Főoldal » Modellvasút, Tippek-Trükkök

Szórópisztoly-mosó edény

crash 2010 április 27 2 megjegyzés

Van itt egy olyan kategória a postoknál, hogy tippek-trükkök. Ha az ember rájön valamire, vagy kipróbál olyat (a modellezésben), ami szerinte mások érdeklődésére is számot tarthat, akkor itt blogolhatja ki. Most egy ilyen post következik, és a tárgya a szórópisztoly tisztítását könnyebbé tévő eszköz.

Régóta problémám, hogy a szórópisztolyt festés után el kell mosni. De nem a mosás tárgya a probléma, hanem a módszer. Én a pisztolyt úgy mosom, hogy hígítóval és tisztítófolyadékkal addig fújom, amíg fehér lapon nem hagy nyomot, ami a pisztolyból kijön. Ez a folyamat azzal jár, hogy a mosásra használt hígítót nagy nyomáson kifújatom a pisztolyból. A nagy nyomásnak köszönhetően kiválóan porlad a hígító, büdös, és nem utolsó sorban az egészségnek sem használnak egyes típusai.

Régóta kerestem már ilyen eszközt, de mindig lecsúsztam róla az e-bayen, vagy nem volt kapható a boltban, ahol jártam. Most meglett, nem egészen húsz Euró az ára. Ez az edény azt tudja, hogy egy gumi szelepen keresztül bele kell fújni a pisztolyból a hígítót (vagy maradék festéket is). A levegő az edényből egy többrétegű szűrőn keresztül távozik, és az felfogja az edény falára ki nem csapódó anyagokat, ergo a büdös dolgok a tartályban maradnak. Mivel a szűrő mindent kiszűr, bátran próbáltam itthon nitrohígítóval mosni a pisztolyt – az sem hagyott szagnyomot a lakásban.


Az “eszöz”. A szórópisztolyt meg is tartja, így nem okoz problémát, ha le kell tenni azt munka közben.


A hígító az edény alján gyűlik össze. Kiönthető, vagy paírtörlővel kitörölhető. A lényeg: az üvegben
marad, nem a levegőbe porlasztódik.

Amit el lehet még pozitívumot mondani erről az eszközről, hogy mivel van rajta egy pisztolytartó rész, végre van hová letennem a szórópisztolyt, ha épp festéket keverek, vagy mást csinálok. Nekem bevált, ajánlom mindenkinek.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


2 megjegyzés »

 • avatar
  laacush mondta:

  Nem rossz, de ugye amikor a modellt fested akkor megy a lakásba is a festékszag mindenfelé.:wink:
  Egyébként milyen név alatt lehet megtalálni? A képen nem látszik…

 • avatar
  crash ( a szerző ) mondta:

  Ez épp Revell, de majd minden modellcég kínálatában van, aki festékeket is forgalmaz. Én most ilyet tudtam venni.

  Festékszag: akrillal festek, nem ködöl, nem büdös. Csak a mosáshoz kell denszesz vagy nitro, meg spec ACT pisztolymosó. Na ezek büdösek :)

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.