Főoldal » Lapszemle, Könyvbemutató, Vasút

MLI Annual No. 1

IST 2010 január 12 Nincs megjegyzés

mli_annual1A hétvégémet olvasgatással (is) töltöttem, mivel még Londonban megvettem a Modern Locomotives Illustrated Annual első számát, amit aztán gyors átlapozás után feltettem a polcomra és valahogy elfelejtődött a részletes megnézése. A címből sejthető, hogy a könyv a Modern Locomotives Illustrated nevű kéthavonta megjelenő magazinhoz kapcsolódik, annak is az éves kiadványa. Benne olyan témákat érintenek, amelyekről vélhetően nem lehetne összehozni egy teljes számot (vagy nem férne bele a struktúrába), a könyvben viszont van hely arra, hogy némileg kivesézzék. A szerzők Colin J. Marsden (ő viszi a magazint is), valamint Christopher G. Perkins. 128 oldal, keménykötés, A4-es formátum, teljesen színes.

A témák közül több izgalmasnak is mondható van:
Elsőként mindenképpen a britek mágnesvasutas kísérletét említeném meg, ugyanis az 1970-es évektől ők is nekiláttak a próbálkozásnak, ami annyira jól ment, hogy egy 100 méteres tesztpályát is üzembe helyeztek egy kockaformájú járművel együtt. A megvalósításból persze nem lett semmi, meghagyták a japánoknak és a németeknek a további gondolkodást, mégis érdekes szelete ez a brit vasútnak.
Csakúgy, mint a különböző csatlakozóval ellátott kocsik, amelyeket arra a célra hoztak létre, hogy az eltérő csatlakozókészülékkel ellátott mozdonyokat és motorvonatokat össze lehessen kapcsolni.
Érdekes mellette az az írás is, amelyben Michael J. Collins meséli el, hogyan lett belőle nyugdíjas korában levélmentesítő vonaton dolgozó munkás. Az úriember részletesen leírja hogyan érkezett hozzá ez a lehetőség, milyen felkészítést kapott, milyen vizsgát kellett letennie, valamint hogyan zajlik egy szolgálata. Sokan itthon mosolyognak azon, hogy megcsúszik a vonat a sínre hullott és odatapadt leveleken és emiatt nem tud megállni a megfelelő helyen, de a briteknél ezek letakarítására külön szerelvények járják a síneket.
Sok más egyéb mellett némi külföldi anyag is bekerült, ezek egyike a szlovénok vasútjáról szól, a másik pedig a kaliforniai személyszállító vonatokat veszi górcső alá, vagy legalábbis 14 oldalon keresztül sok fénykép illusztrálásával megnézhetjük mivel utaznak arrafelé (például az itthon is ismert Desirokkal, ami nem a brit formát mutatja, hanem a “hazait”).

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.