Főoldal » Virtuális Vasút

BKV Menetrend iPhone-on

crash 2010 március 17 2 megjegyzés

IMG_0477Minap postoltam a DB Navigatorról, és ismét egy iPhone téma! A hazai iMind elkészítette a BpMenetrend nevű alkalmazást, és ingyenesen elérhetővé tette az AppStore-ban. Szóval egy újabb, ha nem is vasúti, de közlekedési témájú (a villamos vonat?) iPhone alkalmazást mutatok be.

A BKV menetrendje már évek óta elérhető a weben, ennek egyetlen előnye van: az, hogy van. Az oldal lassú, a keresett menetrend körülményesen érhető el, és piszok lassan töltődik be. Az embernek pedig, ha menetrendre van szüksége, nem a várakozás a célja. Ezen segít most ez a program, ugyanis a menetrend-adatbázist a csomag integráltan benne van, és internet csatlakozás nélkül lehet a menetrendet nézegetni – ezáltal pillanatok alatt az ember elé tárja a kiválasztott menetrendet.

A programban nincs lacapaca, töltögetés, homokóra – igazi iPhone alkalmazás: az ember kiválasztja az adott vonalat, egyből megtekinthetőek az indulási időpontok, és a program zöld színnel jelöli a következő indulási időt. Lehet az irányok között választani, és ha a vonalon kiválaszt az ember egy megállót, akkor a program annak az indulási adatait jeleníti meg, onnan számolja az indulást. Nem, a program nem tudja, merre van a busz villamos, ezt a menetrend alapján számítja – jóhiszemű, na. Mondjuk ugyanúgy, ahogy én sem, a program sem tud semmit kezdeni pl. a 16-os busz “6 percenként” menetrendi bejegyzésével, ebben az esetben nincs a következő indulási időpontról információ.

IMG_0475

IMG_0476

IMG_0477

A buszok mellett troli, villamos, metró, HÉV, fogaskerekű és egy szem BKV hajójáratot ismer a rendszer. Egyetlen negatívumot kell, hogy felrójak: éjszakai járat nyista, azaz az éjszakai járatok nem szerepelnek a program adatbázisában.

Megmondom őszintén, nekem jól jön a program. Nemegyszer jártam már úgy, hogy negyed órát dekkoltam a hétvégén viszonylag sűrűn járó villamos megállójában, mert menetrend az nem volt, és utólag megnézve a menetrend-tervező emberke azt találta ki, hogy a megállót érintő, húsz percenként járó két villamos két perccel egymás után közlekedik. Mivel a program magától tudja, milyen nap van, ezért nem kell a kis piktogrammokat lesni a menetrendben, ezt a terhet is leveszi a vállamról.

Ami jó volna bele, valamiféle útvonaltervező (lehetőleg netkapcsolat nélkül). Az iPhone-ban van GPS chip, és lehetne pl. “hogyan jutok innen haza BKV-val” funkciót belevenni, de a szimpla útvonaltervezés is elég volna. És persze az éjszakai járatok is hiányoznak.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


2 megjegyzés »

  • avatar
    morhange mondta:

    Szerintem tök fölösleges útvonaltervevező bele, nincs olyan nap, hogy minimum egy járat ne járjon más merre, mint ahogy kéne. Lehetnek akár pár órás forgalomelterelések is, ezeket nem tudja lekövetni semmi nagyon, főleg, hogy ha nincs hozzá internetes forrás. (amúgy ez a post szerintem kissé eltér már a weboldal témájától)

  • avatar
    crash ( a szerző ) mondta:

    Gondoltam ez még belefér a témába…

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.