Főoldal » Érdekesség, Kiállítás, Modellvasút

Schmalspurerxpo 2010 – modellvasúti érdekességek

crash 2010 október 19 1 megjegyzés

Korábban ígértem, hogy mutatok pár szép dolgot a Schmalspurexpo kapcsán megrendezett modellkiállításról. Kiállítás kapcsán nem kell nagy dolgokra gondolni, mint pl. a bécsi Modellbau, csak egy tornacsarnok volt megtöltve H0e, 0e és LGB méretű modellekkel, meg egy másik a város másik végén Fremo H0e modulrendszerrel. A rendezvény lényege az volt, hogy a keskenynyomközű vasutakat modellezők találkozzanak, jót játsszanak, és megosszák egymással tapasztalataikat. Nem készítettem mindenről részletekbe menő képet, mert egyrész lehetetlen lenne bemutatni, másrészt az idő is kevés lett volna rá.

Azért igyekszem összefoglalóként felrakni pár képet. Először jöjjön az év egyik keskenynyomközű újdonságáról szó, amely a  Liliput osztrák partnerének, a Dolischo-nak virított. Ez nem más, mint a 2010-es Nürnbergi Játékvásáron bemutatott, Zillertalbahn-on közlekedő ingavonat H0e modellje. Mondjuk itt a Pinzgauer Lokalbahn színeiben volt feltüntetve – de 2010 elején még a Zillertalbahn verzió lett bejelentve. Lehet egyszerre jön ki minkét verzió? A festetlen, előszéria-páldányról készítettem pár fotót, és ez alapján elmondható, ha nem rontják el a belsejét – miért tennék? – akkor igencsak rendben lesz a modell.

A második adag kép egy igen szépen megvalósított 0e modulrendszeren készült. Egyik vége osztrák volt, a másik Nyugat-lengyelországi, és a kettő között magyar helységnevek is helyet kaptak. Két dolgot emelnék ki: az egyik a lengyel téma elfordulós hídja – ez monumentális volt. A másik amit megjegyeznék, az osztrák rész egyszerű, de szemet gyönyörködtető megvalósítása.

Legvégére pedig jöjjön a feketeleves… egy olyan téma, amelyet már sokszor megcsodáltam fórumokon, de élőben csak most volt szerencsém látni. Ez nem más, mint a zillertaliak G-s modelljei. A modellek kézzel készültek, és meglepően jól néznek ki élőben is. Minden modell egyedi építés, csak a hajtáshoz használtak fel gyári alkatrészeket illetve teljes forgóvázakat. Egy jó fél órát csodálkoztam a modelleket látva – szerintem a képek alapján senki sem fog ezen csodálkozni.

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


1 megjegyzés »

  • avatar
    Norbi mondta:

    Remek modellek!Szombaton megyek Bécsbe,majd készítek én is egy beszámolót!

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.