Főoldal » Érdekesség, Modellbemutató, Modellvasút, N

Budapesti Tátra kicsibeN

IST 2010 augusztus 17 4 megjegyzés

Zsivány hívta fel a figyelmemet a napokban erre a honlapra. Ha rákattintotok, akkor ti is láthatjátok, hogy a cseh úriember (Michal Hübel) villamos modelleket készít, méghozzá elképesztő választékban. Elsősorban N-es építési nagyságban gondolkozik, de H0-s és TT-s síndöcögényei is vannak. Mivel a honlap cseh és német nyelven nyújt információkat én meg nem beszélek egyiken sem, voltam olyan botor, hogy angolul érdeklődjem a készítőnél, alant láthatjátok ennek eredményét.A bejegyzésnek adott cím sokat elárul, de azon kívül is igen komoly a kínálat.

Kicsit jobban bogarászva a listát feltűnnek villamosok Budapesten kívül még többek között Prágából, Varsóból, Berlinből, Tallinból, Portlandből, de említhetném a típusokat is, melyekből a túlnyomó részt a Skoda és a CKD Tatra adja. Alapvetően kiteket készít az úriember és azt értékesíti, de ha valaki azt igényli, akkor össze is szereli azokat és a kész modellt postázza el. Meglehetősen rugalmasnak tűnik, levelezésünkből kiderült, hogy műszaki rajz alapján gyakorlatilag bárminek hajlandó nekiállni.

És itt jön az, hogy miért is nem kellett volna megmutatni azt a linket: bizony a “hazai” Tátra megmozgatta a fantáziámat, úgyhogy elsősorban arról érdeklődtem. A levélváltások során megtudtam, hogy a készre szerelt motorizálatlan villamos 38 euróba kerül, a motoros 62-be, így egy kétkocsis együttesnek 100 euró az ára. A meghajtást a Tomytec TM-03-as egysége adja ami viszont némileg hátrányára válik a modellnek, ugyanis ekkora méretben a meghajtott kocsiba kidolgozott utastér már nem tehető. Ismerős ez a Tomix Portram villamosainál, amelyek ugyanúgy nem átláthatóak. Egyelőre úgy tűnik csak a Katonak van erre megoldása N-esben. A nem motorizált egységbe viszont tehető utastér némi felárért, valamint mindkét fajta kocsiba vezetőállás. Ezekkel együtt valamint postaköltséggel 117 euróba kerül a mutatvány, ami szerintem nem rossz ár egy egyedi darabért. Fizetni az átutalás mellett PayPallel is lehet nála, ami határozott könnyebbséget jelent valamint a vevő számára jóval kisebb költséget. Mivel ugye saját maga csinálja a modelleket, ezért némi időt is igénybe vesz az egész, 2-3 hónapra saccolta azt az időt amikorra képes lenne leszállítani egy budapesti Tátrát.

A csatolt képen látható villamos még építési fázisban van, saját magának csinálja. Én kértem meg, hogy küldjön egy nagyobb képet arról, hogy hogyan is nézne ki egy ilyen járgány, mivel a honlapon csak kisméretű fotók vannak. Hangsúlyosan még van vele meló, de szerintem így is kellőképpen jól adja vissza a budapesti villamos hangulatát. Ne feledjük: 1:160 a méretarány, azaz egy kocsi alig több mint 9,1 centiméter!

A honlapon egyébként érdemes másfele is elkalandozni, remek villamosos terepasztalról találhatunk néhány képet. Szerintem igen meggyőző, hogy mennyire kis területen mennyire nagy és jól játszható hálózatot lehet létrehozni.

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


4 megjegyzés »

 • avatar
  N dre mondta:

  Engem elvileg érdekelne egy ilyen beszerzés, mert az asztalomon van villamospálya. Ha valaki rendel, akkor érdemes lenne együtt, ezért, kérem jelentkezzen itt: m61006@gmail.com

 • avatar
  Norbi mondta:

  Szép munka!Úgy gondolom,a többi munkáját elnézve,nem lenne neki gond az UV-t,ICS-t,TW-t elkészíteni.

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  @N dre:
  Én szóltam neki, hogy készítsen nekem egyet, kíváncsi vagyok hogyan dolgozik. Azt javasolnám, hogy várjuk meg amíg elkészül az enyém, tapicskolja körbe mindenki mondjuk egy börzén, aztán aki úgy gondolja, hogy kell neki az szól és segítek elintézni mind a megrendelést, mind a pénz küldését.

  @Norbi:
  ICS ügyben: pont ma kért tőlem egy jellegrajzot, szeretné ezt a villamost is megcsinálni.

 • avatar
  N dre mondta:

  IST: Kiváló, előre is köszönöm! Gondolom, ha valami történik, akkor a fórumon, és/vagy itt szólsz.

  Ilyen cikkekkel találkozva, már azt gondolom, hogy előbb-utóbb mindenféle magyar vonatkozású jármű lesz N-ben.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.