Főoldal » Kiállítás, Modellvasút

Kunsziget 2010

IST 2010 május 8 8 megjegyzés

Néhány nappal ezelőtt meghívást kaptunk a Győri Vasútmodellező és Vasútbarát Klubtól, hogy ha kedvünk tartja látogassuk meg a II. Digitális Modultalálkozót Kunszigeten. Bár én el szerettem volna menni és megnézni miként vonatoznak a klubok, egészen ma reggelig nem tudtam, hogy lesz-e rá lehetőségem. Aztán szerencsére összejött a dolog, úgyhogy egy gyors telefon után crash-t is beültettem magam mellé az autóba és elhúztunk Kunsziget irányába. Az út  Budapesttől alig másfél óra és azt kell mondjam megéri bevállalni a távolságot, akár messzebbről is. Az indokot némi képanyaggal fűszerezve alant elmondom. El ne felejtsem hozzátenni: H0-s találkozóról volt szó, amely nem pálya nekünk mivel beesnének a sínek közé a járműveink, mégis kíváncsiak voltunk.

A győriek Kunszigeten egy tornateremben hozták össze a találkozót, amelyre látogatók is bemehetnek, azonban a cél nem egy kiállítás létrehozása volt, hanem egy közös játék más klubokkal. Megpróbálom felsorolni, hogy kik voltak ott, remélem nem hagyok ki senkit sem: érkeztek Pécsről, Szombathelyről, Veszprémből, Szekszárdról, Budapestről, Győrből és Tatabányáról, mindegyik klub hozta a Fremo szabványú digitális moduljait, amelyeket aztán szépen egymás mellé is kötöttek. Ennek megfelelően kialakult egy nagyon hosszú egyvágányos pálya, több köztes állomással. A vonatok közlekedtetése menetrend szerint zajlott, amelyet minden járművezető megkapott papír alapon, így aztán rajtuk és az állomásokon szolgálatot teljesítőkön múlt, hogy be sikerül-e azt tartani. A csarnokban több óra is el lett helyezve, amelyek a játék szerinti időt mutatták, egy játékbeli óra a valóságban nagyjából 12-15 perc lehetett. Őszintén szólva nem mértem, csak azt figyeltem, hogy kissé gyorsan halad a mutató. Az állomásokon zajlott a vagonok rendezése, a szolgálattevők telefonon tartották egymással a kapcsolatot, megpróbáltak igazi vasútüzemet leképezni. Ebben segített az is, hogy a pályán ugyanolyan pályaszámú mozdony és kocsi nem lehetett, mindegyiknek megvolt a helye, honnan-hova kell továbbítani, ott mi fog történni vele. Voltak néha keveredések, de ezek száma elenyésző volt, alapvetően jól működőnek tűnt a rendszer.
Mint írtam fent, a kunszigeti rendezvény nem kiállítás hanem találkozó, azonban szívesen látják az érdeklődőket, a belépőjegyek is normálisan vannak meghatározva (300/600 forint). A találkozó jelleg miatt a sokszínűség, az állandó pörgés szerintem nem kérhető számon, viszont a vasútüzem igen, ebben szerintem nagyon jól teljesítettek. Ahogy elnéztem a többi látogatót, lelkesen szemlélték az eseményeket, többen is végigkísértek a mozdonyvezetővel együtt egy-egy szerelvényt a célállomásig. A magam részéről különösen örültem annak, hogy jutott lehetőség beszélgetni az egyes klubok tagjaival, nagyon sok ötletes illetve szépen megcsinált dolgot láttam a modulokon (csakazértsem sorolom fel ezeket), valamint megismertem néhány számomra eddig ismeretlen embert. A munka ellátása mellett mindenki pozitívan állta az érdeklődők rohamát, amit nagyban segített a tömegnyomor helyetti családi hangulat. Voltam már olyan kiállításon ahol ezt hiányoltam, itt azonban nagyon kellemesen éreztem magam, órákat bóklásztam a modulok között míg crash-t hagytam vezetni. Ő emiatt aztán nem is nagyon fotózott, így be kell érjétek néhány olyan képpel, amit alapvetően magamnak fotózgattam állvány nélkül.
Összefoglalva: akinek van egy kis szabadideje vasárnap és érdekli a vasútmodellezés, vagy akár a nagyvasút, az menjen el Kunszigetre! Bár nagynak tűnik a távolság, könnyen el lehet jutni oda és nagyon jó élményt nyújt a találkozó.

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


8 megjegyzés »

 • avatar
  ricsze mondta:

  Csodálatosak voltak a modulok. Egyébként az idő 7szeres gyorsításban ment.

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Köszi az infót! Te mikor voltál kint?

 • avatar
  ricsze mondta:

  12:57-kor értem ki és 14:37-kor mentem el. Láttam vonatmagazinos pólós emberkét, akkor valószínűleg te lehettél. Éppen kőszeget fotózta az illető. Én válltáskával, türkizkék pulcsival voltam :D

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Az tényleg én voltam. :grin:

 • avatar
  Joxy mondta:

  Az időgyorsítás csak 5-szörös volt!

 • avatar
  ricsze mondta:

  Nekem a kőszegi forgalomirányító úr mondott 7-et.

 • avatar
  Bahndie mondta:

  Akkor hülyeséget mondott a Zoli. :)

 • avatar
  Csitti mondta:

  Az egyik képen a fekete felsős fehér kesztyűs emberke én volnék! :D

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.