Főoldal » Fotósuli

Kipróbáltam a Photoshop CS5-öt

crash 2010 május 5 4 megjegyzés
Korábban Benbe értekezett errefelé fotózás témában, én ehhez kapcsolódó írással jelentkeznék. Ha nem tetszik a téma, kommentben lehet vizslatni :) A post témája az, hogy kipróbáltam az Photoshop CS5 forradalminak mutatkozó funkcióját. Mindenki használ fotókezelő programot, ha másra nem, akkor a fényképek nézegetésére. Ezen programok nagy része lehetőséget biztosít a fotókba való belenyúlásra valamilyen szinten. Egyes programok az átméretezésre vagy expozíció-korrekcióra képesek csak, míg másoknál komoly retusálási tudás van a programba építve. Vannak azok, akik komolyabban hozzápiszkálnak a képekhez, nekik az eszközük a Photoshop. Nemrég jelent meg a CS5-ös változat, amely próbaverziója már letölthető az Adobe honlapjáról. Sokat olvastam az új verzió extráiról, gondoltam megnézem.
Mi is az ami a vasútfotós érdeklődését felkeltheti a program új képességi közül? Két dolog is van: az egyik a selection refine, a másik a content-aware fill. Ez utóbbi az, amely a vasútfotósok érdeklődésére (és természetesen másokéra) is okot adhat.
Iszonyat időt tölt el az ember a pontos fotóhely kiválasztásával. Aztán jön  egy másik fotós, egy autó, vagy csak egy eldobott szemét éktelenkedik a fotó közepén. Amikor megnéztem a Photoshop cs5 egyik videóját, pont ilyen dolgokra hozott a content-aware fill technológi orvosságot. A dolog lényege, hogy a kitöltendő részt az azt határoló képrészletek alapján építi fel. Valahogy olyan, mintha egy roppant profi grafikus kezelné a programot, és fotó jellemző részei, mintái alapján feltöltené tartalommal a kijelölt részt.
Na erre kíváncsi voltam, le is töltöttem a próbaverziót, megnézem mit tud a program. Mondjuk az Aperture-el most nagyon meg vagyok elégedve, annak a tudása nekem bőven elég, de erre a content-aware fill-re kíváncsi voltam. Download, install, run…
Először a múlt hétvégi képeim közül kerestem egy emlékezeteset. A kiválasztott kép a mesztegnyői kisvasúti napon készült, és arról híres, hogy addig-addig koncentráltam a tökéletes képkivágás összehozására, míg négy ember is odaállt a vonat elé fotózni, nézni. Nem baj, arrébb helyezkedtem, más szögből meglett a fotó. Ennél gondoltam, hogy kipróbálom a programot. A képek alább.
Lehet látni, hogy igencsak ki van találva a program ezen funkciója. Az algoritmus felismerte, hogy a kivágott személy körül milyen minta van a képen, és a kép többi része alapján megpróbálta kitölteni azt. Megpróbálta? Nem próbálta, csinálta. A hatás már-már tökéletes, ha az ember tüzetesebben megnézi a képet, akkor látja, hogy az eltüntetett emberek helyén a kép egy-egy részlete szerepel, tökéletesen beleillesztve a környezetbe. Konkrétan amitől letérdeltem, az a háttérben lévő kerítés, és a fű. A füves rész könnyű próba, gondoltam, nézzünk valami bonyolultabbat. Itt egy múlt heti képet vettem elő, amely a Kecskeméti Kisvasút különvonatát ábrázolja az 54-es út mentén. A fotó dokumentum jellegű, semmi különöset nem vártam tőle, hiszen faoszlopok, autóút, járművek nehezítik a tökéletes kompozíciót. De nézzük csak meg, mit lehet kihozni a programmal a képből? Elsőnek a vonat előtti, útátjárót jelző táblát tüntettem el. Majd a távolabbi járműveket az úton, és az oszlopokat – ez nem okozott gondot a programnak. Az oszlopoknál csodálkoztam először a kiváló hatáson.
Ezen felbuzdulva a közelebbi, eltüntethetetlennek hitt autót vettem célba, és ezt is három lépésben majdnem tökéletesen eltüntettem. Majd elmeelborulás követte a dolgot: mit csinálna a program, ha az utat szeretném eltüntetni? A eredmény lent látható.
Elcsodálkoztam, felocsúdtam, örültem: piszok jó ez a funkció, én magam kézzel aligha tudnám ezt a hatást elérni, a program pedig magától megoldja a problémát. Szép, de belegondoltam hová fog ez vezetni? Milyen képek fognak az interneten megjelenni? Már előre várom. Mondjuk arról, hogy milyen képek születnek, nem a program tehet….
5 votes, average: 5.00 out of 55 votes, average: 5.00 out of 55 votes, average: 5.00 out of 55 votes, average: 5.00 out of 55 votes, average: 5.00 out of 5 (5 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


4 megjegyzés »

 • avatar
  Seljuk mondta:

  a CS4et nagyon húzták, hogy mennyi memóriát zabál a semmiért, ez egy jó újítás viszont. A clone stamp volt hasonló eszköz, ez sokkal okosabb, úgy látom.

 • avatar
  M63-003 mondta:

  Kíváncsiságból én is kipróbálnám ezt a funkciót, de, hogy én ezt állandó jelleggel használjam… Abban a pillanatban adnám el a fényképezőm! Szerintem, egy fotós, aki jónak tartja magát, az tud kompozíciót találni még a cikkben bemutatott 2. képsorozathoz hasonló helyzetben is.

 • avatar
  IST mondta:

  Én efölött nem tudok napirendre térni. Bár ilyet eddig is lehetett csinálni, csak ahogy nézegettem erről videókat most ténlyeg néhány másodperc alatt megvan az egész, ráadásul alig pár kattintással, nem szükséges hozzá extra tudás.
  Eddig se nagyon hittük el amit egyes képeken láttunk, de mi lesz ezek után?
  Hozzáteszem ugyyanakkor azt is, hogy néha tényleg jól jöhet. Épp nemrég olvastam azt hiszem egy Modern Railways-ben, hogy az egyik fotós bizony eltüntetgeti a kidobált szemetet a fotóiról a vonat mellől.

 • avatar
  phontanka mondta:

  Látványos, de hadd jegyezzem meg, hogy a Gimp ezt egy pluginnal már jóval korábban is tudta, és az szabad szoftver, nem fizetős. A tudásukat, minőséget persze össze kellene hasonlítani.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.