Főoldal » Címlap, Kisvasút, Vasút

Árvíz a kisvasúti pályákon – frissítve!

IST 2010 május 17 7 megjegyzés

Hazánk több kisvasútját érzékenyen érintette a hétvége óta tartó heves esőzés. A Királyréti Erdei Vasúton vasárnap néhány óra alatt helyreállították a pályát, de a Kemencei Erdei Múzeumvasúton úgy tűnik, hogy a pálya 2/3-a jelenleg vonattal megközelíthetetlen, közlekedés egyelőre csak Kőrózsa megállóhelyig lesz. Almamallék és Szilvásvárad kisvasútjain üzemszünetet rendeltek el az áradások és földcsuszamlások miatt. A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton egy korábbi töltésomlás miatt átszállással közlekednek a vonatok.

2010. május 18.:

A legsúlyosabb a helyzet a LÁEV-en:

Lillafüred: Üzemszünet.

Papírgyár állomás és Lillafüred között csak kisebb sárfelhordások akadályozták a közlekedést, ezeket a kisvasút szakemberei mára el is hárították. Lillafüred fölött viszont komolyabb károk keletkeztek, a nagy mennyiségű sárlerakódások mellett a néhai Szomorúi rakodó alatti jávorkúti útátjárónál a lezúduló víz egy szakaszon elmosta az ágyazatot, itt ennek pótlása lesz szükséges. A Fazola-kohónál (Őskohó) levő kitérő mellett a Garadna-patak veszélyes mértékben alámosta a partfalat, itt ennek megerősítése lesz szükséges, akárcsak a négy évvel ezelőtti árvíz után. Az Őskohó és Garadna között a pontos károk még nem ismertek, mivel a megáradt patak mindig elönti a vasúti pályát.

A tervek szerint a pünkösdi hétvégén már beindul a forgalom a Papírgyár ? Lillafüred viszonylaton, majd a károk fokozatos helyreállítása után Fazola-kohóig, ill. Garadna állomásig veszik fel a forgalmat.

Teljes vagy részleges üzemszünet:

Almamellék: megállt, javítás folyamatban

Gyöngyös: Lajosháza és Szalajkaház közt üzemszünet (új szakasz), kár mértéke nem ismert.

Mátravasút: “Az árvízkárokat Lajosházáig helyreállították, de Szalajkaházhoz már nem megy el a vonat. Ha jól hallottam az átereszek nem bírták a kiképzést.”

Kemence: Kemence – Kőrózsa közt működik, felette üzemszünet. A Kőrózsa feletti gabionfalból egy oszlop eltűnt, Bence-átjáró felett a víz kimosta az ágyazatkövet és két nagy kupacba gyűjtötte, Vilati gabion alámosódott és lecsúszott, a betonaljak egy része a levegőben lóg.

Szilvásvárad: áradás miatt megállt, péntekig biztos áll, kárelhárítás folyamatban

Balatonfenyves: Fakidőlés miatt a vonat nem tudott végigmenni. Kárelhárítás folyamatban.

Felsőtárkány: Üzemszünet. A héten nem lesz közlekedés, jövő héttől igyekeznek újból felvenni a forgalmat, jövő hétvégétől terveik szerint újból menetrendszerűen közlekednek majd. 3 helyen voltak komolyabb károk (átereszek sérültek), és sok helyen a síneken folyt/folyik a víz.

Rendben működik:

Gyermekvasút: Működik, Rendben van a pálya, és végig járható.

Gemenc: Működik, a Duna 700mm-nél veszélyes, 650-et jeleztek tetőzésnek, tehát megmenekül.

Királyrét: Működik

Nagybörzsöny: Megúszta. A patak tegnap óta emelkedett ugyan pár centit, de a vízfolyások már nem hoznak le törmeléket, így remélhetőleg nem tömödik el semmi. a sínekről napközben sikerült elterelni a vizet. jópár fa a sínekre dőlt a felázott talaj miatt, [..] a pálya végig járható.

Csömödér: Semmi komolyabb, eső volt, pálya nem sérült, személyszállító vonatok közlekednek.

Nagycenk: Működik, semmi komoly, nem volt nagy vihar.

Szob: Nem volt komolyabb kár, mennek a vonatok, a hétvégi program meg lesz tartva.

Debrecen: Működik. A szokásosnál nagyobb mennyiségű, de viszonylag csendes eső miatt kissé átázott az alépítmény, továbbá a virágzó fiatal akácok a nagy víztömeg miatt nagyon űrszelvénybe hajlanak/ a sínekre dőltek. A forgalom ezek ellenére egyelőre zavartalan…

Nincs információ:

Hortobágy: ?

Pécs: ?

Kaszó: ?

Mesztegnyő: ?

Szünetelő vonalak:

Kecskemét: ?

Nyír: ? (forrás:szon.hu, kisvasúti hír nincs): Rakamaz, Nyírtura, Nyírtelek, Nyírbogdány, Kótaj, és Berkesz települések a vihar által leginkább kárt szenvedett települések. Ezen a környéken teljes településeket söpört el a vasárnap délutáni vihar. Nyíregyházán, a Sóstói úton a felüljárótól a városhatárig több fa rádőlt az útra, egy nyomtávon halad a forgalom.

Tiszakécske: ?

2008. május 17.

Friss információk a kisvasutakról:

A nap folyamán újabb kisvasutakról érkezett információ, így jelenleg már bizonyos, hogy Almamelléken, Kemencén, Lillafüreden és Szilvásváradon szünetel jelenleg a vonatközlekedés. Mind a négy kisvasúton a megáradó patak vagy földcsuszamlás okozott károkat.
Jelenlegi információink szerint Kemencén hétvégén újra megindul a forgalom, de csak a vonal alsó, árvíz által meg nem rongált szakaszán. Lillafüreden egy korábbi földcsuszamlás és a hétvégi esőzések miatt további intézkedésig nem közlekednek a vonatok.
A Mátravasút Gyöngyös-Szalajkaház közötti tavaly átadott szakaszát megrongálta az árvíz, de Mátrafüredre zavartalanul közlekednek a vonatok.
A Börzsönyben Királyréten és Nagybörzsönyben úgy tűnik sikerült helyreállítani a károkat és zavartalan a közlekedés.
Az ország többi, hegyi pályán közlekedő kisvasútjáról egyelőre nincs hír.

További információk és a kisvasutak elérhetőségei: www.kisvasut.hu. A következő néhány hétben utazás előtt érdemes informálódni a fenti kisvasutaknál, hogy milyen közlekedési rend szerint járnak a vonatok.
Köszönjük a tájékoztatást és a képeket, bár ne kellene ilyenről tájékoztatást adnunk!

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


7 megjegyzés »

 • avatar
  morhange mondta:

  Na igen, egy kép többet mond minden szónál.

 • avatar
  Nygma mondta:

  Egyetemi tanulányaim egyik alapköve jut most eszembe: az építőmérnöknek két ellensége van: a víz és egy másik építőmérnök. A víz most bizonyított.

 • avatar
  ArtofNoizz mondta:

  Ilyen események nélkül unalmas lenne a pályafenntartás…

 • avatar
  morhange mondta:

  Hát.. ez is egy szempont, na meg növeli a GDP-t is.

 • avatar
  ArtofNoizz mondta:

  A társasdalmi munka vajmi kevéssé növeli a GDP-t.. Ilyenkor tanulunk a hibáinkból, mert ugye a mi hibánk, hogy el tudta vinni a pályát a víz… Egyáltalán, hogy víz volt a pályán! De, tudod, inkább legyen ekkora mennyiség a pályán, hogysem ez a plusz mennyiség a faluban egy egy házat vigyen el!

 • avatar
  morhange mondta:

  Én inkább a viharkárokra gondoltam, mivel az sokat rombolt, több munkát igényel utána, több embert vesznek fel akár, sőt, sok terméket vesznek helyreállítási munkálatok során, így növekszik a gazdaság, felélénkül. Legyen akár egy ilyen pálya helyreállítási munka (mert itt is van kiadás), vagy nagyszabású városhelyreállítási program.

 • avatar
  Nygma mondta:

  Hát nem tudom hogy a károk miatt kiesett bevételt a helyreállításra költött pénz behozza-e.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.