Főoldal » Érdekesség, Vonatfotózás

Röviden, Taron

Benbe 2010 április 8 2 megjegyzés

uzsgyi1Már elnézést az újabb szóviccért, szóval nem a hegyek vagy a fák, vagy ezen cikkecske kopaszságára, hanem pusztán a 81-es Hatvan-Salgótarján-Losonc vasútvonal mentén egy település nevére kívántam célozni. Kész időpocsékolás volt odamennem, vagy ha úgy vesszük, egy érzelmektől vezérelt fotós őrültsége.

Elkezdődött a gyomírtóvonatok szezonja, elsőként a szerencsi fűtőházból bújt elő a hagyományosan a mellékvonalakat bejáró, kézi vezérléses zöld vonat, és máris tiszteletét tette Hatvan-Somoskőújfalu között. Ez a szerelvény – szemben a fehér, számítógépesített társával – többnyire a bejárt vonal egyik jellemző mozdonyával közlekedik, ami Hatvan környékén az M40-es Púpos. Ezúttal a legfrissebb fényezésű 224-es járt erre.

Eredetileg egész napra terveztem ideutazni, de diplomamunkám gyalázatos állapota miatt erről letettem. Aztán jött a telefon: ma van a gyomírtó, Púpossal! Hát ezt mégsem lehetett kihagyni, azonnal indultam, és tizenegyre már föl is értem. Úgy számoltam, hogy még mindig több, mint egy órám van a gyomírtóvonatig, ezért először reggelit próbáltam venni (sikertelenül), majd fotóhely után néztem.

Először ráadásul a mátramindszenti tolatós gépének, mivel azt korábbra vártam. Így egy kis bevágást néztem ki egy régi rakodóhely közelében. Éppen fűrészelni kezdtem volna, amikor egy halk kattogást hallottam. Intuitíve kezembe kaptam a gépemet, majd gyors fókuszálás után már tüzelhettem is, hiszen a Púpos nyolcvannal robogott elő teljes némaságban a semmiből!

Ennek a fele se tréfa, gondoltam, hiszen a Púpos hosszabb vonatával nem innen szerettem volna fotózni, hanem egy már Uzsgyin tavaly kipróbált hegytetőről, mielőtt a pár éve tarvágással kitermelt erdő visszanő. Sebaj, onnan végül a 1137-es Dácsiát fényképeztem, úgy találtam ugyanis, hogy az is jól fog mutatni 300 mm-es optikám előtt. Sietségemben sajnos a 600 mm-es ultratelét nem vittem magammal, így a képkivágást csak a RAW-ból tudtam tökéletesre faragni.

A Keleti pályaudvaron egy ritka, dupla gorillás EC-t és egy, a railjet szupervonatot a By-ból vágyakozva nézegető Kisvakondot is sikerült lencsevégre kapnom.

[nggallery id=45]

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


2 megjegyzés »

 • avatar
  morhange mondta:

  Utolsó kép aranyos :)

 • avatar
  IST mondta:

  Teher/egyéb vonatos fotókhoz itthon nem árt a szerencse. Az angoloknál meg jól megélnek a tehervonatok menetrendjeit tartalmazó könyvek eladásából.

  Amúgy nekem tetszenek ezek a “magaslati” fotók, a szokásosnál másabb nézőpontból mutatják a vasutat.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.