Főoldal » Érdekesség, Kiállítás, Modellvasút

London Model Engineering Exhibition

Nygma 2010 február 1 3 megjegyzés

IMG_5706 Talán ez egyik kedvenc kiállításom a London Model Enginnering Exhibition amit minden év elején a londoni Alexandra Palace-ben kerül megrendezésre. Szeretem, mert egyrészt helyben van, másrészt óriási: 116 m hosszú és 55 m széles csarnokról van szó. De erre szükség is van mivel nem kis modellekről van szó. Ahogy a neve is mutatja ez nem kizárólag vasútmodell, hanem általános modellező kiállítás. Talán legtöbbet mégis vonatokat látunk, de vannak harci járművek, autók, hajtók, repülők és helikopterek és még rakéták is. És mindezen kívül rengeteg árus. Minden ami modellezéshez szükséges.

Ahelyett hogy hosszasan beszélnék, hogy mit lehet látni a kiállításon inkább feltöltöttem egy csomó képet és az azon láthatókat részletezném. Nézzük a látnivalót tematikusan, és természetesen kezdjük a vonatokkal.

Az igazán nagy gépek

IMG_9127 Kezdjük a saját klubommal a Harrow and Wembley Society of Model Engineers. A kép közepén az a zöld szörnyeteg Martin 7 1/4"-es Britannia Pacific gépe amiről blogomban már írtam. Teljesen friss, első útja tavaly szeptemberben volt. Igazi erőgép. Előtérben az általam készült DVD pörög ami szintén elérhető volt a vonatmagazin.hu-n. Előttük kisebb építés alatt álló modellek láthatók különböző méretarányokban. És hogy ne is mondjam ez a stand nyerte el az első helyezést a standok versenyében.

IMG_9128 Szintén egy helyi klub akik egy szintén frissen elkészült Pacific-et mutattak be, áramvonalas kivitelben.

IMG_9129 Itt talán egy kicsit nehezen vehető ki de ez egy Wales-i Taliesin mozdony egy forgatható állványon. A hossztengelye körül bárki által elforgatható és a részletek megfigyelhetők felül és alul.

IMG_9130 Ezt a képet a falon található rajz miatt készítettem. Ami ugyan nem nagyon vehető ki, de az egy Big Boy mérethelyes rajza egy 7 1/4"-es modellhez. A leendő tulaj – aki éppen előtte telefonál – még úgy gondolja hogy 4 év kell mire elkészül. Várhatóan 2.5 tonna lesz és majdnem 5 méter hosszú. A rajzon nincs rajta a szerkocsi.

IMG_9131 Ezen a képek a "kis mozdonyok" mögött az előbbi Big Boy kazánja látható.

IMG_9133 Phoenix Locomotives cég standja. Most annyira nem látványos mint két éve amikor elhozták az 5"-es német V200-as modellt. Az szinte megszólalt.

IMG_9137 Eladó gépek a View Models standján. Hogy tudjuk értékelni a modelleket az előtérben lévő Pacific-ért 12.000 fontot kellene leszurkolni, a polcon jobb oldalon a szertartályos Prairie már miénk lehet 4650 fontért.

IMG_9138 Újabb nagyszerű modellek. Középen a Aristo Craft live steam kakukktojás (hagyományos G méret), de árban is csak 1150 font.

IMG_9117 És talán a legnagyobb kis vonat: 10 1/4"-es méretarányú 0-6-0 szertartályos hozzá illő kocsikkal.

IMG_9096 Maxitrak standja: balra egy szép F7-es háttérben egy 5"-es Class 66-os. Szép modellek.

IMG_9108 Ez egy nagyon különleges mozdony. Ahogy sok ország, Anglia is kísérletezett gázturbinás mozdonyokkal. Ez a GT3-as modellje ami annyiban különleges, hogy ebben is egy modell gázturbina van. Volt szerencsém látni ahogy indul egy másik kiállításon. A motor gyújtása gázzal történik, majd amikor eléri az üzemi hőmérsékletet átáll kerozinra.

Valamivel kisebb vasúti modellek

IMG_9097 Ahogy várható volt a Gauge One Society két vágányos live steam asztala. Tavaly láthattam egy gyönyörű Aster BR 62-est, idén csak angol modellek voltak.

IMG_9098 Itt éppen az egyik modell felfűtése történik. A modellek amiket láttam mindegyik denaturált szesszel mentek, de gyakori a gázfűtésű, illetve főleg az angoloknál a szén fűtésű modell.

IMG_9100 Nem volt túl sok fény, főleg ha azt veszem, hogy száguldottak a vonatok. Ezt a gyönyörű Silver Lady-t vakuval lehetett csak levenni.

IMG_9102 Ez már a 16mm-es keskeny nyomközű Garratt gőzösök Dél-Afrikából.

IMG_9139 Egy kicsit homályos kép az egyik gépről. A piros fény a mozdony alatt a tűz ahogy a rostélyon keresztül látható. Ezek alapján ez egy szén tüzelésű modell lesz.

IMG_9122 Golden Age Models gyönyörű 0-s méretarányú modellje

IMG_9120 Piko és LGB modellek az egyik standon. Árak természetesen fontban. Elöl a teljesen friss V-60-as modell.

IMG_9121 És a Piko által méteres méretarányra kényszerített normál nyomtávú Umbauwagen. De 100 fontért árával veri a piac hasonló modelljeit.

IMG_9141 LGB terepasztal, német és angol gépekkel vegyesen (valahol a háttérben).

Egyéb modellek

IMG_9088 Távirányítású kamionok és autók

IMG_9091 Harci járművek tekintélyes méretben

IMG_9093 És aztán még egy kicsit nagyobban

IMG_9136 Gyönyörű gőztraktor modell. Eladó 11.750 fontért.

IMG_9112 Még egy gyönyörűség.

IMG_9124 És azoknak, akik helyben szeretnek gőzgépeket üzemeltetni.

IMG_9145 De nem csak gőzt lehet modellezni. Ezek működő soros és csillagmotorok.

IMG_9094 Hajók minden mennyiségben.

IMG_9095 És újabb hajók.

IMG_9115 Akinek lenne a kertben vasútja, itt mindent megtalál: karos és fényjelzők, kézi váltóállító karok, táblák és sínek.

IMG_9109 És ha saját magunk építenénk valamit, akkor szerszámok.

IMG_9126 Illetve munkagépek: állványos fúrók, marók, esztergák, csiszológépek.

Röviden így néz ki egy modell kiállítás, mindenki megtalálja amire vágyik. Lehet beszélgetni a klubokkal és modellezőkkel, bevárásolni alapanyagokból, szerszámokból vagy éppen nagy gépekből. További videók és képek látható a 2 évvel ezelőtti kiállításról. Ajánlom a videókat, sok működő modell látható rajtuk.

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


3 megjegyzés »

 • avatar
  IST mondta:

  Nem csodálom ha ez az (egyik) kedvenc kiállításod, nagyon látványos darabok vannak kint ahogy elnézem a fényképeidet. A Britannia Pacific gőzösötök lenyűgöző, de nekem akkor is a Maxitrak Class 66-osa kellene. Kár, hogy annyiba kerül mint egy személygépkocsi. Csak-csak kellene lottózni… :smile:

 • avatar
  pre-zli mondta:

  No igen. Ezt az ipart/művészetet így érdemes űzni. Perpill az a 4650 fontos Prairie szúrja a szememet. Még szerencse, hogy a lakásban honos N-es méretben épp 32 fontért árulja a Hattons a Dapol változatot. Gyorsan vettem is kettőt :D

 • avatar
  Nygma ( a szerző ) mondta:

  Igen a Prairie jo lehet. Kíváncsi lennék mennyire nehéz lenne átépíteni mondjuk egy 375-össé és hajtani a vasúttörténeti parkban. Az már biztos hogy hosszú távú cél egy live steam gőzös lesz 1-esben.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.