Főoldal » Lapszemle, Könyvbemutató, Modellvasút

Kato pályaterv könyv

IST 2010 január 26 Nincs megjegyzés

letsenjoymodeltrainA múlt héten a Kato 2010-es katalógusa mellett befutott egy példány a pályaterv könyvből is, amit korábban őszintén szólva nem láttam hirdetni. Egy japán vasútmodellezéssel foglalkozó honlapon olvastam róla, így aztán meg is rendeltem magamnak. Bár a 114 oldalas kiadvány nyelve végig japán, angolul alig 1-2 szó van csak benne, a képek és rajzok sokasága miatt nagyon jól használható kiadvány nekünk is.

A könyv célja a kezdőknek való segítségnyújtás, elsősorban azokat célozza meg, akik csak most érdeklődnek a vasútmodellezés iránt, nyilvánvalóan japán példák segítségével és a Kato Unitrack vágányrendszerének alapján. A puhafedeles kiadvány mégis két profinak mondható asztallal indít, amelyek amellett, hogy igen látványosak, tonnaszámra használnak fel Kato anyagokat, így jó képet nyújtanak a kezdők számára hova is lehet eljutni.

Aztán persze következnek az alapdolgok, és itt most tényleg az alapokra gondoljatok. Oválpálya egy kétvágányos állomással, oválpálya egy kitérővel, amit aztán szépen lassan bonyolítanak csak. Tökéletesen elmagyarázzák – már képek segítségével is – a pályarendszer geometriáját, hogy mikor jön ki a 33 mm-es távolság a vágányok között, mikor a 49,5 vagy a 66 mm. Bemutatja az alkalmazható íveket, kitérőket, szóval jól megismertet azzal a rendszerrel amit a Kato kifejlesztett.

Összesen 18 pályaterv van a könyvben, ami mondható túl soknak, főleg mivel ezek tényleg nagyon alapok, rövid internetes kereséssel néhány másodperc alatt tonnaszámra lehet többet találni. Ami viszont nagy segítség lehet a kezdőknek, hogy mindegyiknél szerepel egy bevásárlólista, hogy miből mennyit kell vásárolni ahhoz, hogy összeálljon a rendszer, és ebbe bizony beletartoznak a kontrollerek is, sőt, külön részen a pályatervhez tartozó képen lévő állomás felépítéséhez szükséges házak, peronok listája is. Szerencsénkre a cikkszám és a darabszám arab számokkal van írva, így ezeket még mi is könnyen megérthetjük. A pályatervek mérete szintén olvasható, sőt, egy órával még azt is jelképezik mennyi idő amíg összerakjuk azokat.

A könyv ára 1200 yen azaz nagyjából 2500 forint, azonban a postaköltség miatt a beszerzési ára ennek az összegnek a két-háromszorosát is simán elérheti, így inkább más termékekkel együtt javasolnám a megvételét. Na meg nyilván azoknak, akik csak ismerkednének a téma iránt. Én a Hobby Searchnél vettem.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.