Főoldal » Sajtóközlemény, Vasút, Vasútfejlesztés, Vasúti hír

Citadis-ok a pezsgő fővárosában

Media 2010 április 14 3 megjegyzés

Extravagáns formatervezésű, de mégis tradicionális jelképpel gazdagodott a pezsgő fővárosa. Egy pezsgőspohár alakját, könnyedségét és kifinomultságát idézi ugyanis azoknak a villamosoknak a design-ja, amelyek közül az elsőt – egy élénk lila színűt – már leszállított az Alstom Transport az észak-franciaországi Reims városának. A város lakói egy szavazáson választhatták ki új villamosaik nekik leginkább tetsző és a város pezsgőgyártási tradícióira leginkább utaló formatervét. A város lakóinak választása a letisztult, áramvonalas és elegáns vonalaival egy pezsgőspohár formáját idéző “karcsúsított” vonalú formatervre esett. A 18 új, reims-i villamos szerelvény nem kevesebb, mint 8 különböző színárnyalatban pompázik majd, ezzel is utalva a város pezsgőkészítési hagyományaira. Érdekesség, hogy az alsó áramszedővel is üzemeltethető reims-i CITADIS villamosok formatervét ugyanaz a Xavier Allard, az Alstom Transport vezető dizájnere tervezte, aki az új budapesti metrók küllemtervét is készítette.

A pezsgőgyártás “fővárosaként” ismert Reims városa, melyet még a rómaik alapítottak, kitüntetett szerepet játszik Franciaország történelmében, ugyanis a világhírű reims-i katedrálisában koronázták meg szinte az összes francia királyt. Épernay és Ay városkákkal együtt, ma a közel 300.000 lakosú Reims a francia pezsgőgyártás központja. Itt találhatóak ugyanis az olyan híres francia borházak központjai, mint például a Bollinger, a Duval-Leroy, a nagy múltú Mumm vagy a Krug.

Reims lakói ezt a gazdag történelmi tradíciót és pezsgőgyártási hagyományt kívánták tükrözni új közlekedési eszközeik révén, amikor 2007-ben az Alstom Transport egyedi formatervezésű CITADIS villamosait rendelték meg.

Mint színes gyöngyök egy láncon, a 18 villamos-szerelvény 8 árnyalatban; sárga, narancssárga, vörös, lila, rózsaszín, kék, türkizkék és ánizs-zöld színekben pompázik majd. Az egyszínűre tervezett járművek mindegyik szerelvénye egyszerűen úszik a színekben egészen a festett üvegfelületekig, melyek áramvonalas külsőt kölcsönöznek a járműveknek miközben az utasoknak a színes városkép látványát kínálják.

A szerelvények belsejében azonos színkoncepciót alkalmaztak az Alstom dizájnerei úgy, hogy a külső színek az utastér egyes elemein is megjelennek. A tervezők különös figyelmet szenteltek a világításnak, amely a természetes fényt színes fényfoltokkal finoman ötvöző atmoszférát teremt. Ez a megközelítés kihangsúlyozza és megerősíti a “szikrázó” benyomást, különösen éjszaka, amikor a villamos színeinek sokasága különleges fénnyel és élettel tölti meg a városképet.

Villamos hálózat “kulcsrakészen”

Reims városában az Alstom Transport egy ún. “kulcsrakész” villamos projektet valósított meg. A 18 extravagáns küllemű CITADIS villamos szerelvény tervezésén és szállításán túlmenően, az Alstom szakemberei gyártották az új villamosvonal elektromechanikai rendszereit, magát a villamospályát, a jelzőberendezéseket, a felsővezetékeket és a jegykezelő és értékesítő berendezéseket is.

Alsó áramszedős peszgőspoharak

A reims-i villamosprojekt különlegessége, hogy a városképvédelem érdekében az Alstom, a 11,2 km hosszú és összesen 23 megállóból álló villamosvonal egy 2 km hosszúságú szakaszán úttestbe integrált (APS) áramellátó rendszert épített ki, így a híres reims-i katedrális látványát nem csúfítják majd villamos felsővezetékek, mivel a szerelvények az útfelületbe épített áramellátó rendszerről kapják az áramot. A 32 méter hosszú CITADIS villamosok mindegyike több, mint 200 utas szállítására képes, vagyis kapacitásuk 4 busz utaskapacitásával azonos.

Az első francia koncessziós kötöttpályás közlekedési projekt

A reims-i villamos projekt Franciaország első koncesszió keretében megvalósított, kötöttpályás közösségi közlekedési projektje. Reims régió közigazgatási hatósága az Alstom 17%-os tulajdonrészével létrejött MARS konzorciumot bízta meg nemcsak az új villamosvonal megtervezésével és megépítésével, de a busz és villamoshálózat 30 évig tartó üzemeltetésével és karbantartásával is.

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


3 megjegyzés »

 • avatar
  morhange mondta:

  Ez aztán modern.

 • avatar
  sanyi4012 mondta:

  Úristen…hát ez már télneg nem villamos:Dez valami jövőből érkezett villamos becenevű valami:mrgreen:
  Mint a Tallent meg a flirt…bár még az is jobban néz ki:mrgreen:
  persze ez az én ízlésem

 • avatar
  morhange mondta:

  @sanyi4012

  Erre egy filmből vett idézetet tudok mondani: “A jövő most van” :)

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.