Főoldal » Villamosok, BKV

Combino folklór

crash 2010 július 26 5 megjegyzés

IST korábban írt arról – Egy nap BKV címmel – hogy milyen jót BKV-zott egy napig a tízéves unokaöccsével, és mekkora élmény volt a srácnak. Miután villamosoztam én is egy jót, felrémlett bennem vasárnap ez a post, és jót nevettem a dolgon, és gondoltam megírom én is postban az élményeim. Nem egy nap történése, max húsz perc, és érdekes képeket sem készítettem, csak elmesélem milyen élmény ért a Combino-n.
Aki ismer, tudja, hogy általában kocsival járok, mint BKV-val, de munkám révén most pl. az aktuális projekt a belvároshoz köt, és ott lehetetlen parkolni rendesen. Metró, négy megálló, és kész – gyors, különösebb gond nincs is a dologgal.  Amúgy sem kapok frászt, ha BKV-ra kell szállnom, de ha nagyobb távot kell megtenni a városon belül, akkor inkább autóval teszem. Vasárnap délután el kellett mennem a Nyugatiba, és valahogy nem akartam kocsiba ülni – bérlet van, kézenfekvőnek tűnt a 4-6-os villamos. Gondoltam pár perc alatt odaérek, nem kell a Westend alatt a mélygarázsban pörögni – kényelmes lesz. Ok.. .menjünk. Moszkván felszálltam, a Széna térig eseménytelen volt az út, hacsak azt le nem számítjuk, hogy amíg a villamos a körútra kikanyarodik, a villamospálya valami iszonyat mód kacskaringósan sikerült, és a villamos olyan táncot jár rajta, hogy az ember azt hiszi, hogy a vidámpark új játékára váltott jegyet. Mondjuk ez a pálya hibája, mert mindenféle átmeneti ívek nélkül esik be a villamos a kanyarba, és valamiféle megmagyarázhatatlan oknál fogva a pálya tervezője a majd kilencven fokos ív közepére tervezett egy egyenes szakaszt, ami egy plusz táncmozdulatot visz a villamos mozgásába. Azon mosolyogtam, hogy ilyen munka még a modellklubban sem állná meg a helyét – Benő komám például magából kikelve magyarázná az átmeneti ívek használatának mikéntjét, és a különféle váltók alkalmazásának szabályait, megspékelve az S-kanyarok szerkesztésének alapfogásainak ismertetésével. Nos, ha a Moszkva teret csinálnánk meg terepasztalban, akkor igencsak át kellene ezen szabályokat hágni, vagy nem lenne élethű a vonalvezetés. De ez tulajdonképpen nem probléma – megszoktam már, csak eltűnődtem a dolgon.

A folklórfeszt ott kezdődött, hogy a villamosra felszállt egy hajléktalan-pár. A férfi felszállás előtt füstszűrőig szívta a cigarettacsikkjét, majd jól benntartva az anyagot? felszállt a villamosra. A füstöt természetesen akkor fújta ki, amikor a villamos már a Körúton robogott – az utasok legtöbbje boldog volt ettől, ahogy az arcokon láttam. De! Jött a Mechwart Liget, és mielőtt még a hajléktalanszag átjárta volna istenigazából a villamost, a pár leszállt. Halleluljah! Aham. Az meg a naívság csimborasszója, hogy csak ennyi volt a Budapester folklór mára.

Következőleg egy kerekesszékes koldus szállt fel a villamosra. Ez nekem teljesen új volt. Kezében egy Nescafés papírpohár, és mindenkihez odament, hogy lejmoljon némi aprót. Ez aztán az alacsonypadlós villamos előnye – már kerekesszékkel is lehet a műfajt űzni. A fickó a villamos közepén – ahol a villamos kerekei fölött lévő, féllábú utasoknak tervezett ülések vannak – éppen csak elfért. Nem zavartatta megát, hogy ott utasok állnak – pestiesen szólva pont leszarta – nyugodtan nekiment az ott álló utas lábának, hogy ugyan álljon már arrébb, mert ő jönne a kerekesszékével, ne zavarja már az ácsorgásával az utas. Nem, nincs bajom a kerekesszékes utasokkal, de a koldus nem utas volt. Nem váltott jegyet, és nem a kijelölt helyen tartózkodott a székével, hanem papírpoharát az utasok orra alá dugva, azt rázogatva végiggurult a villamos belsejében.
A koldulás ezen módjával még nem találkoztam, a metrón gyereket hurcoló vagy csak simán papírpoharat az ember orra elé dugó emberekkel már találkoztam, de ez az élmény új volt.

Mikor a koldus elment, két hölgy ült le velem szemben két gyerekkel, és hangos beszédbe elegyedtek – írhatok olyat, hogy az ő hangjukkal volt tele a villamos? Egyszer csak az egyik nő előkapta a mellét, és karonülő gyermekét ott a villamoson, mindenki szeme láttára elkezdte szoptatni. Mondom magamban – ez kész, ilyen nincs. Ez most vagy valami különleges kalandvillamos, vagy a kandi-kamera műsor közepébe csöppentem? Kamerát nem láttam, és elmaszkírozott színészek sem voltak körülöttem…
Mielőtt valaki megkövez, nem az anyasággal, a szoptatással van gondom, de szerintem ez egy olyan anya-gyermek vagy szűk családi intim dolog, amit nem a villamoson kell intézni. Persze, lehet mondani, hogy mi van, ha épp akkor kell, de úgy kell szervezni az ember dolgait, hogy ne a villamoson kelljen az ilyet előadni. Tampont sem szokás cserélni a villamoson, nemde? Nem lehet addig várni, amíg hazaérkezik? A hölgy által hangosan, félig üvöltve, gyermekének mondott – “ne rágjad, szopjá’” elhangzása után fülhallgatómért nyúltam, és zenét hallgatva, az ablakon kibámulva próbáltam tudomást nem szerezni a villamos belesének történéseiről.

Ebből a bambulásból szinte felriadtam, amikor a villamos Jászai Mari tértől való elindulása után egy kb. ötvenes, elhanyagolt küllemű nő hajolt be az arcomba, és valamit magyarázott. Lekaptam fejhallgatóm, és kinyögtem, hogy “Tessék?” – erre ő folytatta : “egy százassal dobjá’ má’ meg, éhes vagyok”. Kész voltam, egyrészt mit képzel, hogy itt hajolgat az arcomba, plusz miközben magyarázott, megéreztem az elhanyagoltságával együtt járó bűzt. A döbbenettől csak annyit tudtam kinyögni, hogy “Hanyagoljál..”. Ezt értette, és továbbment, hasonlóan közel hajolva próbálta meggyőzni az utasokat, hogy támogassák már némi pénzzel. Fortyogtam magamban a villamosról való leszállás közben, ahol a megállóban két csöves birkózott éppen.

Már nem emlékszem, de leszállás után vagy a menetrendi táblán, vagy valami kifüggesztett egyéb plakáton ugrott a szemem elé a szlogen: “BKV. Önnek jár.”.

3 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 5 (3 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


5 megjegyzés »

 • avatar
  1116001 mondta:

  Csak tudnám a hajléktalanok ellen miért nem csinálnak semmit?
  Tudom, ilyenkor hirtelen rengeteg joggal rendelkeznek, de akkor is.

 • avatar
  IST mondta:

  Na ennyit a BKV szponzorációról. :-)
  Mondhatnám azt, hogy rossz napot és rossz járatokat fogtál ki, de azt hiszem ezzel messze lennék a realitástól…

 • avatar
  szentesi mondta:

  Budapest, Budapest, de csodás…

 • avatar
  nazareth mondta:

  Ne csodálkozz, ha legközelebb felszállsz a 4-es-6-osra, és csipog a telefonod: “Üdvözöljük Romániában!”…

 • avatar
  C50 4509 mondta:

  Elsőnek nekem is az ismert sláger ugrott be, a te csodás.
  Másodjára meg a jogom van hozzá! Utána az, hogy nekem jogom van megtermelni a kertemben a zöldséget, gyümölcsöt, másnak meg joga van leszedni és elvinni. Harmadjára: ez még egy jó darabig nem is változik! Akik változtattak volna a problémádon csak a harmadikak lettek….

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.