Főoldal » Modellvasút, Modellvasúti hir, Terepasztalterv

Unitrack terepasztal-szett

crash 2010 július 1 2 megjegyzés

Ez év első felében volt egy piszok jó terepasztal-építős cikksorozat a Model Railroader szaklapban, ráadásul N-es méretben. A pályaterv nekem nagyon megtetszett, mert ámbár félre kellett raknom azon prekoncepciómat, mely szerint “tőttéses’ sínből nem építünk terepasztalt”, de egy rendkívül ötletes parádé-asztalt jelenített meg 180*120 centiméteres alapterületen. Az asztal a Unitrack újnak számító, kétvágányos elemiből épült, és kis helyigénye ellenére roppant jól néztek ki rajta a hosszabb szerelvények is. A Unitrack gyártója, a Kato ebben fantáziát látott, és a terepasztal megépítéséhez szükséges vágányanyagot most már csomagban is lehet kapni.Magyar modellezői szemmel nézve nem a legolcsóbb – 760 dollárra taksálják, de ebben benne foglaltatik az összes váltó, kapcsoló, minden. Mivel a Unitrack kivitele olyan, hogy a váltóknál a töltés alatt van az állítómű, és minden váltó alapból elektromos kivitelben kerül forgalomba, ezzel sem kell bíbelődni.

A terv két nézőpontot ad: az egyik oldal a nyíltvonal, míg a hegynek álcázott paraván mögött egy kisebb gyártelepet kiszolgáló iparvágány-rendszer található. Ha valakinek nincs kedve kidolgozni a hátsó részt, akkor el is hagyhatja a csonkavágányokat, és némi automatika beépítésével felváltva járathatja a vonatait. Roppant jó tud lenni egy ilyen megoldás is – én például órákig tudom nézni a különféle mozgó vonatokat – itt akár négy vonatot is lehet járatni, ami már igencsak leköti a szemlélődőt. A viszonyítás kedvéért leírom, hogy a fenti terven, az úriember kezében lévő vágányelem 248mm hosszú.

Ha valaki a Model Railroaderben megjelent cikksorozatra kíváncsi, akkor a http://www.trains.com/mrr/default.aspx?c=a&id=3727 linken kaphat információt (innen elindulva, akár meg is vásárolhatja az adott lapszámokat).

A képek a Kalmbach Publishingtől és a Katousa.com-tól származnak.

3 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 5 (3 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


2 megjegyzés »

 • avatar
  Misi Misi mondta:

  Én nem nagyon vagyok jártas a távolkeleti, főleg az N-es gyártókban, de ez az ötlet nagyon tetszik, mint ahogy az unitram is. Mindent szépen előre elkészítenek, jóformán csak össze kell illeszteni a részeket, és kész. A nyugati gyártóknál mondjuk H0-ás méretben még csak dupla vágányt se láttam, a sínszettekből pedig alig egy kört lehet összerakni, és azok is nagyon drágák. Ahogy így elnéztem ezt a rajzot az asztalról, kapásból 10 váltót láttam ami már magában nem kis pénz, szóval szerinem megéri az ilyesmi, már ha van rá…

  A weboldal átalakításáért pedig csak gratulálni tudok, nekem nagyon tetszik ez az új design, egyedül azt sajnálom kicsit, hogy nincsenek a tetején váltakozva olyan szép fotók, mint azelőtt.

 • avatar
  IST mondta:

  Tetszik a terv, jó kis kocsirendezéses melókat lehet rajta végrehajtani a hosszú nyíltvonal mellett. Egy hibája van, ami lehet, hogy csak nekem hiba, teljesen körbejárhatónak kell lennie az asztalnak, azaz nem lehet a fal mellé rakni. Illetve lehet, de akkor nem látszik az egyik fele.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.