Főoldal » Vasúti hír

Gátúszás

Benbe 2010 május 17 2 megjegyzés

Az elmúlt napok viharai a lakóházakat és lakóikat sem kímélték, az emberi élet komoly vszélyben forog több helyen is, az anyagi károkat lehetetlen fölbecsülni. A kárpótlás minden bizonnyal alatta marad majd a károknak.

Nem kíméli az időjárás a vasutakat sem, több helyen a felsővezetéket szaggatta meg vagy fákat döntöss a sínekre, a legkomolyabb károkat azonban az árvíz okozza.

A megrongálódott felsővezeték miatt késések vannak a 100-as vasútvonal budapesti szakaszán, emiatt a szegedi, debreceni és lajosmizsei vonatok szenvednek késéseket. Az esztergomi vonalon Pilisvörösvár és Solymár közötti fakidőléseket már elhárították, a vonatok rendesek.

Nem közlekednek a vonatok tegnap óta Siófok és Balatonszentgyörgy, ma délután óta pedig már Siófok és Székesfehérvár között sem. A belföldi gyorsvonatokat általában Tapolca, a nemzetközieket Kaposvár felé terelték.

Az árvíz miatt megrongálódott a LÁEV pályája Lillafüred és Garadna között, ez tetézi a Papírgyár melletti földcsuszamlás miatti károkat. Ezért teljesen leállt a vasúti közlekedés a Miskolc melletti erdei vasúton. Az utolsó érintetlen szakasz a Papírgyár-Mahóca szárnyvonal volt, ennek töltését a Szinva áradása miatt pár méter hosszon átvágták, de, hogy a folyóvá duzzadt patak mennyire fogja a nyílást kitágítani, az még kérdés.

A korábbi ágyazat-elmosások után most valószínűleg komolyabbak a károk a Lajosháza-Szalajkaház közötti erdei vasúton, hazánk legújabb vasútvonalán. Az Egererdő még nem adott tájékoztatást, hogy a károk a felépítményt, vagy a töltést és a hidakat is érintik-e. Mátrafüred felé az urbánusabb fővonalon a közlekedés zavartalan.

Kisebb vizesedés volt Magyarország legmagasabban fekvő vasútvonalán, de a nagybörzsönyi kisvasút járható maradt. Egy kisebb földcsuszamlás miatt átszállásra kényszerültek pár óráig a királyréti vonal utasai, de ott ismét teljes hosszában közlekedhetnek a kisvonatok.

Ismeretlen mértékű károkat okozott a Kemencei Erdei Múzeumvasútban az áradás. Az árvédelmi létesítményeket és támfalakat több helyen megrongálta a víz, átbukott a közúti és vasúti hidakon. Utóbbiak állapotát ezért még nem lehet tudni. A helyreállítás valószínűleg sokáig fog tartani, könnyen lehet, hogy a frissen megnyitott hosszabbítást Feketevölgyig egy ideig még nem fogják elérni a szerelvények. A volt Vilati üdülő környékén minden víz alatt van. Az elkövetkező hetekben a vasútbarátok segítségét folyamatosan várják a Múzeumvasút üzemeltetői.

Szintén komoly árvízkárok súlytották a szentendrei Skanzenben üzemelő normál nyomközű nosztalgiavasutat. Ennek második csúcsfordító utáni völgyi szakaszát vagy húsz méter hosszan teljesen elvitte a Sztarovodán támadó ár.

Víz alatt van a Komárom-Székesfehérvár vasútvonal Bodajk állomása, itt egy halastavat felduzzasztó gát adta meg magát. Megint. Ugyanez már egy korábbi áradásnál is előfordult, így érthetetlen, miért engedélyezték a duzzasztó újbóli megépítését. Mivel itt nem egy gyors hegyi patak áradt ki, hanem álló víz alatt nyugszanak a sínek, valószínűleg a károk a pályában kisebbek lesznek. A vasútállomás épületei és biztosítóberendezései is a víz alá kerültek, egy őrház lakóit ki kellett telepíteni.

Szerkesztőségünk további híreket és fölhasználható képeket vár!

Reméljük,  a jó idő érkeztével a veszedelmek elmúlnak! A nehéz helyzetben élőknek és a védműveken dolgozóknak kitartást kívánunk!

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


2 megjegyzés »

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.