Főoldal » Sajtóközlemény, Vasút, Vasúti hír, Villamosok, BKV

Le Havre CITADIS-okat vett

Media 2010 július 20 1 megjegyzés

A francia kikötőváros, Le Havre önkormányzata 20 CITADIS villamos gyártásáról és szállításáról írt alá szerződést az Alstom Transport-tal. A mintegy 42 millió eurós megrendelést a gyártó a villamosok történelmi városképhez igazított belső és külső formaterveivel nyerte el. Le Havre 395 millió euró értékű, átfogó közlekedésfejlesztési programja keretében egy 13 kilométer hosszú, Y elrendezésű villamos pályát épít, 23 megállóval és a városközpont alatt áthaladó 600 méteres alagúttal. A város új CITADIS szerelvényeit 2012 júliusában kezdik tesztelni az új vonalon.

Le Havre, amely fontos kereskedelmi kikötő, Franciaország észak-nyugati részén helyezkedik el. A közel 200 000 lakosú várost az első normann településként tartják számon, melyet építészete a világörökség részévé emelt. Az impresszionizmus bölcsőjeként emlegetett “történelmi falu” mára nyüzsgő és lüktető várossá vált, lakossága folyamatosan növekszik, így a közlekedés átgondolt, de a történelmi városképhez igazodó fejlesztése kiemelt fontossággal bír.

A 32 méter hosszú, alacsonypadlós CITADIS villamosok tervezésénél a formaterv és a küllem mellett az utasok kényelme és biztonsága is kiemelt szerepet kapott: a légkondicionálón felül a szerelvényekbe egy audió-vizuális utastájékoztató rendszer is beépítésre kerül, a fedélzeti biztonságra pedig kamerák ügyelnek majd. A 200 utas befogadására képes szerelvények legnagyobb sebessége eléri a 100 kilométer/órát.

Egy modern európai város döntéseiben a környezetvédelem is egyre komolyabb hangsúlyt kap. A CITADIS szerelvények 98 százalékban újrahasznosítható anyagokból készülnek, emellett továbbfejlesztett hajtásrendszerük 10 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy átlagos villamos hajtásrendszere – arányait tekintve negyed annyit, mint egy busz és tized annyit, mint egy személyautó. Az új villamoshálózatnak és a modern szerelvényeknek köszönhetően a városban mért zajártalom a negyedére, 5 decibellel csökken majd.

Le Havre önkormányzata egy megbízható, 6 földrészen is forgalomban lévő villamos típust választott: jelenleg 1 382 CITADIS szerelvény közlekedik a világ 33 városában, miközben további 60 város tervez villamos, illetve kötöttpályás felszíni közlekedési projektet.

(A képek a világ különböző tájain futó CITADIS villamosokat ábrázolnak. Fotók: Alstom Transport)

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


1 megjegyzés »

  • avatar
    crash mondta:

    Kíváncsi volnék ennek a villamosnak a belső terére – vajon ezen is vannak olyan, féllábú embereknek szánt ülések, mint a Combino-n, vagy az Alstom tud rendes, alacsonpadlós villamost gyártani ?

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.