Főoldal » Lapszemle, Könyvbemutató, Modellvasút

N Gauge Journal 6/09

pre-zli 2009 december 21 1 megjegyzés

NGJ 6-09-01December lévén, a brit N Gauge Society kiadta hírlevelének utolsó idei számát – ezennel 98 színes és tartalmas oldalon. Ha a bemutatott újdonságok terén nem is kiemelkedő, mégis bővelkedik az érdekességekben, kezdve Roger Sant “Wiesmühl” nevű, 400*60 cm-es asztalával, amely az osztrák-német hatérvidék valamely szakaszát dolgozza fel. 60 centi nem sok, ezért is kényszerült a kolléga a mellékvonal belső hurkában 192.5 mm-es (!!!) ívsugarat alkalmazni. A kis hely ugyebár nagy úr, no de azért mégis… A tolató szolgálatot egy DB 212-es látja el, az ugyan elmegy ott is, de egy-egy ilyen ív nyilván behatárolja a használható járműveket, mozdonyok és kocsik terén egyaránt.

Még kisebb hely még kisebb vasútüzemet diktál: angol bolondéria az is, hogy ami mifelénk legfeljebb egy fél dioráma, az náluk lazán megkapja az önálló asztal státuszát, noha Mike Burnham “Nook Brewing Co” műve inkább csak egy doboz. Teljesítménynek teljesítmény, de ebben a kategóriában én nem játszom – lehet ekkora helyen egyáltalán játszani?

IST jogosan kevesli ennek az "asztalnak" a játékpontenciálját.

IST jogosan kevesli ennek az "asztalnak" a játékpontenciálját.

Egy másféle extravaganciát kapunk Jon Dean-től, aki házilag, fából-kartonból-elfekvő motorból reszelt-faragott egy echte Turbo Car-t, amelyet mi több a mai korszak Virgin színeibe öltöztetett. A jármű meghajtása teljesen az eredetire hajaz: a delejt a vágányból veszi, hajtani viszont effektíve a propeller hajtja, ennek minden bájával és bajával. Feszre felpörög a motor, áll a kocsi, áll, aztán egyszer csak nekilódul, és rosszabb esetben meg se áll… a következő ívet szegélyező bokorig. A teljesítmény és a látvány akkor is üdvözlendő:

Leng a kalap

Leng a kalap

A különlegességek terén maradva, a világ innenső részén szokatlan, ám impozáns a japán téma, különösen télire szabva. Norman Raven (és elbeszéléséből megítélve együttműködő neje) alapvetően Kato termékekből rakta össze immáron harmadik japán témájú asztalát, Katami Mittsu fedőnéven. Az megkérdőjelezhető, hogy a Kato Unitrack mennyire létjogosult egy magát egyébként mindenképp terepasztalnak valló alkotáson – nyilván nem tökéletes megoldás, de számomra nagyvonalúan belefér (igaz, én leginkább kisvonatozni szeretek, minél nagyobb helyen és minél kevesebb nyűggel, úgyhogy az Unitrack elvből szimpatikus). Szellemes megoldás, hogy az asztal alsó szintjén, a “normál” állomás alatt, külön nagysebességű pálya húzódik, amelyen olykor el-elsuhan egy Shinkansen szerelvény. Álmaim tervei között éppen ugyanez az elgondolás is szerepelt, pont erre tartogatom a Kato V11-es szettjét, amely ugye direkt a nagysebességű vonalak betonaljas dupla vágányzatát viszi parkettára. Furcsálom is, hogy Norman nem ilyenből, hanem sima faaljas elemekből építette meg a nagysebességű vonalát is, de persze szíve joga.

Made in Japan

Wintertime made in Japan - Télidő japán módra

A barkácsoló kedvűeknek pedig ismét különféle hasznos tippekkel szolgál a magazin, legyen szó papírépületek kozmetikázásáról amatőröknek, vagy hangdekóderek és hangszórók beépítéséről a komolyabbak számára.

Standard Metcalfe papírváros, egyedi készítésű feliratokkal, táblákkal

Standard Metcalfe papírváros, egyedi készítésű feliratokkal, táblákkal

Szellemes áramszedési megoldás Roger Millertől: ha az ember pont megfelelően szorosra húzza a hurkot, akkor érintkezik de nem fékez, és egy forgóvázon belül elég a két tengely szigetelt kerekeik egyik, illetve másik oldalra fordítani, máris kész az áramszedő a hangdekódernek+hangszórónak, vagy éppenséggel a belső világításnak.

Szellemes áramszedési megoldás Roger Millertől: ha az ember pont megfelelően szorosra húzza a hurkot, akkor érintkezik, de nem fékez, és egy forgóvázon belül elég a két tengely szigetelt kerekeik egyik, illetve másik oldalra fordítani, máris kész az áramszedő a hangdekódernek+hangszórónak, vagy éppenséggel a belső világításnak.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


1 megjegyzés »

  • avatar
    IST mondta:

    Jó volt ez a szám, igen ötletes dolgokat hoztak elő benne. Pont tegnap este végeztem én is az elolvasásával.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.