Főoldal » Élménybeszámoló, Vasút

Vasárnapi vonatlesés

IST 2010 augusztus 28 3 megjegyzés

Az elmúlt hétvége nekem a vonatokról szólt: szombaton btx-szel Debrecen felé vonatoztunk, vasárnap pedig autóba vágtam magam. Egyrészt meglátogattam lanman barátomat Tolnában, rávettem őt, hogy menjünk el a mőcsényi alagúthoz fotózni, másrészt kerültem egyet Magyarbóly, Barcs és Somogyszob felé. Néhány képet készítettem az út során, ezeket osztom meg veletek. Semmi extra, tényleg csak egy könnyed kirándulás volt pár kattintgatással.

Tudni kell mindehhez, hogy az 50-es vonal az egyik kedvencem. Girbe-gurba a vasúti pálya  ami Dombóvárt és Bátaszéket köti össze, gyönyörű dombok között halad lejtőkön és emelkedőkön át, szerintem nagyon hangulatos. Korábban MDmotok is jártak erre, az országmegkerülő vonatos túránk elmaradhatatlan része volt ez a vonal. Az utasforgalma finoman szólva sem nagy. Egy vágány van végig, amelyen korrektnek mondható sebességgel közlekednek a vonatok. Persze száguldozásra nem kell gondolni. Igazi vidéki hangulat, a szó jó értelmében véve. Tetszik.

Cikó megállóhely átfogó képe. Mondtam lanmannak, hogy itt álljunk meg, szeretnék néhány fotót készíteni, hátha egyszer valaki arra vetemedik, hogy megépítse a vonalat mondjuk RW-be. Zusiban megvan, pont lanman hozta össze, szeretek is rajta közlekedni. Érdekes egyébként, hogy nincs nyoma hatalmas graffitiknek, teljesen rendben van a megálló területe.

Cikó után Mőcsény került sorra, mivel ott található egy közel 500 méter hosszú alagút. Ennek az egyik végében van Mőcsény, a fenti fotó a másik felében készült. Autóval remekül megközeleíthető a bejárat, csak néhány bokron kell átvergődni ahhoz, hogy ez a látvány táruljon elénk. Gondolom mindenki látja a fényt az alagút végén, azonban ez itt most nem vagy-vagy állapot, hanem is-is: az alagút túlsó felén beszűrődő fény mellett, a közeledő jármű fényszórói is kivehetők. Kitaláljátok mi jön "szembe"?

Íme a 27-es Uzsgyi amint kibukkan az alagútból. Aki eltalálta annak gratulálok.

Egy kép ugyanonnan, ugyanarról, elsősorban azok számára akik nem sokszor látnak "pusztametrót". Jellegzetes téglatest forma, MÁV-os festés, csak a nap lehetett volna jobb helyen is.

Távolodóban...

A vonat elhaladása után bóklásztunk még egyet a környéken. Lanman megmutatta hol húzódott régen ez a vonal. Az erdőben még lehet találkozni a pálya alatti alagúttal, vasúti épületből átalakított lakóházzal is.

Ez a kép pedig arra példa mi lett a régi nyomvonalból: út.

Mőcsény "állomásépülete". Szolgálat már nincs, a vonatok közlekedéséről csak az épület ablakában található papír tájékoztat, büszkén hirdetve az errefelé járó InterRégió vonatokat.

Egy fotó a peronról is, szembe velünk a mőcsényi alagút másik bejárata.

Kicsit odébbmentünk autóval, még egy-két állomást meg szerettem volna nézni amikor megláttam ezt a nyílt területet. Mivel rohamosan jött egy következő vonat érkezése, ezért inkább kiszálltunk a kocsiból, én pedig megpróbáltam egy-két tűrhető fényképet készíteni.

A másik irányba fordulva egy traktor is megjelent a dombok között, így a kék ég-zöld táj-piros vonat mellé negyediknek a piros traktor is bejátszik. Mondjuk a fekete vezetékek már nem annyira kellettek volna a képre, de annyi baj legyen. Végülis a képbolttal pillanatok alatt el lehetne tüntetni.

Ezután visszamentünk, lanmantól elbúcsúztunk én meg elindultam Magyarbólyba körülnézni kissé. Fényképet ott nem készítettem, ellenben kicsit odébb, Barcson már igen. Bzmot 257 sütkérezik a napfényben az állomásépület előtt.

Dokumentum jelleggel: a másik oldalon 279 állt. Az állomáson kellemesen elbeszélgettem néhány vasutassal, már csak ezért is szeretek elszabadulni Budapesttől illetve a nagyobb településektől: az ember őszinteséget kap a szavaiért cserébe, baráti hozzáállást, kölcsönös érdeklődést, mindezt nyugodtan, sehova sem rohanva. Sajnáltam is, hogy nem tarthatok a vonattal Pécsre.

Jelenésem volt ugyanis Somogyszobon, ahol szintén nem jártam még. Itt már igencsak estébe hajlott az idő, de a 265-ös Bzmot lefotózására még volt lehetőségem ami pont akkor futott be Nagyatádról amikor odaérkeztem.

A nap utolsó fotója szintén Somogyszobon volt, egy szobormozdonyt fényképeztem el. Kvízjelleggel kommentekbe várjuk a tippeket, hogy ki-melyik típust véli felismerni benne!

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


3 megjegyzés »

 • avatar
  Snake mondta:

  A gőzös vagy 375-ös, vagy 376-os lehet szerintem.

 • avatar
  jsim mondta:

  Szerintem is a kettő közül valamelyik, bár a tengelyelrendezés és az egyéb jellemzők (szertartályos), tehát az 1′C1′-h2t elrendezés alapján tényleg lehetne 376-os,vagy talán 342-es? Jó kérdés. :-) Legyen mondjuk 375-ös :-)

 • avatar
  phontanka mondta:

  Az ott bizony egy 375-ös, méghozzá a 1522-es számú.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.