Főoldal » Forgalomirányítás, Virtuális Vasút

VI. SimSig találkozó

IST 2010 szeptember 20 1 megjegyzés

Szombaton a vasúttörténeti parkba voltam hivatalos, de mellette a SimSig-es csapat rendezvényére is kíváncsi voltam, így a napot két részre osztottam: délelőtt meglátogattam a Füstit, délután pedig a VIII. kerület felé vettem az irányt. A VI. SimSig találkozó ugyanis itt került megrendezésre, méghozzá reggel héttől este hétig, így aztán nem játszhatott szerepet az, hogy valaki vidéki-e vagy budapesti, mindenképpen oda lehetett érni legalább néhány óra erejéig.

Őszintén szólva kissé aggódva vágtam bele a dologba: alapvetően nincsenek meg az olyan mélységű forgalomirányítói ismereteim mint az ezzel foglalkozóknak, szóval bőven van még mit csiszolni a SimSiges tudásomon. Az addig rendben van, hogy elbohóckodom Royston állomással, hiszen nem nyújt igazából komoly kihívást, valamint szorgalmasan elolvasom a SimSig csapat honlapján a magyar nyelvű leírásokat, de ez utóbbi is csak elméleti ismeretet jelent. A korábbi virtuális vasutas vagy modellvasutas eseményeken bemutatott területek ugyanakkor számomra kb. a káoszt mutatták, annyira sok képernyőn annyira sok vonattal zajlott a közlekedés, hogy én bizony képtelen voltam normálisan tájékozódni rajtuk. Volt bennem így némi para, de aztán úgy voltam vele, hogy egyrészt kell úgyis minden csapatba egy ember aki visszahúzza a többieket, másrészt mikor tanuljon az ember ha nem ilyen alkalmak révén.

Délután fél kettő fele így megjelentem az eseményen, amelyen nem fogadott nagy tömeg. Ketten sajnos lemondták a megjelenésüket, így öten voltak a játékosok (ami mondjuk arányait tekintve az angol SimSig-es összejövetelekhez képest igencsak jónak számít), ráadásul többségében ismert arcok, emiatt az ismeretlenség sem okozott problémát. Az egyik asztalnál lefoglaltam magamnak egy kis helyet, elővettem a táskámból a netbookomat (egyik célja a vásárlásának pont ez volt), amihez hirtelen kaptam egy monitort és egy egeret is, így normális méretben bámulhattam az eseményeket. Mert persze volt mit.

A terítéken a Cambridge – Peterborough – London Kings? Cross háromszög volt, ami közel 200 mérföldnyi sínpáját jelent. Multiplayerben játszva így végül hat számítógép csatlakozott egymáshoz és adta át a vonatokat egyik területtől a másiknak. Nekem bár először Roystont szánták az ottani tapasztalatom (khm-khm) miatt, de aztán Snail Sims úgy döntött, hogy ennél azért nagyobbat kellene harapni, kapjam csak meg Palace területét, elleszek én azzal gond nélkül. Tiltakozni persze tiltakoztam, de esélytelen voltam. Hazudnék ha azt mondanám, hogy az első óra nem azzal telt el, hogy valamilyen szinten próbáltam nyomon követni az eseményeket. Repkedtek a TCF-ek, a TRTS-ek, vonatszámok és állomás megnevezések és nem győztem kapkodni a fejem. Aztán szépen lassan belerázódtam a dologba. Ha éppen volt valamilyen problémám akkor kérdeztem, nyolcadikra is megválaszolták a srácok ugyanazt a hülyeségemet, egy-két rizikósabb forgalmi helyzet megoldásában is segédkeztek, vagy csak a tippjüket mondták el de a döntést már rám bízták. Nem mondom, hogy nem késtek miattam a vonatok, mert bizony volt belőle bőven, de az első kb. hatvan percet leszámítva nagyjából úrrá tudtam lenni a problémán.

És jó volt. Nagyjából délután ötig maradhattam volna egy másik program miatt, aztán majdnem hatkor jöttem el. Nagyon gyorsan eltelt az idő, mert bár voltak némileg üresjáratok a területemen (főleg amikor nem nálam volt egyik pályahiba sem), a problémásabb eseteknél alig győztem kattintgatni az egeremmel. Nyilván ebben az amatőrségem is közrejátszott, a többiek elég jól tudták mi-merre van, melyik vonatszámon milyen és hova tartó szerelvény várható. Az egész nap legnagyobb tanulsága az volt számomra, hogy bizony megtanulható ez, csak nem árt némi bátorság hozzá, valamint segítő emberek az első lépések megtételénél. A rendezvényen pedig volt ezekből jópár.

Nagyon is megérte elmennem azt kell mondjam és nem csak a játék miatt: jó volt a srácokkal is beszélgetni egy kicsit ismét. Csupa pozitív élménnyel gazdagodtam és bár eddig is reklámoztam ezeket a találkozókat, ezután is megteszem majd: aki egy kicsit is érdeklődik a dolog iránt, az szerintem vágjon bele, hatalmas élményt tud nyújtani, főleg társaság esetén. A tanulási részét pedig már nem is említeném, nagyon sokat elárul egy-egy ilyen szimuláció a vasútról az értő füleknek. Részletesebb és szakmaibb beszámolót majd a www.simsig.hu oldalon olvashattok, én csak az élmény részét próbáltam megfogni az eseménynek. Remélem sikerült.

(A képekért köszönet hegakosnak!)

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


1 megjegyzés »

  • avatar
    nazareth mondta:

    Köszi a beszámolót! Látom ismét jól sikerült az összeruccanás, jó volt a hangulat. Nekem sajnos el kellett mennem szabira, így nem lehettem ott (emlékeim szerint ez volt az első “sorszámos” SimSig találkozó, amit kihagytam).

    És végre nem csak mi, “belsősök” mondjuk, hogy nem harap a SimSig!

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.