Főoldal » Sajtóközlemény, Vasút

X. Mozdony Grand Prix

Media 2010 szeptember 8 1 megjegyzés

Ebben az évben immáron tizedik alkalommal rendezik meg a “Közép-Európai Mozdony Grand Prix”-t a budapesti Vasúttörténeti Parkban. A gőzmozdonyok parádéja keretében a magyar masiniszták Európa legjobbjaival mérkőznek meg majd a bajnoki címért. Idén Ausztria, Lengyelország, Németország, Svájc, Anglia, Csehország, Finnország, Szerbia és Szlovákia lesz a kihívó fél. A versenyt a gőzmozdonyok hazájának képviseletében Andrew Scott, a londoni Természettudományi és Iparmúzeum igazgatója nyitja meg. A verseny során nemcsak gyorsaságukat, de ügyességüket is összemérik a “vasparipák” és “lovasaik” az angol posta, a sörmenet, a tűzoltás - kisasszonyok kiszabadítása versenyszámokban. A krampácsolás során pedig a sínpályát kell összehangolt munkával szintbe hozni úgy, hogy a talpfák alatt egyszerre törik össze a köveket.

A gőzmozdonyversennyel egyidőben kerül megrendezésre a VI. Nemzetközi Étkezőkocsi Találkozó is, melynek keretében 6 ország gasztronómiai csodáit is megismerheti a nagyközönség. A zsűri, amelynek idén Magos Zoltán sztárséf is tagja lesz, az étkezőkocsik dekorálását, a terítéket, a vendégfogadást, magukat az érteleket, és a hozzá illő borkínálatot és a csapatmunkát is pontozza.

A verseny első napján, – szeptember 18-án, szombaton - a legnagyobb gőzmozdonyok gördülnek majd sínre, míg a második napon a kisebb gőzösök mérik össze tudásukat. Ez a korántsem hétköznapi rendezvény hatalmas szórakozást ígér mindenkinek. Kiegészítő programként a látogatók megtekinthetik a 125 éves Orient Expressz kiállítást is, valamint a kisgyermekkel érkezők a kerti vasút augusztusban elkészült, és átadott új szakaszát is kipróbálhatják.

“A Vasúttörténeti Park Európa legnagyobb szabadtéri vasúi múzeumává vált az elmúlt tíz évben. Létrejött egy 5000 négyzetméteres rendezvényterület, kibővült a kerti vasút pályaszakasza, idén pedig több rendezvényünk is a jubileumi születésnapra épül. A gőzmozdony Grand Prix mindig is kedvelt rendezvény volt, és több száz látogatót vonzott, és vonz ma is. Idén a krampácsolás versenyszámmal, és egyéb interaktív programokkal szeretnénk különlegessé tenni a versenyt.” - mondta Szendrey András, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője.

Részletes program: www.mavnosztalgia.hu

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


1 megjegyzés »

  • avatar
    Sunocske mondta:

    A krampácsolást egy kicsit pontosítanám:

    A követ nem törni kell, hanem pont az a lényege, hogy úgy kell a tömőcsákány “bunkós” végével bejuttatni az alj alá a követ, hogy minél kevésbé aprózódjon. Ügyelni kell továbbá, hogy az alj alatti zúzottkő egyenletesen kapja minden irányból az ütéseket, különben az alj “elmászik”. Ezt valóban csak jól összehangolt munkával lehet kivitelezni.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.