Főoldal » Érdekesség, Vasút, video

7,5 óra a Bergensbanenen

IST 2010 november 21 12 megjegyzés

Szabó Ádám hívta fel a figyelmemet némi videóanyagra, amely a Youtube-on lelhető fel, de némileg utánanyomozva kiderült, hogy egyszerűen le is tölthető ingyen, jogtisztán. A Norvég Televízió 2-es csatornája csinált egy dokumentumfilmet amely 7,5 óra hosszú és kizárólag egy célról szól: bemutatni a Bergensbanen vonalat, amely Norvégiában fut Bergen és Oslo között. A dokumentumfilmet 1,2 millió norvég követte figyelemmel a tévében. Mindez annak apropóján történt, hogy 2009-ben volt 100 éves a vonal. A Youtube-on ezzel a videóval kezdődik a sorozat, 13 részben lett felpakolva a teljes film, illetve annak kissé vágott verziója. Jogi kérdések miatt a köztes interjúkat, filmbejátszásokat, oldalra szerelt kamerák képeit ugyan el kellett távolítani, de így van egy több mint 7 órás anyag amiben tisztán a vezetőállásból felvett anyag látható. A minőségéről csak annyit, hogy Sony 700 videókamerával rögzítették az anyagot XDCAM HD 1080 50i felbontással, ami finoman szólva sem rossz.

A teljes anyag így 165 gigabyte lett (viszonyítási alapul ez olyan 35 DVD-t jelentene), de átkonvertálták 1280*720-as felbontásra is, ami így már “csak” 22 GB, viszont a lejátszásához olyan filerendszer kell ami tud kezelni 4 gigásnál nagyobb file-okat. És mindezt felpakolták a netre, szépen le lehet torrentezni (ismétlem: teljesen törvényesen). A 22 gigásat ezen a linken találjátok meg, de van egy 246 gigás csomag is, amely Apple ProRes file-ban tálalja nekünk a cuccot (ennek eléréséhez ide kattintsatok).

Annyit még hozzátennék, hogy a hangok a Youtube-os anyagban nem az eredeti vonathangok, hanem DJ-k által kevert zenék. Nem tudom a letölthetőben is ezek vannak-e, ezt rátok bíznám, nekem bőven jó volt így is belenézni a videókba (a végére még nem jutottam).

Star Wars fanoknak mondhatnám azt is, hogy kötelező az anyag, mivel elhaladunk azon a tájon is ahol a Birodalom visszavág című film Hoth bolygón zajló jeleneteit forgatták. Ennek megfelelően nem csak zöldellő tájakat fogunk látni, hanem keményen behavazódott területeket is. Jó szórakozást!

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


12 megjegyzés »

 • avatar
  morhange mondta:

  Nem semmi az 1,2 millió néző, főleg ha az ország lakosságára vetítve nézzük. Itt aligha lenne ilyen népszerű, pedig ez valóbb világ mint a valóvilág. :)

 • avatar
  B.Zsolt mondta:

  Belenéztem Youtube-on. Nekem túl sok a 7,5 óra, bár a táj gyönyörű! Végig egy folyó mellett. Narrációval biztos érdekes lenne, de így nekem unalmas!

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Veszélyes lehet egyszerre megnézni. :-) Alkalmanként egy-egy rész viszont a nappali hajtás és pörgés után kellemes kikapcsolódást, pihenést jelent. Nekem legalábbis.

 • avatar
  morhange mondta:

  Én 3 részletbe megnéztem, egyébként szerintem nem kell semmi hozzá, jó ez így, engem ugyan érdekeltek a városok amiken áthaladt de ránéztem neten, hogy mi az a város (wiki) és ennyi.

 • avatar
  VT135 mondta:

  Légyszi valaki írja már le lépésről-lépésre, hogyan lehet flash videjókat gépre menteni!
  A másik lehetőségnek is örülnék, ha valaki IT-szakértő megmondaná, hogy mi a jó francért olyan lassúak nálam a flash cuccok! Athlon Sempron 3000+-os (1 magos gép), Win Xp, 1 GB RAM, Ati 9600-as vidkártya…lényeg, hogy még a 360-as felbontásban is csak kis képernyőn folyamatos a lejátszás. Ha teljes képernyőre rakom, már picit szaggat. :(
  Köszi!

 • avatar
  morhange mondta:

  Sok oka lehet, gyenge gépen nagyon nem mindegy a böngésző, próbálkozz operával vagy chromeval ha esetleg mást használsz. Lementeni meg trillió módszer van http://www.google.hu/search?client=opera&rls=hu&q=youtube+downloader&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

 • avatar
  VT135 mondta:

  Köszi a javaslatokat! A letöltőt most tesztelem, amúgy firefoxot használok, de próbáltam chrome-ot is, ott ugyanez a diaképvetítés fogadott.

 • avatar
  B.Zsolt mondta:

  Esetleg még a videokártya drivered lehet a hibás!

 • avatar
  VT135 mondta:

  Nemrégen tettem fel a legújabb Ati drivert.

 • avatar
  VT135 mondta:

  Letöltve nézegetem az anyagot. Zseniális kettőse a képnek és az alámixelt zenének!
  Ugyanakkor szerintem egy idő után unalmas, mert csak a pályát látjuk, semmi sem töri meg az egyhangúságot – én pl. élvezném, ha az állomásokon kicsit “körbenézett” volna a kamera, mutatva az épületeket.
  Másrészt nem értem, hogy az alagutak miért tök sötétek? A mozdonynak nincsenek lámpái? Mindenesetre a több perces nagy sötétségben tényleg nincs semmi látványosság – ezeket, meg az állomásokon több percen keresztül álldogálást ki kéne vágni. Szerintem.

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  A tévéműsorban voltak ilyen plusz dolgok, ott kommentárral, külső képekkel futott le a sorozat. Ami ingyen letölthető, az az eredeti anyag vágatlanul, csak így tudták feltenni a szerzői jogok miatt. Szerintem így is megsüvegelendő a dolog.
  Világításról: éppen a múltkor olvastam egy szimulátoros fórumban egy brit járművezetőnek a hozzászólását melyben kifejtette, hogy ők bizony éjszaka szinte semmit sem látnak, úgy vezetnek. A járműveken lévő fényszórók kizárólag arra jók, hogy a vonatot jobban észre lehessen venni kívülről.

 • avatar
  morhange mondta:

  22 gigásat leszedtem, eredeti hang van…

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.