Főoldal » DCC, Építés

Class 66 hangdekóder beszerelés

Nygma 2010 szeptember 13 4 megjegyzés

IMG_7245 Lassan 9 hónapja megvan a mozdonyom, és eljött az idő hogy a hangdekóder is bekerüljön. Angliában az ESU disztribútora a South West Digital, akinek történetesen saját hangja is van ezekhez a mozdonyokhoz (persze ESU-nak is van külön német és angol Class 66 hangja).

Mivel a mozdonyban található gyári hangszóró a csomagban nem volt semmi más csak az ESU LokSound 3.5 XL és egy adapter kártya, ami a mozdony gyári nyomtatott áramköri lapjához csatlakozik.

Előkészületek: pár csavarhúzó, a dekóder és a mozdony. A szétszerelés nem volt probléma, a kasznit 12 csavar oldásával könnyen le lehetett emeleni a vázról.

IMG_1631 Belcsíny: a motor és a teljes hajtás a forgóvázakban van elhelyezve, egymástól függetlenül. Középen egy talán 1 mm vastag acéllemez amire van felfüggesztve a tőkesúly. A mozdonyszekrényben bal oldalt a dinamikus füstgenerátor ventillátorja, jobbra a hangszóró. Hangszóró termetes, ovális nagyjából 10 cm x 5 cm. Középen a gyári áramköri lap. Nem tudom pontosan mit vezérel de gondolom a LED-ek fix áramforrását, illetve a vontatómotorok áramvédelmét amiről a használati utasítás is ír.

IMG_1632 Az ESU dekóder az adapterkártyával.

IMG_1633 És a kártya beszerelve. Kész kábelrengeteg.

IMG_1636  A teljes mozdony. Bőven lenne még helye pár dekódernek, sőt akár egy mélynyomó is elférne.

IMG_1640 Amivel amerikai gyártmányról van szó, a modellhez jár 1-2 kapcsoló: sín és akkumlátoros üzemmód, motor ki/be, füstgenerátor ki/be és lámpák. A füstgenerátor jelenleg még kapcsolóról működik, de valószínüleg ez is átköthető a dekóderre. A motor kapcsoló különösen hasznos ha az ember a hanggenerátort akarja tesztelni.

IMG_1642 Tesztvideó a kész modellről. Sajnos van egy kis zaj és beszélgetés a háttérben de a lényeg mind hallható:

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


4 megjegyzés »

 • avatar
  Marcell mondta:

  Szia!

  Milyen méretarányu a gép? Amúgy nagyon jó kis hangja van!

  Üdv Marcell

 • avatar
  Nygma ( a szerző ) mondta:

  Amerikai fővonali modell, így 1:29. Amúgy itt egy korábbi cikk róla:
  http://www.vonatmagazin.hu/2009/07/aristo-craft-british-mainline-modellek/

 • avatar
  IST mondta:

  Állat, állat, állat! Köszi, hogy megmutattad. Jól látszik, illetve hallatszik ebből is, hogy bizony a méret nem keveset számít a hangoknál. Azért ez mégiscsak komolyabban szól mintha egy N-es mozdonyba tennénk bele egy picike hangszórót.
  A kártyán a kapcsoló mi célt szolgál?

 • avatar
  Nygma ( a szerző ) mondta:

  Elfelejtettem. És most a papírt sem találom amit az SWD-től kaptam.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.