Főoldal » Egyebek, Forgalomirányítás, Szimulátorok, Virtuális Vasút

Rail3D v1.05

IST 2010 január 6 7 megjegyzés

A tavalyi év végén megjelent a Rail3D program legújabb, 1.05-ös verziószámot viselő változata, és bár karácsony előttre ígérte a fejlesztő,  a csúszásért nem szólt neki senki. Ennek vélhetően az lehetett az oka, hogy mindenki nagyon várta már a DirectX 9-et használó verziót, ami a korábbi 7-eshez képest jelentős előrelépést mutat. A legfontosabb változás a program gyorsabb működése. No ezt persze ne úgy képzeljétek el, hogy minden vonat kétszer olyan gyorsan tud futni, hanem gyorsabb töltési idők, folyamatosabb, szaggatásmentesebb futás értendő ez alatt. Példaként itt van ez a kép is:

rail3d_v105

A játékból kiemelt fotó több mint negyvenezer fát tartalmaz a programot készítő szerint, amibe a korábbi változat simán belefagyott volna, vagy fél évig rajzolgatta volna ki ezeket a tereptárgyakat, ugyanakkor a v105 gond nélkül lekezeli. Az új motornak köszönhetően olyan régóta vártak is megvalósításra kerültek mint az animált objektumok, így a kitérőket és a jelzőket is láthatjuk mozogni, nagy területű tavakat, folyóvizeket is le lehet helyezni, a köd is DX effekt alapján épül fel, képes a progi a joystickek használatára, valamint például arra, hogy a sebességkorlátozásokat vagy lejttöréseket mutató táblákat automatikusan legenerálja a pálya mellé.
Mindez persze azzal is jár, hogy a pályát, járművet építőknek át kell alakítaniuk az eddigi alkotásukat, hogy minden funkció úgy működjön mint azelőtt, viszont ahogy olvasgatom a programmal kapcsolatos levelezést, mindenki nagy elánnal vetette bele magát ebbe, a játék ugyanis tényleg jobb lett a fenti módosítások miatt.
Aki még nem ismerné a játékot, annak tudom javasolni, hogy próbálkozzon be vele, ezen a linken letöltheti, az interneten rákeresve pedig viszonylag sok pályát és járművet is megtalál hozzá. A figyelmet arra azonban felhívnám, hogy alapvetően nem szimulátorról van szó, vagy legalábbis nem járművezetésiről, hanem inkább forgalmi szimulációról.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


7 megjegyzés »

 • avatar
  pre-zli mondta:

  Jaj hát ez nem volt szép tőled! Ez a progi eddig elkerülte a figyelmemet, de amint megláttam a “layouts” menüpont alatti első képeket, egyből összetalálkozott bennem az egykori JBSS Bahn rajongó és a mai brit vasútbuzi. A következő lépés az lesz vajon, hogy amíg nincs helyem terepasztalra, addig ezzel a progival fogok Era 7-est meg Era 9-est játszani? Hajaj!

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Örülök, hogy azért tudok még újat mutatni. :grin:
  Azért ha nekiállsz építeni valamit ebben a programban, szólj!

 • avatar
  B.Zsolt mondta:

  Nálam a régebbi verzió nem indult el… :( MSVCRT.Dll-ben hibát talált. Nem tudja valaki, mi telepíti fel ezt a fájlt?

 • avatar
  morhange mondta:

  http://www.google.com/search?q=MSVCRT.Dll&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.debian:en-US:unofficial&client=iceweasel-a

  Ilyen hibák nekem is voltak (volt_ak_ mert már egy ideje nincs windowsom, szóval most nem tudom tesztelni sajnos), leszedtem netről azt a dll-t amire hibát írt ki és 99% működött a dolog, persze ha van a gépen ugyanilyen nevű dll akkor feltétlen kell róla biztonsági másolat.

 • avatar
  JZ mondta:

  a VM nem akarja véletlenül tesztelni? :)

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Dehogynem, csak megvárom, amíg a simításokat végrehajtják a programon. A máskor viszonylag halott Rail3D levelezőlista ugyanis az elmúlt napokban durván felbolydult, rengeteg levél fut be, amikben még azért pár hibát tesznek fel a pálya/járműépítő levélírók, valamint kérdéseket. Nyilván kis időnek el kell telnie addig, amíg módosítják a már meglévő cuccokat az új verzió tudásának megfelelően. De azt megígérem, hogy jönni fog egy hosszabb írás is róla.

 • avatar
  B.Zsolt mondta:

  Számomra eléggé leszerepelt a program… Három gépből hárman nem indul el, különböző fájlokat hiányol. Nem települ hozzá help se. A honlap eléggé összecsapott. Dx9-ről ír, de azért bőven maradt még benne dx7 is. Egy előző változatot sikerült elindítanom, de a funkcionalitása a Dos-os Bahn idézi. Számomra még van hova fejlődnie.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.