Főoldal » Építés, Modellvasút

Marklin DH 360 átalakítás

Nygma 2010 március 27 5 megjegyzés

IMG_9011 Egy a kis gép már jó ideje a gyűjteményemben van ez a gép, annak idején az eBay-en lőttük kettesben Matiz-zal. Mindig is tetszett a kis mozdony. Alapvetően szép részletes gép, de egyértelmű hogy néhány ez-az hiányzik róla. Eldöntöttem, hogy nekiállok azok megépítésének. Az eredeti gép után kutatva arra jutottam hogy a Marklin a DHG 500-as modell felépítményét, és egy feltehetően másik mozdony hajtásláncát kombinálva hozta ezt létre. Én nem találtam olyan gépet a Henschel-től (aki a DHG 500-ast gyártotta) aminek rudazatos hajtása lenne.

IMG_9012 IMG_9013Az eredeti DHG 500-as modell sok állami és magáncégnél rengeteg festésben létezik. Éppen ezért nem törekedtem arra hogy egy adott modellt másoljak, inkább csak részleteket vettem innen-onnan amiről azt gondoltam hogy magam meg tudom építeni: korlátok, fékcső és fékszelep, ablaküvegek, további terelőlemezek és talán a végén egy kis festés.
Az ötleteket az alábbi modellről vettem:
http://www.spur1.de/umbauten/lokomotiven/?/VW-Werkslok%20DHG500.htm
Bizonyos részletek készen kaphatók az alábbi cégről: http://www.spur1.de/?/henschel-dhg-umbauen.htm. Tőlük már korábban beszereztem az ablakokat, kürtöt és ablaktörlőt most rendeltem meg.

Először az alábbi darabok készültek el.
IMG_9015
IMG_9018A korlátok 1.5 mm-es rézdrótból a terelőlemez U, L szelvényből és műanyag lapokból vannak. A fékcső nem más mint egy-eres vezeték, szelep pedig megint U szelvény és egy kis műanyag cső.

A mozdonynak gyárilag nincs világítása. A homlokjelzők furata pont 5 mm, így oda az 5 mm-es LED pont befért. A vörös lámpák helyét még ki kell fúrni és az összeset bekötni a hajtás mellett helyet foglaló kis dekóderbe.

Ezek után jött a villamos szerelés. A forgóvázban lévő Delta dekóder két szélső csatlakozója az első és hátsó világítás, a két középső csatlakozó pedig a közös. Erre csatlakoztattam 3 vezetéket és a motor mellett felhoztam az alaplemezre. Ide került szigetelés véget egy műanyag lap és egy csatlakozó. Ide csatlakozik majd egy kis nyáklap amin a LED-ek előtét ellenállásai lesznek. Így szereléshez majd könnyen lehúzható.
IMG_9024 A vezérállás sem maradhatott festés nélkül. Pár alapszínnel áthúztam a műszerfalat és a széket.
IMG_9025Következőkben a világítás szerelése történt. A munka szépen lassan haladt, főleg hétköznap esténként.
Németországból megérkeztek a kiegészítők: kürtök, szellőzők és ablaktörlők személyében.

Image1138 Időközben elkészültek a vörös záró fények is. Először a vázat kellett átfúrnom, mivel csak a lámpának csak az imitációja készült el gyárilag. A lyuk 2.5 mm átmérőjű, ami túl kicsi a 3 mm-es LED-nek. Viszont az egyik vásáron sikerült beszerezni 1 mm, 0.75 mm és 0.5 mm átmérőjű száloptikai kábelt. Egy 1-es és 0.75-ösből készítettem el a vörös fény optikáját. Ez többé-kevésbé betölti a lyukat és a fényt elég szépen vezeti. A száloptikai kábelt és a LED-et egy kis fa kockában fogtam össze.

Image1140 Ezek után következett a mozdonytest lemaszkolása hogy az alvázat az új fellépővel együtt le tudjam festeni. Mivel nem akartam új feliratokat készíteni azt a párat szintén lemaszkoltam. Majd egy későbbi koszolás sokán összehozom a két színt.

Image1162 Festék egy Plasti-kote márkájú amit a B&Q-ban vettem (olyan mint az Obi vagy Baumax). Könnyű volt felhordani, szépen terült és nem kell utólag fixálni. Valamivel világosabb mint az eredeti szürke, de ez nem zavar.

Ezek után jött a világítás beszerelése. 3-3 fehér homlokfény (5 mm nagy fényerejű LED), 2-2 vörös zárfény (3 mm LED), vezérállás világítás (3db sárga SMD LED). Az egészet egy kis nyák lap fogja össze ami egy csatlakozóval kapcsolódik a vázon található foglaltba, így bármikor könnyen szét lehet szedni ha a mozdonyt szerelni kell. Sajnos pár drót rövidre sikeredett, ezért kicsit kaotikus az összkép.

Image1165 Ezek után már csak fel kellett ragasztani a korlátokat, ablakokat, ablaktörlőt, kürtöt. Külön munkafázis volt (amiről kép nem készült) a sárga figyelmeztető csíkok felragasztása. Ehhez szintén egy kiállításon vásárolt direkt modellezési célra gyártott sárga öntapadó szalagot használtam. Egy kis dobozban feltekerve árulták különböző szélességben. Az első két csík irányát felrajzoltam a mozdonyra, a többit pedig szemmértékkel az elsővel párhuzamosan raktam. A távolságot szintén egy rövidke kis szalaggal jelöltem ki, amit utána leszedtem. Nagyon féltem, hogy egyenetlen lesz, de szerintem a végén nagyon jól sikerült. Ezek után szintén rögzítésre kerültek a fékvezeték csövei és az alsó extra kotró.
Ezeken felül még apró festéseket végeztem, például a mozdony elején és végén a Henschel logót ezüstre, a lépcsőfokok széleit és a mozdonytesten a korlát imitációkat sárgára.

Íme a kész mozdony:

Image1171 Image1172 Elég szembetűnő változás az eredethez képest. A mozdony mögötti kocsi egy gyárilag zöld színű nyitott kocsi, amit szintén ezzel a spray-vel festettem újra.

Image1175 Közelebbi kép az elejéről. A kotrón még alakítani kell, mert egészen leér a sínkoronáig.

És végül az esti képek:

IMG_0842 Erőteljes első fények

IMG_0844 Vörös záró fény. Nem túl erős, de jól lehet látni. A mozdonyban lévő dekóder egy egyszerű Marklin Delta, amin nincs funkció kimenet csak első- és hátsó világítás. Így a vezérállás világítás egy-egy diódán keresztül kapja az áramot hol az első, hol a hátsó lámpáról. Azt nem számoltam vele, hogy a diódán 0.6V esik, így a vezérállás most kicsit bágyadt fényben dereng. Sebaj, majd kicserélem az ellenállást.

Nem mondom, hogy ez egy gyors projekt volt. A korlátok szerintem már egy éve elkészültek a többinek valamikor karácsony után álltam neki. De leginkább hétköznaponként munka után tudtam vele dolgozni. Legalább addig sem a számítógép előtt ültem.

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


5 megjegyzés »

 • avatar
  crash mondta:

  Jó lett nagyon. Mondjuk a gyári mozdonynak illene így kinéznie….

 • avatar
  IST mondta:

  Elképesztő, hogy néhány “apróság” mennyit tud dobni egy modell megjelenésén. Szép munka, köszi a részletes beszámolót.
  Engem az még érdekelne, hogy hogyan tudod elcsomagolni így a korlátokkal a járművet?

 • avatar
  Nygma ( a szerző ) mondta:

  Na igen. Mivel ezeket a gépeket készletben árulta a Marklin, értelem szerűen nincs doboz hozzá. Szerintem egyszer majd kell neki egy dobozt is építeni. Addig vágok hungarocell darabokat a korlat és a mozdony közé hogy kitámasszam azt.

 • avatar
  vegh balint mondta:

  szép, de nekem nem ez a mozdony a kedvencem (bocsi) :neutral:

 • avatar
  Nygma ( a szerző ) mondta:

  Balint: és?

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.