Főoldal » Modellvasút, Modellvasúti hir

Hobbytrain 1216

crash 2010 április 29 Nincs megjegyzés

A Hobbytrain az elmúlt évre ígérte az N-es méretű 1216-os Taurusok szállítását. Kiállításokon lehetett belőlük már látni vitrinben, de szállítani még csak most kezdték meg. Pontosabban külföldi boltokba, mert itthon még semmi hír a mozdonyokról. A modell érdekessége – az igazi mozdonyhoz hasonlóan – hogy a korábban megjelent 189-es testvére. Elvileg csak más forgóvázmaszkokat és karosszériát kapott – a belbecs ugyanaz, így aztán nehezen érthető a késés (bár a gyártásban vagy a szállításban gubancok mindig becsúszhatnak).

Az előzetes képek (és a modellkiállításokon látottak) alapján a modell ígéretesen néz ki. Többféle festési variáns jelenik meg, a standard ÖBB  színtervtől kezdve a sebességrekorder mozdonyon keresztül az Adria festésig, majdnem minden. Mit lehet a modelltől várni? A tetőberendezéseket jól eltalálták – ennek a mozdonynak N-es méretben ez az Achilles-sarka. Mivel a belbecs a 189-estől örökölt, arra nem nagyon lehet panasz: mára már minden új Hobbytrain mozdony NEM 355 szerinti foglalattal szerelt közelkapcsoló-kinematikával rendelkezik. A kerekek kémiai úton sötétítettek – szép a színük, és két kerékpár, egy-egy kereke tapadógyűrűvel van ellátva. A 189-eshez hasonlóan végre ez a gép is NEM 651 szerinti dekóder-foglalatot kapott, így digitalizálákor nem kell forrasztani (max. majd a kondenzátorokat kifele, ismerve a Hobbytrain újhullámos, zavarszűrő megoldásait).

A hajtásról hárompólusú motor gondoskodik (spórolnak, no), a hajtáslánc erősen a Taurus-éra hasonlít – alul nyitott. Ezt többek pozitívumként élik meg, mert könnyebb kenni a fogaskerekeket, nálam azonban ez inkább negatívum, mert így a mozdony könnyebben összeszedi a pályán óhatatlanul is megtalálható koszt.

Kíváncsian várom, hozzánk mikor ér el a modell – a Lajtán túl 130 Euró körüli összegért vesztegetik.

Képek: Lemke

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.