Főoldal » Sajtóközlemény, Vasút

150 éves vonalon 100 éves mozdonnyal

Media 2010 április 24 Nincs megjegyzés

Nosztalgiavonatot indított a MÁV Nosztalgia Nagykanizsáról Kotoriba a vonal létesítésének 150. évfordulója alkalmából, amelyet a határ menti településen a horvát és magyar vasútbarátok közösen ünnepelnek. A vonat korhű mozdonya és kocsijai a Magyar Vasúttörténeti Park flottájához tartoznak.

A Pragersko Nagykanizsa vasútvonal átadásának ma ünneplik 150. évfordulóját Kotoriban, Horvátországban. A horvát kisvárosba a MÁV Nosztalgia Kft. az egykori Déli Vasutak 109.109-es pályaszámú száz éves gőzmozdonyát, valamint korhű párnás, fapados és étkezőkocsijait küldte. A Horvát Vasút (HZ) külön vonata pedig Zágrábból érkezett az ünnepségre, így több százan ünnepelnek Kotoriban.

Az 1860. április 24-én átadott szakasz kiemelkedő fejlődést hozott az osztrák-magyar monarchia új vasútvonal mentén fekvő települések számára. A Déli Vasúttársaság pár évvel később fejezte be a Fiuméig (Rijekáig) ez a vasútvonalat, ami a híres tengeri kikötővel kötötte össze vasúton hazánkat.

A magyar küldöttségből Dr. Mosóczi László, a MÁV Zrt. megbízott pályavasúti főigazgatója szerint: “1860 és 1868 között folyamatosan kerültek átadásra a vonalhoz kapcsolódó pályaszakaszok, fellendítve ezzel a monarchia gazdasági életét, valamint gyors, biztonságos, korszerű és kényelmes összeköttetést bizosított ezáltal a vasút Fiume tengeri kikötőjéhez.”
Az ünnepségen részt vesz Jadranka Kosor, horvát miniszterelnök, Ivo Jasipović államfő és Zoran Popovac a Horvát Vasút vezetője is.

Kotoriba város számára a korhű vonat érkezése mellett szintén volt ok az ünneplésre, hiszen 150 évvel ezelőtt a Bécs-Fiume vasútvonal megépítésével ebben a városban is vasútállomás létesülhetett.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.