Főoldal » Modellvasút, Modellvasúti hir

Új személykocsi H0e-ben

crash 2010 május 14 3 megjegyzés
Hamarosan forgalomba kerül a Csehmodell legújabb terméke, a hazai kisvasúti személykocsi állomány egyik alapköve, a Bax kocsi. Most természetesen nem az összes típus, csak a hegyközi festésű változat. A közeljövőben, mivel a kocsi több kisvasúton is fellelhető, remélhetünk zöld és kék színű vagonokat is, de most egy kicsit a hegyközi bordónak örülünk. Első ránézésre a kocsi rendben van – a Csehmodell igyekszik a minőségen folyamatosan fejleszteni, és ez a kocsin meg is látszik – nincs nagyon szégyellnivalója.
A képeket elnézegetve kitűnik, hogy aprólékosan kidolgozott forgóváz fut a kocsi alatt. Jobban megvizsgálva feltűnik, hogy a forgóváz rézből van , ami remélhetőleg hosszú élettartamot és alacsony súlypontja miatt jobb futást biztosít a modellnek. Valószínűleg az itt és a kocsiban elhelyezett súlyok adják majd a kocsi tömegének jelentős részét, így a mozdonyoknak valóban dolgozniuk kell legalább induláskor.
Tovább szemlélve a járművet kitűnt, hogy a gyártó nagy figyelmet szentelt a belső tér kialakításának. A kályha, ülések és kémény az alapszériában kapható lesz, de extraként lesz majd hozzá padfestést imitáló matrica, fotomaratott korlát a kályha köré és persze meglesznek az elmaradhatatlan poggyásztartók is. Mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja majd a kocsit, mert mindösszesen egyetlen csavar megbontásával szétszedhető a felépítmény és a főkeret. A kocsi végén ott vannak a lépcsők, az átjárólemezek és az összekötő rudak. A főkereten a fék főbb alkatrészei is meg vannak jelenítve, de mivel valahol meg kellett húzni a határt: a fékrudazat és a fék elmaradt a kocsiról, ez kis munkával pótolható.
Nem elhanyagolható részei a kocsinak a pályaszám és egyéb feliratok a jármű oldalán, melyből szerencsére sok van hazánkban. Természetesen először a tamponnyomás merült fel, de várhatóan ezt inkább vizesmatrica váltja majd a sorozatmodelleken az első tesztek után, így könnyebben variálhatók lesznek legalább majd az egyes kocsik számai és a kocsikra kerülő feliratok, de nagyot csökkent a költségeken is ez a technológia.
Mint kiderült a kocsi belső kialakítása lehetővé teszi, hogy világítópanel kerüljön a modellbe. Ennek megoldását a jószemű modellezők észre is veszik majd az első szétszedés alkalmával.
No persze mindezek mit sem érnek, ha nincs mögöttük ár, mennyi lesz mindez? A gyártó előzetesen 14.000 Ft köré teszi a festett, összeszerelt modell árát, mely várhatóan május végétől, június elejétől lesz elérhető.
Képek: Csehmodell
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


3 megjegyzés »

 • avatar
  Marcell mondta:

  Sziasztok!

  A gyártó többi modelljét hol lehet megvenni? Vagy csak interneten?

  Üdv Marcell

 • avatar
  CSM 001 mondta:

  Igen, e-mailbe kérjük a rendeléseket leadni. Az átvétel postával vagy Budapesten területén személyesen is lehet.

 • avatar
  CSM 001 mondta:

  A forgóváznak is elkészültek az új(-abb) változata, ezen már egy nyúlványon rajta van a vonókészülék, és ezen belül is van mozgási lehetősége oldalirányban, így az ív-ellenívnél nem tud szétkapcsolódni a szerelvény.
  A tartónyúlvány rézből van egybeöntve a forgóvázzal, így elég egyszerűen lehet a magasságállítást is megoldani (ha szükséges).

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.