Főoldal » Építés, Modellvasút

Építsünk villamosvonalat – 4. rész

IST 2010 január 30 Nincs megjegyzés

47_asztal_mostAzt hiszem illene folytatnom az elbeszélést, mivel az utóbbi hetekben úgysem történt gyakorlatilag semmi a pályával kapcsolatban, csak az épületeket csinosítgattam. Erről szeretnék néhány képet mutatni, mert bár a látszat az, hogy ezekkel nincs semmifajta tennivaló, azért az irodaházak kicsit lefárasztottak. Nyilván nem kell semmi extra dologra gondolni, csak a szokásos matricaragasztási fóbia tört rám már megint, amik után még nagyobb tisztelettel tekintek azokra, akik mondjuk vizesmatricáznak pályaszámokat vagy kis jelzéseket N-es méretben. Na de nézzük inkább képek segítségével, hogy miről is van szó!

34_matricatlan_irodahaz

Vegyük mindjárt a kezdet kezdetén az általam leglátványosabbnak tartott Kato irodaépületet! Jópár emelet, átlátszó, színezett “üveg” felület (nyilván a maketten nem), alapvetően kék szín. Ugyanez az épület másik festésben is kapható, nekem azonban ez jött be. Itt még éppen a dobozából kicsomagolva látható, a néhány darab kiegészítő felszerelése nélkül. Előtte a reklámtábla matricát tartalmazó lap hever a szekrényen.

38_reklamtablak

Némi további bontogatás után ez a kép fogadhat minket. Maguk a kiegészítő reklámtáblák műanyagból készültek, meglehetősen vékonyan. Külön felhívnám a figyelmet a W (illetve M, nézőpont kérdése) alakú vékony tartóra, amely a nagyobb táblát rögzíti majd a helyén, némi védelmet adva az eltörés ellen. A továbbiakhoz viszont már szükség van a vágólapra, vonalzóra és szikére, úgy tűnik ezek nélkül még egy látszólag kész makett esetén sem lehet megszabadulni.

39_lyukba_illik

Egy gyors próba az elején, az előrefúrt lyukakba helyeztem be az egyik táblát. Jól látható alatta a másiknak szánt két furat. A berakással nem volt semmi gond, bár vigyázni kell arra, hogy könnyen el tud hajlani a tábla, mivel a lyuk kis átmérővel rendelkezik, így a bele kerülő műanyag pöcök is kicsi, oldalirányban ez nem ad biztos védelmet. Ugyanakkor ragasztóra nincs szükség hozzá, simán ottmarad a helyén, kis mértékben még szorul is.

40_matrica_ragasztas

A matricák a szokásos módon tehetők fel: a lapról ki kell vágni külön-külön a táblákat, majd csipesz segítségével felhelyezni, nyilván úgy, hogy a tábla még a vágólapon fekszik és nem az épületben van. Talán látható, de ez azt jelentette a képen alkalmazott variációnál, hogy 2*6 darabot kellett egyesével elhelyeznem. Közelről látszik egyik-másik ferdesége, élőben, normális távolságról viszont már nem. Alapvetően megkönnyítette volna a Kato a dolgomat ha a hat táblát egymás alá rakja közvetlenül a matricás lapra, így akkor a tábla egy-egy oldalát meg lehetett volna úszni 12 matrica helyett kettőből, viszont így meglehet mindenkinek az az öröme, hogy különbözőképpen rakja fel a hirdetéseket. Természetesen nem csak ennyi van, ennél többfajtával próbálkozhatunk, nekem most ezek tetszettek meg, mert így kellőképpen színes lett.

41_reklamtabla_hatulrol

Térjünk vissza néhány szó erejéig a nagyobb táblára is. A képen látható, hogyan került rögzítésre az épület tetején. Alapjában véve a tábla maga is öt pöcök segítségével rögzül, de tartásként meg ott van még ez a bizonyos W forma, amelyik három ponton a táblához, kettő ponton az épülethez kapcsolódik. Na én a három közül a középsőnél törtem el a műanyagot, miközben megpróbáltam a helyére illeszteni. A látszat ugyanis csalóka, meglehetősen vékony darabról van szó. Őszintén szólva meg sem fordult a fejemben, hogy ebből baj is lehet egészen addig, amíg egyszer csak a kezemben maradt az egyik fele. Remek. Visszahelyeztem a helyére mint ahogy a képen is látszik, a másik oldalról úgysem vehető észre semmi, na meg innen sem túl feltűnő. Kissé káromkodtam amikor elszúrtam a dolgot, de utána megpróbáltam jobban odafigyelni ezekre. Újabb tapasztalat a műanyaggal…

42_reklamtabla_elolrol

Ha már hátulról megmutattam, akkor úgy illik, hogy elölről is meglegyen, íme. Itt nem volt választási lehetőségem, mindössze egy reklámot ragaszthattam fel rá, viszont ezen legalább van némi számunkra is értelmezhető karakter. Az utóbbi hetek matricázásai közül amúgy ez volt a legnagyobb darab. Azt hittem emiatt ezt lesz a legegyszerűbb felrakni, de hát hinni a templomban kell, így persze tévedtem. A nagy méreten ugyanis jobban látszik ha ferdén sikerül felrakni, valamint itt már arra sem árt figyelni, hogy nehogy levegő szoruljon a matrica és a tábla közé. Jó, nyilván egyszerűbb felrakni ezt mint összeépíteni egy Gigantot, az én ügyességi és tapasztalati szintemhez azonban ez való.

43_nehany_matrica_kesz

Aztán persze nekiláttam a matricák felhelyezésének is. Először gondosan szemügyre vettem a doboz hátulján található ábrákat, melyiknek hova kellene mennie, aztán bogarásztam egy kicsit a neten, ahol viszont mindegyik kép erről az irodaépületről gyakorlatilag ugyanazt az elrendezést mutatja. Utána megszemléltem a lehetséges verziókat a matricás lapról, kitaláltam a koncepciót és elkezdtem, a fotón még igencsak az elején járok. Ami izgalmas volt benne az az, hogy balról a második matricát kisebb keretbe kell beletenni mint a többit, valamint itt sem ártott ügyelni arra, hogy ne legyen annyira csálé. Újabb tapasztalat: ha az ember azt hiszi, hogy éles a szikéje, akkor a matrica bizony könyörtelenül megmutatja azt, ha mégsem az. Nem tudom hányadik vágásánál vettem észre, hogy recésedik a széle a matricának, valamint a vágásnál jött le a festék is kicsit. Magamban megengedtem egy kis szitkozódást a Kato irányába, hogy miért nem tudnak jobban odafigyelni erre, aztán jött az isteni sugallat, pengét cseréltem a szikében, onnantól pedig megszűnt ez a problémám. Pedig csere előtt nézegettem és úgy voltam vele: éles ez még, jónak kell lennie. Hát nem volt az, erre jobban oda kell figyelnem a jövőben.

45_haz_alja

Ezt még megmutatom nagyban: a földszintre jóval több matrica kerülhet, itt aztán lehet dolgozni az elhelyezésükkel. Szintén többfajta opció áll rendelkezésre, amiből nekem az egyik kedvencem ez a tehenes verzió volt. Jópofa.

44_full_haz

Ez pedig itt már a teljes ház, jópár matricával együtt. Vicces, mert megmutattam egy japán modellezéssel foglalkozó fórumrendszerben a képeket, ahol azonnal kiszúrták azt, hogy a 3F matrica rossz helyen van, az ugyanis a negyedik emelet, a japánoknál a földszint az első emelet. Pfff, ezt nem gondoltam volna, mondhatni bebuktam, de vajon itthon ki jönne rá erre? A ház oldalában láthatjátok, hogy a második álló reklámtábla is elkészült, erre viszont már “csak” 2*4 hirdetés került, de megúszhattam volna 2*3-ból is. Össze lehet hasonlítani a cikk elején készült képpel, azért csak jobban néz ki így, nem?

46_maradek_felirat

Gondoltam megmutatom mi maradt a matricákat tartalmazó lapból. Jól látszik, hogy néhány helyen az alaplapot is sikerült átvinnem a szikével, de a nagy része azért a helyén maradt. Még egy ugyanilyen ház beszerzésénél bőven lenne variációs lehetőség más hirdetések elhelyezésére, így azért különbözőbb épületeket lehetne összehozni, bár a felső nagy reklámtábla anyagát már nekem kellene legyártanom.

47_asztal_most

Utolsónak jöjjön egy kép immáron mind a három épülettel, mindegyiken elhelyezve a szükséges reklámokat. Annyit még lehetne rajtuk alakítani, hogy berendezem a házakat bútorokkal, emberekkel, világítás elhelyezése sem lenne hülyeség, ezek azonban még odébb vannak, egyelőre még nem ártana néhány házat beszerezni ahhoz, hogy szebb legyen a városkám látképe. A fotó elkészítéséhez előszedtem a Kato és a Tomytec járműveimet, a különbség egetrengető ez utóbbi javára, amelyek jól feldobják a képet, pláne a villamossal együtt. A járgányból még egy darab azért csak kellene a belső ívre…

Unitram
Építsünk villamosvonalat! – 1. rész
Építsünk villamosvonalat! – 2. rész
Építsünk villamosvonalat! – 3. rész

3 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 5 (3 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.