Főoldal » DVD-Magazin, Vasút, Virtuális Vasút

Victoria Line – megnézve

IST 2009 november 1 8 megjegyzés

victoria_largeLondonban jártamkor beszereztem a Video125 kiadótól a Victoria Line-t bemutató DVD-t. Már van annak néhány hónapja, hogy megjelent a lemez, eddig húztam a megvásárlását, azonban mivel belefutottam a London Transport Museumban, így belekerült a kosaramba. Szokás szerint azt kell mondjam, hogy igen jóra sikeredett a lemez: remek felvételek vannak hozzá, a narrátor pedig nagyon tisztán érthető. Utóbbi fontosságára akkor eszmélünk rá, amikor más embereket is megszólaltatnak. A lemez a nevéhez méltóan a londoni Victoria vonalat mutatja be, elsősorban vezetőállás nézetből. Erre 41 percet szánnak, azonban a filmet szinte minden helyen olyanokkal bővítették ki, mint az érkező vagy induló vonat mutatása az adott állomáson, illetve a megállóhely földfelszíni látképe. Külön öröm, hogy minden egyes helyen megmutatják, hogy az alapvetően egyenkinézetű állomásokat milyen egyéni elemekkel díszítették fel a könnyebb megkülönböztethetőség kedvéért. Vannak további érdekességek is a lemezen persze.

A film egy 1967 Stock járműből készült, amelyek már nem sokáig maradnak forgalomban, lévén felváltja ezeket a 2009 Stock, amelynek első két példányát is szemügyre vehetjük egy kicsit. Mind a régi, mind az új gép automata módon üzemel, járművezető azonban van, ő kezeli az utastájékoztatást, az ajtókat, valamint indítja a szerelvényt az egyes állomásokról. Számomra furcsa volt látni, hogy a vezető azon az oldalán foglalt helyet mindig a vezetőállásnak, ahol éppen nyíltak az ajtók, így egy menet közben kétszer is átment a másik oldalra. Fölöttébb érdekes elgondolás.
A Victoria vonal London legforgalmasabb metróvonala, ami talán annak is köszönhető, hogy 16 állomásából 15 egyben átszállóhely másik metró- illetve vasútvonalra. A film Walthamstowtól mutatja be a pályát Brixtonig, így a délre menő szerelvényben foglalhatunk helyett.
Emellett archív felvételeket is kapunk, így például megcsodálhatjuk ahogy a királynő saját kezűleg indítja el a legelső szerelvényt a hivatalos megnyitó alkalmával (és lép egyet hátra a vezetőálláson ahogy megindul a szerelvény), ami 1969. március 7.-én történt. Apró érdekesség, hogy 1968. szeptembere óta már menetrendszerűen zajlott a forgalom a vonalon…
A viszonylag rövid vonalról készült filmet feldobták még azzal, hogy szintén vezetőállásból végignézhetjük ahogy egy vonat kiáll a forgalomból és bemegy a Northumberland Park kocsiszínbe. Érdekesség 1: itt már keményebben kell dolgozniuk a járművezetőknek, mivel nincs automata üzem ide, így saját kezűleg vezetik a szerelvényeket. Érdekesség 2: a vonatoknak kocsimosón kell végighaladniuk, ezt is végignézhetjük. A depóban aztán láthatunk pár felvétel az új metrószerelvényekről, valamint kicsit körbenézhetünk az ottani forgalomirányító helyiségében. Ehhez kapcsolódóan az irányítóközpontról is készült egy plusz filmecske. Ezekkel együtt összesen 74 perc szórakozást ígér a kiadó.
Szóval korrekt kiadványt kaptam kézhez ismét a pénzemért, amivel ha jól számolom akkor a londoni metróvonalakról szóló sorozatot be is fejezték. Jöhetne már az az Isle of Wight DVD…

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


8 megjegyzés »

 • avatar
  morhange mondta:

  Jól hangzik a dolog, érdekes lehet, kár hogy nincs hozzá magyar hang vagy felirat :(
  Londoni metróról csak képeket láttam, meg annyit, hogy openbve ben játszottam vele jó sokat, ami nagyon tetszett :) Fura, hogy ott van kamera a metrókocsikban, a sok bűncselekmény miatt, itt meg amit felszereltek azt is levették (jó mondjuk ez egy más világ :D ) Spektrumon volt egy műsor a Londoni metroban történt bűnesetekről, hát nem túl biztonságos helynek tűnik.

 • avatar
  Nygma mondta:

  morhange: azért mert a budapesti metróban nincsen megfigyelés és bűnüldözést azért az biztonságos?

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Angol tudás nélkül is bőven élvezhető az anyag, érdemes összehasonlítani például a BVE-s londoni pályákkal a látott képet.
  A bűncselekmények számát nem tudom megítélni, nekem egyáltalán nem volt rossz érzésem sem metrón, sem buszon, sem vonaton az angoloknál. Mondjuk itthon sem szokott lenni. Ennek ellenére én támogatnám a megfigyelőeszközök felszerelését a hazai tömegközlekedési járművekre.

 • avatar
  morhange mondta:

  Nygma, egyáltalán nem, épp azt akartam kifejezni, hogy többet hallottam már a londoni biztonsági intézkedésekről mint az itteniekről, én is támogatnám a kamerákat, mi értünk vannak azok. Sajnos láttam már pár rendbontás a bkv-n.

 • avatar
  Nygma mondta:

  Miért nem csinálunk ilyet BKV-ban? Én még annó az egyetem szervezésében megnéztem a 3-as metrót. Az utolsó metró után gyülekeztünk a kökiben, megmutatták a javítóbázist, aztán egy dízelmozdonnyal és speckó kocsival bevittek az alagútba. Arany János térnél megnéztük az össszes polgári védelmi létesítményt, szellőzőventillátárokat, légmentes zsilipeket (ne higyjétek el mennyi minden van az állomáson kívül a föld alatt). Aztán vonattal mentünk tovább egészen Újpestre. Közben megálltunk a pályát elzáró zsilipeknél, megmutatták a Rákos (?) patak feletti “hidat”, Újpesten az alagút végét és a speckó érintő csúcssines kitérőket. Hajnali 4 volt mire vége lett a túrának. Ez végig is lehetne videózni.

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Mire mindezt leengedélyezteted a BKV-nál, addigra eltelik néhány év. Pláne ha mindezt pénzért szeretnéd árusítani, akkor meg gondolom nem keveset fizethetsz is a cégnek. Ráadásul ha jól emlékszem, akkor a Video 125-ösök plusz fényszórókat raknak a metróra azért, hogy jobban láthassák a nézők az alagutat. Na ezt kivitelezni még egy jó móka lenne.
  Ennek ellenére van benne ráció, bár én lehet, hogy első körben inkább egy villamosvonalban gondolkodnék.

 • avatar
  Nygma mondta:

  Én első körben lehet nem gondolkodnék engedélyen. :lol:
  De teljesen igazad van, sajnos bonyolult az élet. A plusz fényre nem is gondoltam. De amikor mi lent voltunk az alagútban normál üzem után az összes fénycső égett az alagútban is, ami azért adott plusz fényt.

 • avatar
  morhange mondta:

  Ismerősöm be tudta magát és pár haverját szervezni egy alagúti sétára, ott nem kellett semmi más csak ismeretség, meg jó nagy szerencse.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.