Főoldal » Lapszemle, Könyvbemutató, Vasút

Eltűnt festések

IST 2010 március 25 2 megjegyzés

ra3610Nem, nem festményekről lesz szó, az nem is illene erre a honlapra. A londoni Ian Allan könyvesboltban való jártamkor (ott van a Waterloo pályaudvar mellett, sajnos túl jó az elérhetősége és egészen sok, néhány szekrénnyi vasúttal foglalkozó könyve van) az egyik szerzeményem a vasútmodellezők és vasúttörténetet kutatóknak készült sorozat Lost liveries of privatisation (A privatizációban eltűnt vonatfestések) címet viselő része volt. Régóta mozgatta már a fantáziámat ez a könyv, főleg tudván azt, hogy a Class 170-es Turbostarok is csak egy ideig viselték magukon az SWT festést, így rajta szerepelt a vásárlási listámon. A szerző David Cable, ő még egy könyvet írt a sorozatba Railfreight címen.

Hasonlóan a többi részhez ez sem túl vastag, 104 oldal és persze színes képek tarkítják gazdagon, összesen 230 fotót tett bele a szerző. A könyvvel az volt a célja, hogy bemutassa az angol vasút privatizációja alatt illetve után 2008-ig bezárólag milyen színeket viseltek magukon a vonatok amelyeket most már nem láthatunk a sínek mellett nézelődve. Közöttük mára már eltűnt, átalakult vasúttársaságok ugyanúgy vannak, mint reklám céljából átfestett vagy bematricázott szerelvények, amik aztán mára visszakapták az eredeti színüket. Jópár olyan fotót tud megmutatni a szerző amelyen szerintem sokkal jobban nézett ki egy adott típus az akkori színösszetételben, mint mondjuk manapság, néhány egészen pofás HST festéssel is szembesültem.

Ami lerontja a könyv értékét az a képek helyenként igen gyatra minősége. Gondolom védekezhetne a szerző azzal, hogy életében csak egyszer tudta lefotózni az adott típust abban a színben és most már amúgysem lehet reprodukálni a képet így legalább dokumentum jelleggel megvan, de az ellenfényes, a vonatok árnyékos orrát és oldalát mutató, emiatt néhol egyáltalán nem színhelyes fotókkal nem lehet mit kezdeni. Mivel nem csak saját képek kerültek a kiadványba hanem másoktól beszerzettek is, szerintem alaposabb kutatással lehetett volna még találni jobb fotókat és lecserélni a nem kívántakat. Jó példa erre a könyv borítóján szereplő két kép amik minőségükben is alatta vannak a szerintem elvárhatónak. Érdekes amúgy, hogy az egyik fotót már lecserélték, így a könyv kétfajta borítóval került a piacra. Nekem még a fenti van meg és szerintem ez a rosszabb. A másikat a lenti bekezdésben láthatjátok.

ra3610iaA fentiek ellenére azért kellőképpen szórakoztató volt számomra a könyv átlapozása. Sokat olvasni nem kell, mivel a képaláírásokon kívül csak nagyon kevés egyéb információ került bele, igaz a fotóknál lévő szövegek nem csak annyiból állnak, hogy mit látunk, hol és mikor, hanem ennél azért kicsivel részletesebb tájékoztatás áll rendelkezésre. A könyv ára 17 font, durván 5000 forint. A megvásárlását végül azért sem bántam meg, mert az általam modellezni tervezett 2003-2005 körüli időszakot jól bemutatja, kaptam belőle egy-két tippet, hogy milyen járműveket lenne még érdemes beszerezni.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


2 megjegyzés »

 • avatar
  Sunocske mondta:

  Interneten rendelhető a könyv?

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Igen, a fenti linken tudsz körbenézni.
  Ha kell valami, akkor szólj, van 10% kedvezményem náluk és mivel nem kaptam meg mindent a boltban amit meg kívántam volna rendelni, valószínűleg sort kerítek rá a közeljövőben.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.