Főoldal » Címlap, Építés, Modellvasút, Tippek-Trükkök

Statikus fűszóró készítés

BeGye 2010 október 17 9 megjegyzés

Statikus fűszóróIST megkért, hogy írjam le élményeimet azzal kapcsolatban, hogyan is változik át egy erőszakos elektromos légycsapó egy barátságos fűszóróvá (mellékelt képen az eredmény). Valahogy így hangzik a történet (egy kis körítéssel ):

Egy terepasztalt, modult, dioramat nagyon fel tud dobni egy szépen, élethűen elkészített környezet, növényzet. A növényzet egyik legfontosabb és lényegében mindenhol megtalálható formája a fű.

Nem nagyon emlékszem még olyan terepasztalra ahol fű bármilyen megoldással ne lett volna. Nagyon sok féle képen lehet füvet ‘modellezni’ attól függően, hogy kinek milyen elvárásai vannak, mit enged meg a pénztárcája. A legegyszerűbb ha zöldre festjük a pálya alapját képező lapot. Ha a textúrán is akarjuk érzékeltetni a fű egyenetlenségét, akkor olcsó megoldás lehet a színezett fűrészpor. Egy igazán szép megvalósításnál azonban elvárjuk, hogy füvet úgy lássuk mint az életben, külön, külön szép katonás rendben álló fűszálanként. Sok helyen lehet kapni már előre gyártott fűszőnyegeket, amik nagyon jól utánozzák a természetes gyepet. Lehet kapni nyárias, őszies szín változatokat, találhatók erdős, fás területekhez avar utánzatok, mezőkhöz virágokkal színesített fűszőnyegek, stb. Gyakran azonban nem lehet ezeket használni, mert olyan a domborzat, hogy a szőnyeget nem lehet ráfeszíteni, vagy annyira változatos terepet akarunk, hogy túl egyhangú lenne az előre elkészített talaj.

NOCH 50200Ilyenkor kerül előtérbe a külön csomagokban kapható szórható fű. Aki már látott ilyen szórható füvet azt tudja hogy az a rengeteg kis fűszál úgy össze van állva mint egy vatta pamacs. Ha ujjaink közé vesszük és elkezdjük szórni akkor, azzal szétlazítjuk a fűszálakat, de attól még nem fognak az ég fele nőni. Az egész olyan lesz mintha egy hatalmas tehéncsorda letaposta volna (persze gyakorlattal és kellő ügyességgel ennek a minősége is növelhető). Akkor hogy készítsünk kellően élethő mezőt? A válasz: statikus elektromossággal.

Sok külföldi és magyar internetoldalon írtak már ilyen megoldásokról, tehát nem a spanyolviaszt akarom feltalálni, csak azt akarom bemutatni, hogy az egyik ilyen helyen megadott megoldással milyen eredményt tudtam elérni. Először is néhány szót a működési elvről (Megpróbálom tudásomnak megfelelően leírni az elvet. Ha valami nagy blődséget írnék, elnézést, a javítást szívesen veszem.), vagyis arról hogy mitől gondolja majd a fű, hogy neki felfele kell növekednie.

Mindenki biztos emlékszik az általános iskola fizika órájának azon kísérletére (vagy az öregebbek Öveges professzor kísérletére), amikor egy PVC rudat gyapjúval megdörzsölve a rúd az asztalon levő papírdarabkákat magához vonzotta. Másik ide passzoló esemény lehet, amikor kellő szigetelt cipőben a műszálas pulóverünket lehúzva a pulóver magához vonzza a hajunkat. Nekünk pont ez kell. A jelenség titka a statikus elektromosság.

Az elektromos töltés vagy pozitív vagy negatív lehet. Erre az erőtérre is érvényes a mágneses térnél lévő szabály, az azonos töltések taszítják, az ellenkezők vonzzák egymást. Az elektromos erőtér ezek között a töltések között hat. Minél nagyobb a két töltés között a különbség, annál nagyobb ez az erőtér. Ha meg tudjuk oldani, hogy a fű a talajon felvegye az egyik töltést a fűszóró meg a másikat akkor az erőtér nagyságától függően bizonyos távolságból a fűszóró megpróbálja magához vonzani a füvet, így az lényegében az erőtér erővonalainak megfelelően beáll (akár csak a vasreszelék a mágneses térben). Egyes modell gyártók erre rájöttek és megpróbálták ezt kihasználni és céleszközöket gyártanak. Sajnos ezek elég drágák így okos modellezők elkezdtek maguknak építeni.

Ha már barkácsolunk, akkor nem mindegy miből mit csinálunk. Volt valaki olyan élelmes, hogy rájött, hogy nem kell teljesen új eszköz fabrikálni, hisz az elektromos légycsapók pont ugyan ezt az elvet használják ki. Csak a csapó rész helyett egy szóró részt kell az eszközhöz építeni. És itt jöjjön a konkrét eszköz építés (sajnos az építés közben nem csináltam képet így csak a végeredményt tudom megmutatni).

FIGYELEM! Csak az kezdjen bele egy ilyen átalakításba aki kellő tudást érez hozzá (egy kis villamos ismeret, forrasztási ismeret mindenképpen kell). Ha valaki nem biztos a dolgában az inkább keressen az ismeretségében hozzáértő segítséget. Használat során a nagy statikus feszültség (Nincs elég nagy multiméterem így ennek az eszköznek a kimenetét nem tudtam megmérni, de akár több ezer volt is kialakulhat!!!!) miatt sok helyen figyelmeztetnek (így én is így teszek), hogy hallókészülékkel és pacemaker-rel rendelkezők kerüljék a készülék használatát.

Internetes keresések után egy ilyen átalakításhoz a Teleshopban kapható légycsapót javasolta valaki (de természetesen más hasonló termék jó lehet). A légycsapó egy nyélből és egy rácsos ütő felületből áll. A nyélben van az elektronika, a csapó rész pedig három fémhálóból áll, amik szendvicsszerűen vannak összeszerelve úgy, hogy a középső réteg el van szigetelve a két külsőtől. A nyelet szétcsavarozva a csapórész könnyen eltávolítható. Az említett 3 fémhálóból a kettő szélső össze van elektromosan kötve, szigetelt vezetőkkel az elektronikán egy közös pontra vannak forrasztva. A középen levő háló egy csupasz vezetékkel van az elektronikához kötve. Ezeket a huzalokat csak le kell vágni (vagy forrasztani) és a rácsok az őket körülvevő műanyaggal már mehetnek is a kukába (vagy újrahasznosítás reményében a szekrényünk mélyére). A középső rács forrasztási pontját meg kell jegyezni, mert ez az eszköz veszélyes pontja, használat során az ehhez kapcsolódó fémes dolgokat nem ajánlott megfogni. A szigetelt vezeték helyére  (ehhez volt kötve a két külső rács) forrasztani kell egy jó hosszú szigetelt vezetéket, amit a megmarad nyél burkolatán ki kell vezetni. Venni kell egy fém szűrőt, aminek a nyelét le kell vágni, csak annyit kell hagyni belőle, hogy biztonsággal, jó erősen a műanyag nyélhez lehessen rögzíteni (mivel a szűrő a nagyobb potenciájú ponthoz lesz kötve ezért valami jól szigetelő anyaggal kell rögzíteni -pl. a meleg ragasztók is jók-). A szűrőhöz megfelelő, stabil villamos kontaktust biztosítva forrasztani kell egy vezetéket, aminek a másik végét az elektronikán a középső rács pontjához kell forrasztani. Ha ezzel megvagyunk, újra összeszerelhető a nyél. 2db AA-s 1,5 V-os elemről működik. Működtetni a nyélen levő gombbal lehet.  A nyélen kivezetett hosszú vezetéket egy beragasztózott területhez kell érinteni (pl. egy szöget vagy egy tűt kell szúrni a ragasztózott területbe és ahhoz kell kapcsolni a vezetéket). Amíg nyomva tartjuk a gombot, addig van elektron utánpótlás (a szűrőből kihulló fűszálak csökkentik a szűrő elektron többletét, ha ezt nem pótoljuk, akkor a potenciál különbség megszűnik), így addig képes a szűrő vonzani a kipotyogott fűszálakat.

Működés közben:

Régi, kézzel szórt füvezés:

Statikus szóróval újra füvezett képek:

Ugyan csak az interneten láttam azt az ötletet, hogy külön kis fűcsomókat lehet előre csinálni. Olyan anyagot kerestem, ami magához rögzíti a fűszálakat, de később felszedhető és tetszőleges helyre telepíthető. A választásom az üvegfestékre esett. Zöld színű festékből különböző formájú kis foltokat készítettem egy sík felületen, amire rögtön rászórtam a szóróval a füvet. Az üvegfesték száradása után a kis pöttyöket felszedtem, az eredmény ilyen lett:

Összességében nekem bejött ez az átalakítás. Nem túl bonyolult amit módosítani kell és árban verhetetlen. (2000-2500 Ft-ból meg van) Az eredmény engem meggyőzött. Aki keveslené az eszköz erejét, az egy kicsit tuningolhat is még az interneten megtalálható ötletek alapján (pl. nagyobb bemeneti feszültség, kondenzátor cserék), én nem látom egyelőre szükségességét. Ami utólag jutott eszembe, hogy a szűrő csatlakoztatását valahogy oldhatóra kellett volna kialakítani, így cserélni lehetne a szóró fejet attól függően, hogy milyen helyen kell használni.

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


9 megjegyzés »

 • avatar
  LokottZsiraf mondta:

  :) Jó kis leírás (néha azért üss entert, jobban lehet utána olvasni a hosszú szöveget ;) ) tetszik!

  Tényleg lehetett volna egy-két képpel több a készítésről, de majd elképzelem :D
  Ha már képek, bocsánat, nem tudok elmenni mellette; valamiért nagyon rossz minőségűre sikeredtek :( Ahol a szta látszik, ott csak hátrébb került a fókusz a kelleténél, a többi kép, jaj… Hát nem lett jó :(

  Az viszont jó volt, hogy olvastam valami erről is, mert ugyan nem tervezem terepasztal építését, mégis jó tudni a technikákról! :) Hatékony, olcsó, ügyes, köszönjük, ez kell, kettőt tessék becsomagolni :)

 • avatar
  BeGye ( a szerző ) mondta:

  Szia LokottZsiraf!

  Köszi, az észrevételeket. Nyomtam néhány entert és a képeken is próbáltam javítani. Természetesen a legnagyobb probléma az hogy nem vagyok nagy fotós, de a túl nagy méretek csak rontottak rajta. Kisebb képeket tettem fel így a képekre kattintva élvezhetőbb az egész.
  Egy hasonló témával foglalkozó magyar oldalon egy videót is láthatsz az egészről, én is az alapján készítettem.

  Üdv.:
  Begye

 • avatar
  LokottZsiraf mondta:

  Köszi,jobb lett :) – Megnéztem a képeket közelebből, pl. a tehenes kép egyetlen vékony csíkban éles. Ott jól lehet látni. Hogy ez miért van, azt nem annyira tudom, a “mélységélesség” fogalma jut eszembe, de inkább magyarázza tovább (ha kell) olyan, aki ért is hozzá. :)

 • avatar
  BeGye ( a szerző ) mondta:

  Egy jobb fajta kompakt (Panasonic FZ/20) gépem van, de mint hozzá nem értő csak automata üzemben használom (de biztos ott is el lehet rontani dolgokat :-) ).
  Azt hiszem, hogy elég sokat elárul az állapotáról, hogy szervizbe vittem a héten :-) Sajnos a motorja megsínylette az elmúlt 5-6 évet.
  Mivel ezek nem túl régi képek már baj volt akkor is vele, de most jutott el odáig a dolog hogy javíttatom. Amúgy néhány kép telefonnal készült, ott meg az a gond, hogy azokat meg inkább beszédre optimalizálják :-)

 • avatar
  Ikarus 242 mondta:

  Nagyon szép lett így a pálya, ég és föld a különbség. Már egy ideje én is fontolgatom a megépítését, csak egy darabig biztos nem lesz hova használni.

 • avatar
  IST mondta:

  Így van, én kértem és köszönöm, hogy megírtad. Valóban látványos a különbség, viszont az a te képeiden is jól látszik, hogy mennyire nehéz N-es méretarányt fotózni -> a képeken többször nagyobb egy-egy modell mint a valóságban.

 • avatar
  C50 4509 mondta:

  Üdv!
  Hasznos írás, köszönöm.
  Ha jól olvasom mindkét pólust (aszűrőt is és a testelést is) a középs, őcsupasz vezeték helyére forrasztottad. Kérlek nézz utána. Ha nem jól értelmeztem bocs. Esetleg az eszköz költégeivel kiegészítenéd az írást? Azaz mibe kerül egy ilyen elektromos légycsapó…

 • avatar
  BeGye ( a szerző ) mondta:

  Szia C50 4509!

  Igazad van, képek nélkül nagyon zavarosan írtam. A két pólos NEM kerülhet egy azonos pontra, hisz akkor azonos potenciálon lennének és nem működne. Javítottam a leírást (lehet hogy csinálok egy rajzot, ha már nem fényképeztem). Persze nem a szigetelt/nem szigetelt vezeték amit meg kell jegyezni, mert máskor, más terméknél lehet, hogy nem biztos, hogy így alakítják ki. Mindig van egy olyan pont amihez szabadon lehet nyúlni, ez kapcsolódik azokhoz a pontokhoz amihez véletlenül hozzáérhetsz, és van egy olyan pont amit amennyire csak lehet elfednek az emberi érintéstől, mert az több KV-os potencálon van. A szűrőt a magas potenciálú pontra a föld vezetéket a másikra kell kötni. Amúgy szerintem önvédelmi sokkolóból is lehetne készíteni ilyet, ráadásul az valószínűleg nagyobb hatásfokú lenne (a légycsapó kb 1-2 KV a sokkoló meg n*10KV). :-)
  A légycsapó 1790 Ft volt (http://www.tvproducts.hu/elektromos-legycsapo.html) a szűrő meg kb 300 Ft.

  Üdv.:
  BeGye

 • avatar
  jenicel mondta:

  De jó ötlet, csak jussak el végre a terepasztal építésig!
  Fényképezéshez: Én sem vagyok egy guru, de ehhez hozzá tudok szólni.
  A Pana Fz20 jó kis gép, lehet azzal jó képeket csinálni. Nagyon jó tulajdonsága a jó fényerejű objektív, ráadásul ez a teljes zoomtartományban igaz.
  Makrónál nem tudom mennyire torzít, de azon nem is tudsz változtatni.
  Viszont a kolléga jól mondta, a kulcs a mélységélesség.
  Ezt Manuális (M) módban tudod állítani, a rekesz méretének változtatásával (F-érték). Minél kisebb a rekesz mérete (F érték NÖVELÉSE!), annál nagyobb a mélységélesség, vagyis annál több minden lesz éles a képen. Fontos, hogy kis rekesznél több fényre, vagy hosszabb záridőre (állvány!) van szükség.
  A rekesz állításának módját a fényképezőgép kezelési útmutatója biztos, hogy tartalmazza.
  Ha jobban szereted, hogy ne kelljen mindent neked állítani, akkor próbáld az “A” módot a programválasztóval. Ott is tudod a rekeszt manuálisan állítani, a záridőt ahhoz igazítja a gép.
  Jó fényt!

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.