Főoldal » Érdekesség, Modellvasút, Modellvasúti hir, N

Ismét csak villamosok

IST 2010 június 28 2 megjegyzés

Úgy tűnik a Tomix és a Kato villamospályáinak sikere másnak is megragadta a figyelmét Japánban, így egy harmadik verzióval is megismerkedhetnek azok, akik a városi közlekedést szeretnék modellezni. A YAMA cég ajánlata a Unitramhez hasonlóan egy dupla ovál pálya amely egy négy részre szedhető alaplapba van ágyazva. Itt azonban ez tartalmazza beépítve az irányításhoz szükséges dolgokat is, így oldalt válthatunk például irányt a járművel, állíthatunk kitérőt. Ez utóbbi igazából az érdemi újítás, vagy legalábbis a Kato pályához képest.

Merthogy a Unitram rendszer – remélhetőleg egyelőre – nem tartalmaz ilyen lehetőséget. Itt viszont a két oválpálya össze van kötve, sőt, egy kis kiágazást is kapunk ahol lehet tárolni a járgányokat. A sínek mellett és között látványos térkőburkolat utánzat van ami a kitérőknél sem szakad meg, csak a legszükségesebb résznél. Ezek feltétlenül jó pontok. A felsővezetéktartó oszlopok is modellezésre kerültek, bár az én ízlésemnek kicsit túl sűrűn vannak, a képen is látható, hogy a köztük lévő távolság kisebb mint a villamos hossza.

Mindezért 36 ezer jent kérnek el. Indulhat a szörnyülködés, főleg akkor ha elmondom, hogy a Kato féle Unitram alapszett (villamossal, megállókkal, kidolgozott úttesttel és járdával, jelzőlámpákkal, korlátokkal) 24,4 ezer jenbe kerül. Úgy pedig már szerintem nagyon drága, mégha igen kellemes is a kinézete. Simán el tudnám ugyanezt képzelni európai városban, azaz mondjuk német modellépületkekkel beépítve. A bővíthetősége egyelőre szintén kérdéses.

Nem tudom mekkora lesz azok száma akik kipróbálják ezt a rendszert (is), de gyanítom kevesebben fogják használni mint a Kato vagy Tomix hasonló cuccait.

(A képek a Hobby Plaza honlapjáról valók.)

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


2 megjegyzés »

  • avatar
    crash mondta:

    A Tomix villamossíneket vizsgáltad már? Össze lehet hozni a Unitram-al?

  • avatar
    IST ( a szerző ) mondta:

    Hivatalosan nem. Barkácsmegoldások vannak rá, de annyira eltér a két rendszer egymástól kinézetre, hogy nincs értelme vele bajlódni. Ha jól emlékszem akkor a vágánytávolság is más a kettőnél.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.