Főoldal » Élménybeszámoló, Érdekesség, Vasút

Swanage Railway

Nygma 2010 október 3 2 megjegyzés

swanage-1024 Érdekes hogy a történelem hogyan alakítja egyes országok vasúti fejlődését. A második világháború Anglia vasúthálózatát sokkal kevésbé döntötte romba, mint más országokét. A háború utáni újjáépítés során a vasútra a meglévő hálózattal és eszközzel való gazdálkodás esett. Ennek megfelelően Angliában a háború után is teljes gőzzel folyt a gőzmozdonyok fejlesztése és gyártása. A fejlesztések csak az 50-es évekre érték el a vasutat a mozdonyok erőltetett fejlesztésével, majd a 60-as években az elkerülhetetlen vonalbezárások következtek. Mindezen események rengeteg felesleges gőzmozdonyt és vasútvonalat jelentettek. Ezekből napjainkban hozzávetőleg 70 normál nyomtávú, 40 keskeny nyomtávú alapítványi kezelésű vasútvonalként üzemel és 10 vasútmúzeum is látogatható, legtöbbjük régi vontatási telepeken. Ezeken összesen több mint 1000 helyreállított gőzmozdony közlekedik. Ez a cikk egy ilyen normál nyomtávú vasútvonalról a Swanage Railways-ről szól.

Swanage Railways Anglia déli részén Dorsetben gyönyörű tengerpartok szomszédságában található. A vasútvonal először 1885-ben szállított utasokat a London & South Western Company részeként. A vonal 1927-ben került a bezárt vonalak sorsára, amikor is a vonal felszedésre is került. De nem telt el sok idő, mivel 1975-ben helyi hagyományőrzők segítségével újraépült a vonal és megnyílt újra a nagyközönség előtt. 2002-re a helyreállított szakasz nagyvasúti kapcsolata is megvalósult. A vonal jelenlegi szakasza Swanage és Norden Park & Ride Station között üzemel majdnem 10 km hosszon. Swanage az eredeti vonal fejlpályaudvara az állomás és a kiszolgáló épületekkel. A másik végen egy kerülő és pár tárolóvágányból kialakított fordulóállomás található nagyméretű parkolóval. A vonal mentén található Corfe Castle, amelynek alapjait a 11. században rakták le I. Henrik uralkodása alatt. Innen gyönyörű kilátás nyílik a vonalra, ahonnan a videóban pár szép felvétel készült az elhaladó vonatokról. Az út a teljes vonalon, 3 közbenső állomással fél óráig tart. De nem valami lassú menetelésre kell gondolni, a pálya egészen jó állapotban van, ahogy az a videón is látható. A vasútnak 5 működő és 5 felújításra váró gőzmozdonya, 3+1 dízelmozdonya (működő + felújításra váró) és 2+1 dízel motorvonata van. Térkép itt.
Azon a napon amikor utaztunk a vasút egyik legforgalmasabb időszaka volt. Akkor napi 18 vonatpár közlekedett, ebből 6 dízel a többi gőzvontatású. Ezen kívül az év folyamán 9 különleges esemény vonzza az érdeklődőket.
Az utazás alatt annyira el voltam foglalva magával az utazással és a videózással hogy fénykép alig készült. Jó szórakozást az alábbi videókhoz. Megtekintéshez ajánlom a HD felbontást és teljes képernyőt.

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


2 megjegyzés »

 • avatar
  IST mondta:

  Némi hátránya ennek a nosztalgiavonalnak, hogy bár a sínek megvannak, nem érhető el még vasúton. Ha jól tudom akkor már javában zajlanak a munkálatok/engedélyezési eljárások, hogy ez a probléma megoldódjon, hiszen akkor még többen lehetnének kíváncsiak a vonalra. Nekem is szerepel a terveim között, hogy egyszer meglátogatom, már csak azért is, mert MS Train Simulatorhoz megvan az a kiegészítő amely ezt a vonalat tartalmazza és amelyet időről-időre előveszek a régisége ellenére is.

 • avatar
  Nygma ( a szerző ) mondta:

  Azért nagyon sok preservation vonal olyan vasútállomástól indul ahol most is van vonatközlekedés, így könnyen át lehet szállni a menetrendszerinti vonatról. Viszont most hogy megépítették a nagy parkolót a vonal végén, nem hiszem hogy sok értelme lenne tovább bővíteni. Mármint az az egyetlen bővítési irány de akkor a mostani fejlesztés kárba menne. Bár lehet hogy benne van a hosszútávú tervekben.
  Severn Valley Railway-t akarom még megnézni, arról szépek hallottam.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.