Főoldal » Érdekesség, Modellbemutató, Modellvasút, N

Kato irodaházak

IST 2010 július 13 8 megjegyzés

Miután a kisváros mérnökei bemutatták a városvezetésnek az új, hétemeletes épületek rajzait, a költségvetési bizottság a várostervezővel karöltve úgy döntött engedélyezi négy irodaház felhúzását az üzleti negyedben. A megvalósításra kiváló alkalmat teremtett a Város Vezetőjének születésnapja, így az épületek átadására hatalmas ünnepségekkel karöltve került sor a jeles napon, elhomályosítva ezzel a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság döntőjét is. A házak elkészítése a Kato cégnek köszönhető, az üzlet létrejötte pedig a Hobby Search-nek. Az új irodaházak létesítése miatt várhatóan megnövekvő forgalom lebonyolítására új jármű is beszerzésre került, valamint egy rövid szárnyvonal átadása is megvalósult.

Szóval beszerzésre kerültek a Kato új N-es épületei. Június végén lettek ezek kiadva, a japán modellezős fórumon pedig meglehetősen sok szó esett róluk, nagyjából agyba-főbe lettek dicsérve néhány apró kivételtől eltekintve. Úgyhogy fájt miattuk a szívem de csak addig, amíg a feleségem be nem jelentette, hogy akkor szemezgessünk a listámról, hogy mi az amit megkaphatok kvázi ajándékként születésnapomra. Nem is volt kérdéses, hogy jöhet a négy épület, amit meg is rendeltem a Hobby Searchtől. Külön mázli volt, hogy az elmúlt két hónapban mindenre 15-30%-os akciót hirdettek, így fájó szívvel bár, de a Plaza Japant most lecseréltem rájuk. Ráadásul PayPal fizetésre fennállt az a lehetőség, hogy a postaköltségnek csak a felét kell kifizetni, ami azon túl, hogy több ezer forint spórolását jelenti ráadásul még EMS-sel, azaz gyorspostával, biztosított küldeményként jut el hozzám. Így hát minden mellettük szólt a beszerzésnél.

Ti tudtátok, hogy EMS küldeményeket vasárnap is kihoznak? Nos én nem, meg is voltam lepődve, hogy reggel 9-kor szólt a kaputelefonban egy hang, hogy csomagom érkezett. Bár azt a neten már láttam, hogy pénteken már Magyarországra került a pakkom és még a vámon is átment, én úgy számoltam, hogy legkorábban hétfőn lehet belőle valami. Pozitív csalódás volt, mondhatom. Cserébe viszont a születésnapi ajándék kategória miatt a feleségem közölte velem, hogy na akkor ez itt most einstandolásra kerül, én bizony ki nem nyitom a dobozt a következő(!) vasárnapig. Ismerős az érzés? Karnyújtásnyira ott a cucc, a neten már kismillió fotót láttál, véleményt olvastál róla, mégsem tehetsz semmi. Jó fiú voltam, nem piszkáltam.

Aztán jött a születésnapom és úgy csomagoltam kifele a cuccot mint egy jóllakott napközis. Mint a fenti képen is látható, a Kato némileg eltért az eddig megszokott csomagolástól, ilyen némileg piramisszerű izébe csomagolta az épületeket. Elsőre törékenynek néz ki, de meglehetősen strapabíró. Az átlátszó műanyag könnyen leemelhető róla, csak celluxszal van az aljához rögzítve, a fehér tartóból való kiemelés elsőre azért okozott pár másodperces fejtörést. Kb. úgy kell kiszedni az épületet belőle, mintha a fehér keret egyik részét le akarnánk törni, úgy pattan ki belőle a talapzattal együtt.

Bár maga a csomagolás is jókorának mondható, benne az épület mégis kissé elveszik. Olvastam róla a neten, hogy milyen nagy lett a többi házhoz képest, mégis addig nem tudtam elképzelni amíg mellé nem tettem a már meglévő irodaházaimhoz. Tessék csak megnézni a képet, a bal szélen látható zöld épületről eddig azt hittem, hogy szép magas, termetes épület. No most már nem hiszem azt, majdnem eltörpül a többi mellett. A kocsikhoz, valamint a motorosokhoz viszonyítva talán még jobban meglátszik mekkora darabok. Magasságra amúgy 22 centimétert tesznek ki, szép darab ez N-es nagyságban (H0-ban 38 centi lenne). Ráadásul a régebbi típusú házakhoz hasonlóan ezek is szétszedhetők és összekombinálhatók, így akár komoly toronyházakat is össze lehetne belőlük hozni.

A kidolgozottságuk amúgy szerintem pompás lett. Nagyon jól néz ki a felületük, első ránézésre levágja mindenki, hogy modern irodaházakról van szó (ráadásul szerintem éppúgy elmennek európainak mint japánnak). Az üveges részek teljesen átláthatók, ami abból a szempontból jó, hogy bátran lehet bele belső berendezést pakolni, jól fel lehet velük dobni a házakat, abból a szempontból viszont rossz, hogy így magukban azért túl üresnek néznek ki. Esetleg valami “Bérbevehető irodák, telefon… ” feliratot kell rájuk aplikálni és úgy máris érthető miért üresek a házak.
Ez persze nem igaz a földszintre, ahol üzleteket, éttermet rendeztek be. A korábbi házakhoz mellékeltek egy rakat matricát amiből aztán válogathatott az ember, hogy mit is tegyen fel, ezt a metódust viszont ezeknél már el kell felejteni. Kiveszed a dobozból az épületet, ráteszed az asztalra és ollé, már készen is van. Ez egy kicsit negatív számomra, így aztán tényleg nem fognak egymástól semmiben sem különbözni az épületek, szóval jobban örültem volna ha meghagyják a régi elképzelést. Azért viszont jó pont jár, hogy a házak belsejében megvan a hely a világításnak illetve a hozzá tartozó vezetékek elvezetésének, így egyszerűnek tűnik a fényekkel való ellátás. Állítólag a Kato is tervez valami egyszerűen bedobható, előre gyártott világítást kidobni a piacra, de eddig ennél komolyabbat nem olvastam róla, szóval majd meglátjuk.

Egy kép az irodaházsor másik feléről is. Elsőre biztosan nem szúrjátok ki így felhívnám a figyelmet a sarokház tetejének jobb oldalán található darura és kosárra, amivel a valós életben mondjuk ablakokat lehetne tisztítani. A háztetőn megvan a sín amin a valóságban végig lehetne tolni így elérve a homlokzat bármelyik pontját, a modellen azonban “csak” a kosár fordítható ki az utca fölé. Nagyon-nagyon pozitív elgondolás, piros pont jár érte. Apróság, de feldobja az épület hangulatát, csakúgy mint mondjuk az étteremhez kirakott étlapos tábla.

A nagyságnak azonban átka is van, már amennyiben ez átoknak mondható: jól kitakarják az épületek a hátul levő részt ahova én speciel a kitérőkörzetet tettem be. Ennek megfelelően kicsit jobban oda kell figyelni mikor mit állítgatok át, hiszen ha ülök az asztal előtt akkor biztosan nem fogom látni, hogy mi történik hátul. Momentán így néz ki a városom, de még van egy-két ötletem hogyan kellene módosítani.

Szemfülesek már az előző képen észrevehették, de a cikk elején is említettem: igen, bővült a flotta, megvan a harmadik Portram villamos is, amelyik zöld színben pompázik. Elvileg szeptemberben jön a fekete, a fehér és a szürke Centram villamos, én egyelőre örülök annak, hogy ez a három megvan. Nagyon jól néznek ki így együtt a tárolóvágányokon. Beszereztem egyébként egy kocsiszínt is amit viszont meglepő módon már úgy kell összeszerelni, így az majd alkalomadtán egy külön bejegyzést kap.

3 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 5 (3 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


8 megjegyzés »

 • avatar
  morhange mondta:

  Tetszik, hogy a házak teteje is ki van dolgozva, nem csak sima lapos tető.

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Egyszerűen nem lehet elhanyagolni azokat, az esetek nagy többségében úgyis felülről látja az ember a házakat. Érdekes, hogy többen is pont a tetőt kritizálták, mondván túl homogén, használhatott volna a Kato több színt is, vagy némi alap koszolást. Nekem speciel így is bejönnek.

 • avatar
  B.Zsolt mondta:

  Most vagyok kint Münchenben. Láttam az egyik üzletben a KATO villamos alap készletét. Itt csak 299 euró!

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  A csak szót én idézőjelbe tenném, ugyanis egyrészt itthon is megkapod ennyiért (az egyik hazai boltban 85 ezer forintért hoznak rendelésre), másrészt Japánból postaköltséggel 300 dollárból ideérhet a cucc alig pár nap alatt. Ennek ellenére korrekt árnak tartom ennyiért, főleg azért, mert egyszerűen le tudod venni a polcról és hazavinni. Nem veszel egyet? :-)

 • avatar
  Nygma mondta:

  Ezzel van valami célod? Mármint akarsz egy városi terepasztalt összerakni belőle a végén? Láttam már pár angol városi terepasztalt és szerintem jól néz ki. Jól lehet rajta a vasutat sűríteni és hihetőnek tűnik.
  Szétszedhetők a házak? Mert a mennyezetre könnyen lehetne szereni SMD LEDeket és meg is van a belső világítás. Magasvasút nem lesz?

 • avatar
  B.Zsolt mondta:

  Azért írtam a “Csak” szót, mert úgy emlékeztem, hogy te jóval nagyobb árat mondtál. Nem, nem akarok venni, én TT-s vagyok, de te jutottál eszembe, mikor láttam a modellboltban. :)

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  @Nygma:
  Célom? A játék, egyértelműen. Minimális helyen elfér, ide-oda lehet rajta járatni a villamosokat. Nagyjából egy órája végeztem a kocsiszín összerakásával, jól mutat a villamosokkal is. Unokaöcsém itt van nálam pár napot, 11 éves, képtelen leszakadni a villamospályáról pedig a számítógépemen lévő vasúti szoftverek nagy csábítást jelentenek neki.
  A házak szétszedhetők, gondoltak a világításra. Csak be kellene rendezni az épületeket, mert anélkül a fényeknek sincs túl sok értelmük.
  Magasvasút? Egyrészt gondolkodom azon, hogy a villamospályát átbújtatom önmaga alatt, másrészt ami inkább megmozgatja a fantáziámat az a háttérben emelt színben felépített Shinkansen vonal. De ahhoz ez a hely nagyon kevés. A több helyhez viszont más beruházásra is szükség lenne. Nem, nem új lakás, csak egy falra szerelhető lapostévé, így akkor alatta hirtelen a kb másfél méterről durván négy méterre növekedne a felhasználható terület…

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  @B.Zsolt:
  A jóval nagyobb ár szerintem az épületekkel együtt volt. Azért köszönöm, hogy megnézted és elmondtad. Azért megfontolandó, hogy honnan is rendeljen az ember, nagyon körül kell nézni, elég sokat lehet spórolni.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.