Főoldal » Címlap, Élménybeszámoló, Vasút

Nohab alapítvány különvonat

crash 2010 szeptember 5 2 megjegyzés

Szombaton a Nohab-GM alapítvány eddigiektől eltérő, nyílt napja alkalmából különvonat közlekedett. A vonat a Keleti – Rákospalota-Újpest – Vácrátót – Galgamácsa – Aszód – Keleti útvonalon közlekedett. A Vácrátót – Galgamácsa utat kétszer is megtette a vonat, tervezett fotómegállásokat tartva, hogy aki meg szeretné örökíteni a vonatot fényképen vagy videón, legyen rá lehetősége. A menet két okból volt különleges: első alkalom volt, hogy a Nohab-GM alapítvány mozdonya személyszállító vonatot továbbított, az alapítványhoz kerülése óta. Az ötlet az alapítvány tagjainak agyából pattant ki: a vasútbarátok, akik számára a mozdony meg lett mentve, ne csak kiállítva csodálhassák a mozdonyt, hanem részesei lehessenek annak az élménynek, amely egy Nohab által továbbított vonaton való utazást jelent. A meneten az utasok önköltségi áron vehettek részt, 2450Ft-ért. A másik érdekessége a menetnek a vonatösszeállítás volt, mert By, és Bhv vagonokból volt a mozdony vonata kiállítva. Tíz éve nem lehetett látni, fotózni ilyen vonatot a magyar vaspályákon. Kaptam a vonatozási lehetőségen, és én is elmentem.

[singlepic id=765 w=500 h=375 float=center]

[singlepic id=761 w=500 h=375 float=center]

[singlepic id=760 w=500 h=375 float=center]

A vonat reggel tíz után pár perccel indult a keletiből. A körvasúton át, érintve Rákospalota-Újpestet és Veresegyházat, érkeztünk Vácrátótra. Itt a mozdony körüljárt, majd tett egy fotókitérőt Galgamácsáig. Ide útözben két fotómegállást tartottunk. Az első fotómegálló Váckisújfalu és Váchartyán között volt. A vasút melletti domboldalról kiváló lehetőség nyílt a vonatot fotózni.

[singlepic id=762 w=500 h=375 float=center]

Ez után a következő fotózási lehetőség Galgamácsa bejáratánál volt, itt a vonat a fotósokat letette, le lehetett fotózni, videózni a vonat állomásra behaladását, körüljárását és a visszaindulását is, majd visszafelé a vonat felvette a bejárati jelzőnél maradt utasokat.

[singlepic id=763 w=500 h=375 float=center]

[singlepic id=764 w=500 h=375 float=center]

[singlepic id=772 w=500 h=375 float=center]

[singlepic id=766 w=500 h=375 float=center]

[singlepic id=767 w=500 h=375 float=center]

Vácrátót előtt, még az állomás bejárati jelzőjénél adódott egy kiváló fotózási lehetőség. A vonatnak a jelzőtől való elindulása után, aki fotózott, gyalog mehetett be Vácrátót állomása a körüljárást megfigyelni, és a vonatra felszállni. Innen Aszódra mentünk, ahol a mozdony ismét körüljárt.

[singlepic id=769 w=500 h=375 float=center]

[singlepic id=770 w=500 h=375 float=center]

[singlepic id=771 w=500 h=375 float=center]

Aszódtól egy Bz-s vonatot üldöztünk, de volt annyira előttünk, hogy a Nohab a vonat előtt megmutathatta, milyen volt a fénykorban kilencven-százas sebességgel utazni dízeles vonatta. Nekem nagyon tetszett az út, tényleg élmény volt, és várom, mikor lesz legközelebb ilyen megmozdulás.

4 votes, average: 5.00 out of 54 votes, average: 5.00 out of 54 votes, average: 5.00 out of 54 votes, average: 5.00 out of 54 votes, average: 5.00 out of 5 (4 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


2 megjegyzés »

 • avatar
  LokottZsiraf mondta:

  Éljenek a Nohabok örökké :) – és azok akik megmentették őket :)

  Olvastam egy régi városi legendát – ha valaki ismeri, akkor bocsánat tőle, de hátha mások nem -, miszerint a vasútnál a Nohabok miatt találták ki a selejtezés feltűnő feliratát: nagy iksszel áthúzott pályaszám, S betű. Azért, hogy nehogy egyszer egy álmos tapolcai vezér selejtezett Nohabbal vigye a gyorsot a Délibe…

  No de ne szomorkodjunk, maradt szerencsére belőlük :) Hat darab és egy váz (ha jól tudom), tehát az összes 1/3-a… az azért távolról sem nulla.

 • avatar
  IST mondta:

  A fények csalfa játéka, vagy az egyik lenti fényszórója tényleg jobban világít mint a másik?
  Reméltem, hogy tűrhető időtök lesz és az eső nem mossa el az egészet.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.