Főoldal » Modellvasút, Tippek-Trükkök

Bachmann dekóder beszerelés

crash 2009 december 2 Nincs megjegyzés

DSC_4048_resizePontosítom a címet: Bachmann dekóder beszerelése Minitrix mozdonyba. A dekóder a NEM 651-es számú szabványának megfelelőre készült, a Minitrix mozdonyokban pedig szintén ugyanezen szabványnak megfelelő dekóderfoglalat található. Mit várna az ember? Azt, hogy ezek így összepasszolóak legyenek. De nem, ez nem az mese – azonban létezik megoldás. Mivel a szabvány nem rendelkezik a dekóderen lévő tüskék hosszáról, így minden gyár úgy értelmezi a dolgot, ahogy neki tetszik: a Bachmann szerint elég a rövid tüske, a Minitrix szerint pedig aki oda dekódert akar dugni, az hosszú tüskéjűvel próbálkozzon. Na, van akit ez elrettent, én nekimentem a témának. Vagy a dekódert, vagy a foglalatot faragjuk át – én az utóbbit választottam.

A Minitrix gépekben ugyanolyan dekóder-foglalat van. Ennek az a hibája, hogy a dekóder tüskéit leszorító műanyaghoz a nyomtatott áramköri lemezben lévő kivágás nincs elég közel. Itt némi beavatkozás szükséges – szó szerint bele kell reszelni a dekódert a mozdonyba. Én ehhez a Dremel gépembe fogott palástmarót használtam – nem volt kedvem reszelgetni. A dekóder számára fenntartott nyílás bővítésénél arra kell ügyelni, hogy a tüskéket leszorító műanyag alkatrészt rögzítő lyukak érintetlenek maradjanak, ellenkező esetben az lötyögni fog, és bizonytalan lesz az érintkezés.  Ha jól dolgoztunk, akkor immár a dekóder tüskéi elérik az azok leszorítására szolgáló alkatrészt, és korrektül behelyezhető a dekóder. Akinek ez a megoldás nem felel meg, az simán fel is forraszthatja a nyákra a dekódert, max körülményesebb lesz a dekódert cserélni, vagy másik mozdonyba átrakni.

Nos, azt hiszem több időbe kerül a postot megírni, mit a Minitrix nyákot preparálni. Beszéljenek inkább a képek.

DSC_4041_resize
A Minitrix 465-ösöse koros darab, de a mai napig megállja a helyét. Már tizenkét évvel
ezelőtt dekóder-foglalattal szerelve került a boltokba.

DSC_4042_resize
A mozdony belseje.

DSC_4043_resize
A probléma forrása. A képen jól látszik, hogy a dekóder, és annak tüskéinek leszorítására
szolgáló alkatrész között túl sok hely van az ott lévő nyák miatt.

DSC_4045_resize
Egyszerűen megnagyobbítottam az érintkezők irányába dekóder helyét. A leszorító
alkatrészt rögzítő lyukakra vigyáztam, hogy ne vágjak beléjük.

DSC_4048_resize
És látszik a munka eredménye – a dekódert koppanásig be lehet a fogalatba tolni.

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.