakorlatilag ugyanazért próbálnak meg még egy körben lenyúlni pénzt. Erről itt nincs szó.
  A motorról: akkor más motorokra alkotott programok is rókabőrnek minősülnek szerinted? Egy City Bus Simulator rókabőr egy Subway Simulatorhoz képest, hiszen mindegyik a C4-es motoron alapszik? Ugyanez a kérdés fennáll fps motorokra is.
  A 11 kilométeres szakasz valóban kevés. Nem is kicsit. Hasonlóra viszont láttunk már példát, hiszen a WoS1 sem a hosszáról híres, a Rascal&Cottonwood sem és még említhetnék néhány példát. Ha már fritzek és hogy ők nem: érdemes lenne megnézned a Hamburger Straßenbahn nevű kiegészítőt Trainzhez. Na annak a pályarendszere minimális. Hiába a gyönyörűen kidolgozott járművek, ha nincs alatta sín. És bizony pénzt kérnek érte.
  Valós vezetési élmény kapcsán: az RW motorjára alapul majd a progi. Fejlesztik. Szóval majd _utána_ írjuk azt, hogy bullshit volt a szöveg, ne előre ha kérhetném.

 • avatar
  taurus-1047 mondta:

  Erre kíváncsi leszek. Elsőre megörültem neki, de a Railworks motort olvasva kicsit csalódott lettem. Remélem ők sokkal többet kihoznak belőle azon a nagyon rövidke szakaszon mint az RW, és legalább megláthatjuk mire lenne képes a motor…

 • avatar
  vasutasadam mondta:

  Fizetős lesz?

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Vélhetően az lesz.

 • avatar
  vasutasadam mondta:

  Köszönöm.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.