Főoldal » Érdekesség, Modellvasút

Villamosflotta bővülés

IST 2010 július 28 6 megjegyzés

avagy három villamos az néha négy. Vagy inkább három és fél. De inkább kezdem az elején.
A születésnapi pakkomban volt egy Kato gyártmányú Portram villamos is. Aki nyomon követte a kis városkám épülését az tudja, hogy az 1-es és 6-os számú, azaz a piros és a kék színű már megvolt, egyedül az 5-ös (zöld) hiányzott az eddig kiadottak közül. A Hobby Search akciós, 7600 yenes ára (20 ezer forint) sokkal jobb volt mint az itthon ajánlott 28 ezer, ráadásul utóbbira 4-6 hetet is várni kellett volna, úgyhogy bekerült ez is a többi japán megrendelés közé. A megérkezés utáni hetedik napon fel is került a pályára, ahol szépen le is futott két kört, majd megállt. Se előre, se hátra nem ment. A világítása működött, a motor hangját is hallottam, csak elindulni nem volt hajlandó. Remek.

Modern korban élve mit csinálunk ilyenkor? Nekiállunk olvasni az interneten. Én ehhez tartottam magam, így a már eddig is jól bevált japán modellezős fórumhoz fordultam. Mivel ugyanilyen problémát senki sem jelzett a villamosokkal foglalkozó topikokban, nyitottam egyet a gondommal. Emellett elmásztam újra a Hobby Search weboldalára, ahol az az infó szerepelt, hogy ha probléma van a kapott áruval, akkor egy héten belül jelezni kell. Amiből én pont kicsúsztam, de azért küldtem nekik a honlapjukon keresztül egy a helyzetemet magyarázó levelet, no meg persze megkérdeztem, hogy akkor most mi a helyzet.

A fórumra időközben megérkeztek az első reagálások. A hangulat kissé más mint itthon bizonyos helyeken, nem szidtak el semminek, nem kaptam sünt, ellenben jó és jobb tanácsokat. Az egyik a már általam is megkezdett út volt: vegyem fel a kapcsolatot a HS-sel, másnak is segítettek már. Más szerint valószínűleg a fogaskerekekkel lesz a probléma, jó eséllyel eltörött valamelyik. Erre kaptam is egy képes útmutatót, hogy hogyan kell szétszedni a villamost, viszont külön felhívták a figyelmemet arra, hogy nagyon durván kicsi fogaskerekek vannak a járműben, ráadásul több mint 10 darab, így nem árt jó erős nagyító, legfőképpen az összerakásnál. Volt olyan is aki megjegyeztem, hogy egy villamos szét- majd összerakása után ő többre nem vállalkozna. Szóval nem egyszerű a mutatvány. A tanácsokat megfogadva úgy döntöttem, hogy ez bizony a Csíkos műhely tapasztalatát fogja gazdagítani, be is jelentkeztem hozzá, de a szervíz előtt még meg óhajtottam várni mit jeleznek vissza a japánok, úgyhogy eddig még nem vittem el neki.

Mert visszajeleztek, nem problémáztak azon, hogy kicsúsztam az egy hétből. Nagyjából 3-4 levelet váltottunk amelynek a lényege tömören annyi volt, hogy nagyon-nagyon elnézést kérnek és ha megfelel akkor a következő szállítmányukkal nekem is feladnak egy új villamost EMS-sel. A régit igazából vissza is postázhatnám, de nem szeretnék ha miattuk költségekbe verném magamat, úgyhogy inkább tartsam csak meg.

Szóval most van két zöld villamosom. Az egyik megy, a másik pedig csak napozik a pályán. Azt hiszem jó lesz próbadarabnak, ugyanis arra már többen is kíváncsiak lennénk, hogy lehet-e digitalizálni a villamost úgy, hogy a belső látványvilága is megmaradjon. Csíkos majd megmondja rá a megoldást, a nem működő villamosom hamarosan tiszteletét teszi nála. A működő zöld pedig addig boldogan futja majd a köreit a piros és a kék társaságában.

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


6 megjegyzés »

 • avatar
  Benbe mondta:

  Ennek így kell működnie, és sokan nem értik, hogy miért nem értem, ha valami nem így működik.

  Egy társasjátékunkból hiányzott egy színes, fa házikó. Először nyomozni kezdtünk, hogy hogyan lehet ezt pótolni, aztán gyorsan eszünkbe jutott, hogy német játékról lévén szó, egy e-mail is segített. Hát segített is, egy héten belül küldték a közel tíz éve kiadott játék hiányzó darabját.

 • avatar
  Hoember mondta:

  Helló IST!
  Tudnál nekem dobni egy e-mailt, mivel én nem tudom a címed.
  moricka18@citromail.hu
  A villamos rendelésről szeretnék kérdezni.
  Előre is köszönöm.
  Üdv: Tamás!

 • avatar
  Benbe mondta:

  Kedves Hóember!

  A Rólunk részben ( http://www.vonatmagazin.hu/?page_id=7687 ) minden infót megtalálsz!

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Már levelezünk a témában. :-)

 • avatar
  crash mondta:

  Ezek a villamosok – vagy hasonló japán testvéreik – sosem járnak csatolva, ugye?

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Nem. Csak így magukban közlekednek.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.