Főoldal » Bemutatók, Egyebek, Virtuális Vasút

Internetes vonatos játékok

IST 2010 február 24 1 megjegyzés

railofwarRögtön az elején azért módosítanám is a címet, mivel ebben a bejegyzésben olyan játékokról lesz szó, amelyekben vonatok, vagy azokra hasonlító járművek vannak. Körbenéztem ugyanis egy kicsit, hogy az utóbbi idők programdömpingje milyen számunkra érdekes vasúthoz köthető szoftvereket eredményezett. Nyilván itt nem dollármilliós alkotásokról lesz szó, a célom most csak annyi volt, hogy felfedezzek pár ingyenes agykikapcsoló progit, amik tényleg arra jók, hogy pár percet kellemesen eltölthessünk velük. Mivel persze tonnaszám van ilyen a neten, a lista nyilván nem teljes (egyelőre ötöt mutatok be, de a következő adag is már készül), de talán mindenki talál köztük kedvérevalót.

Off the Rails

offtherails

Kezdem ezzel, mert kellően elborult. Egy hajtányt irányíthatunk ebben a játékban a jobbra-balra gombok felváltva történő nyomogatásával, így tudunk végighaladni a különböző pályákon. Utunkat lejtők és emelkedők nehezítik, sőt, ugratók és terepakadályok is. Az ezeken való átvergődés a felfele gomb megnyomásával lehetséges, ha pedig vissza szeretnénk fordulni, hogy nagyobb lendületet szedjünk össze, akkor arra ott van a szóköz billentyű. A figurákon a sombrero nem véletlen, ugyanis laza mexikói stílusú tájon zúzhatunk a járgánnyal hasonló stílusú zenék által övezve. A pontgyűjtögetők is kiélhetik a vágyaikat, sok-sok érmét lehet ugratásokkal bezsebelni. Ezen a honlapon próbálkozzatok vele.

Park My Train

parkmytrain

Eme játék nem ügyességi, inkább logikai, bár az elején biztosan nem lesz vele gondunk. A feladat egyszerű: adott a mozdonyunk, szedjük össze a kocsikat és juttassuk el a szerelvényt a megfelelő állomásra. A vonatot annyira irányíthatjuk, hogy megadhatjuk neki, hogy előre vagy hátra menjen, illetve megállíthatjuk bármikor. A kitérőket szintén nekünk kell állítani, a kocsikat felvenni pedig úgy lehet, hogy egyszerűen nekik megyünk. Vigyázat, a síneket lezáró villogó fényt kibocsátó ütközőbakhoz ne érjünk hozzá, az rögtön a játék végét jelenti, vagy legalábbis egy “élettel” kevesebb lesz. A későbbiekben annyival nehezedik a helyzetünk, hogy több vonatot is irányítanunk kell, a területen áthaladó expresszvonat útját el kell kerülnünk, illetve a térkép is nagyobb mint egy képernyő, szóval lehet ide-oda scrollozni (ejj, de szép magyar szó ez!). A progi jópofa, annyira gyorsan lehet egyik pályáról a másikra eljutni, hogy igen hamar rá lehet kattanni a vele való játékra, észre sem vesszük, hogy eltelt fél óra a gép előtt. Egy dolgot hiányoltam viszont, ami nem más mint a zene. A járművek szépen csühögnek, a kitérő átállítása is adja a maga hangját, de némi aláfestő prüntyögés jó lett volna. Íme egy link hozzá.

Holiday Express

holidayexpress

Ismét egy újabb stílussal barátkozhatunk meg, bár ezt azért nem mondanám újdonságnak, mert a Tetris-t talán mindenki ismeri. A HE kicsit megbonyolítja a dolgot, ugyanis a képernyőre kapunk egy vagy két vonatot, amelyeknek a kocsijaiba kell beletennünk az alul futószalagon feltűnő jellegzetes Tetris darabokat. Amelyik nem kell, azt a bal oldali szürke négyzetbe rakva eltüntethetjük a szalagról, ezért viszont időlevonást kapunk. A Tetris-szel ellentétben egy teljes sor kirakása nem tünteti el a sort, a nehézséget így az okozza, hogy a végén (meg úgy egyáltalán sehol) se legyen üres kocka. Ha mégis maradna akkor a bal alsó sarokból kivehetünk egy piros négyzetet és bárhova lerakhatjuk, ezek száma viszont erőteljesen korlátozott. Ha megtöltöttük mind a képernyőn látható kocsikat és még az erre rendelkezésre álló időt sem használtuk el, akkor juthatunk el a következő pályára. Nem árt tudni, hogy egy szerelvény több kocsiból is állhat, így néha hiába örülünk annak, hogy tele a kocsi, a vonat csak kicsit húz előrébb és ott a következő, miközben a futószalag megtelik szép lassan el nem használt darabokkal. Ha ez betelik, vége a játéknak. A telerakott sorok alatt különböző karácsonyi hangulatú képek mutatkoznak meg, amihez speciel a zene is illik. Télen ez még elmegy, de nyáron ismert karácsonyi dalokra tetris-ezni azért kemény. A progi van letöltős/fizetős verzióban is, szerintem az interneten ingyen játszható is bőven elegendő néhány perc eltöltésére. Ide kattintva érhetitek el.

Rail of War

railofwar

Egyik személyes kedvencem. Háborúba kerülünk a vonatunkkal, de nem csak agyatlan lövöldözést kell végrehajtanunk. A játék küldetésekkel lát el bennünket, amely struktúra nekem tetszetős, nem csak megyünk bele a vakvilágba. A feladatok előtt össze kell állítanunk a vonatunkat, mozdonyt és kocsikat vásárolni, fegyvereket felpakolgatni rájuk. Az álmainknak nem csak a pénztárcánk, de a vonat terhelhetősége is határt szab, szóval csak okosan a rendezgetéssel! Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet maga a játék. Kapunk egy sínhálózatot, amelyen jelölve vannak a küldetés teljesítéséhez szükséges feladatok (például rakjunk le valahol egy kocsit), valamint a bónuszok és a pálya vége is. A vonatunkat több sebességi fokozatban tudjuk előre illetve hátra irányítani (kizárólag egér kell a játékhoz), de létezik a nagy piros gomb is a megállásra ha nem szeretnénk megvárni, hogy hosszan fékezzen a szerelvényünk. A hálózaton az általunk irányított kitérők segítségével többfelé is elkóvályoghatunk, célszerű az egész környéket felfedezni szerintem, nem csak a végcél teljesítésére koncentrálni. Az egérrel a területen kóvályogva tudjuk irányítani a célkeresztet, kattintásra oda lő a szerelvényre felpakolt ágyú (vagy hát ugye ágyúk), ahova éppen mutatunk. A hegyes-völgyes-dombos-síkságos környezeten jelentős számú ellenfélbe futunk bele, akik persze visszalőnek, így időről-időre jól jönnek a javítási pontok, amelyeken meg kell állnunk ahhoz, hogy megszerelhessük (nyilván pénzért) a vonatot. Felhívnám a figyelmet arra, hogy az üzemanyag mennyiségére is figyelnünk kell, az ugyanis meglehetősen hamar elfogy, nem árt szintén a javítási pontokon utántölteni. A Rail of Wart a többi közül a viszonylagos komplexitásán kívül a grafikája is kiemeli, a lelőtt repülőgépek dugóhúzóba esése szerintem fenomenális. Király móka a vele való játék, de készüljünk fel arra, hogy egy-egy térkép teljesítése nem két perc, van az legalább 6-8 is. Háborús veteránok a játékhoz, katt erre a linkre!

Rail Pioneer

railpioneer

Következő versenyzőnkkel kissé visszaveszünk mind a grafikából, mind a játékélményből. A Rail Pioneerban síneket kell szépen egymás után lepakolgatnunk a folyamatosan haladó mozdonyunk előtt. A képernyő jobbra scrolloz, a mi dolgunk az lesz, hogy a fákat kikerülgetve érjük el a célvonalat (ez egyébként mennyire blőd dolog már, inkább valamifajta állomást tettek volna le…). A jó móka az egészben az, hogy a síneket nem csak a másik sín végéhez lehet lerakni, hanem bárhova, így ha gyorsan ki akarjuk pörgetni a készletet mert nem jön a megfelelő, akkor szanaszét is hagyhatunk darabokat a földön. Környezetbarát építkezés rulez… A síneket több tárolóból vehetjük el, ezek újratöltődése viszont némi időt igényel, szóval nem árt meggondolni hogyan is pakolásszuk a területre a vasat. A legszebb az egészben az, hogy kitérőket is beépíthetünk, a vonatunk viszont akkor is csak egy irányba halad. Későbbi pályákon a tűz mesterévé is válhatunk, azaz megkapjuk az erdő felégetését jelentő funkciót, amivel a természetvédők lelkesedését máris sikerült átfordítanunk a negatívba. Komolytalankodok én itten, mikor ezzel a progival is elbarmolkodtam egy kis időt. Egy próbát bőven megér ezen a linken.

Mára ennyi lett volna a csomag, hamarosan jön a következő rész is. Mivel tényleg rá lehet kattanni ezekre a játékokra, ezért kérnék mindenkit, hogy NE a munkahelyén próbálkozzon velük, otthon is ugyanolyan jó móka. Én szóltam…

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


1 megjegyzés »

  • avatar
    Norbi mondta:

    Hát köszi.Itt zúzok a páncélvonattal,nem tudok leakadni róla…:D

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.