Főoldal » Énblog, Építés, Modellvasút

POLA Kápolna

crash 2010 május 5 3 megjegyzés
Ismét G méretű épületet állítottam össze. Briko barátom ugyanis kertivasútjának bővítése mellett határozta el magát, és ennek része lesz egy kis falu is, amihez tartozó kápolna modelljének összerakása rám hárult. Mútkor már összeraktam egy kisebbfajta POLA parasztházat, most kíváncsian álltam a kihívás elé, hogy valójában a POLA többi kitje is van-e olyan magas szintű kultúrával tervezve, gyártva, mint a parasztház.
A modell lényegesen kisebb, mint a korábbi – a doboza is, és a súlya is. Az öntőkeretek átvizsgálása során arra a megállapításra jutottam, hogy a POLA épületeket a célszerűség jegyében tervezik. A kápolna kisebb, mint a másik modell, és a falai is vékonyabbak, de az illesztéseknél az anyagot megvastagítják, és megtartják a legalább 5-10 mm széles ragasztási felületet. Ez hasznos, a nagyobb ragasztási felülettel könnyebb dolgozni, és nem utolsó sorban biztosabb kötést ad.
Épületek esetében én mindig festek. Nem szeretem a műanyagszínű alkatrészeket, a festék azért van, hogy használja az ember. A festék színt, fényt és textúrát ad a felületeknek. Azonban a POLA esetében erre nincs szükség. Olyan felületi kidolgozása van az alkatrészeknek, hogy az anyagában színezett műanyag alapból is jó hatást ad. Erre rájátszik az, hogy nem az átlagos, épületeknél megszokott műanyaggal dolgoznak, hanem valamiféle lágyabb anyaggal, ami ugyanolyan jól ragaszható, mint a polisztirol, de rugalmasabb és a színezője révén valahogy valóságosabbnak néz ki. Erre rákontráznak még azzal, hogy a POLA majd minden modelljét patinálva adja – ami nem takar mást, mint hogy az öntőkereteket híg fekete, barna, vagy fehér festékkel befuttatják, ami a részleteket kiemeli, és ad egy egységes fényt az összes alkatrésznek.


A modell összeépítése probléma nélkül zajlott. Két nehezebb részt kell kiemelnem, ez a kápolna hátsó fala, és a tető volt. A hátsó fal hatvan fokos részekből való összeillesztésénél volt egy sablon, ami segített, de így is meg kellett várni külön, amíg a ragasztó meghúz, illetve a tetőt teljesen külön állítottam össze, és utólag került fel a falakra. De elég a szövegből, jöjjenek a képek.

Az épületről elmondható, hogy nagyon könnyen, gyorsan összeépíthető, kezdőknek ajánlott. Ára sem veszélyes, így ha valaki kertivasutat tervez, érdemes egy ilyen épület-modellel beleugrani a kiegészítők világába.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


3 megjegyzés »

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.