Főoldal » Élménybeszámoló, Vasút

A Mikulás is vonattal jön?

Tastam 2010 december 5 Nincs megjegyzés

Amikor én még kissrác voltam, nem volt Mikulás, csak Télapó. Az is csak az én képzeletemben, mert soha nem láttam, így az érkezése egy bensőséges családi ünnep volt. Napjainkban már november közepétől szinte a csapból is a Mikulás folyik, a házak oldalán, hágcsón kapaszkodó egyszerű bábuktól egészen a tévéreklámokban látható, néha bizony elég bugyuta figurákig. Számomra ez a nagy felhajtás – talán gyermekkorom idilli emlékei miatt – kissé visszatetsző, de ez szubjektív dolog. Ám hogy a lényegre térjek, az utóbbi években a vonatokon is megjelent a Mikulás. December hatodika környékén több kisvasúton is közlekednek az ún. “Mikulásvonat”-ok, sőt egy helyen az elnevezést még le is védették. Ez aztán az üzlet a javából! Normál nyomközű vaspályán azonban tudtommal csak egy helyen vonatozik hazánkban a nagyszakállú, mégpedig a Nosztalgia Kft. jóvoltából Budapest-Nyugati pályaudvar és a Vasúttörténeti Park között. A vasútvállalat által kiállított, vegyesfelvágottra emlékeztető színorgiában pompázó szerelvények általában nem tartoznak a kedvenceim közé, most azonban egészen másról van szó, amit magam is megtapasztalhattam a vonaton utazó gyermekek átszellemült arckifejezését látva. Lássuk hát, mi mindent láttam, illetve örökítettem meg 2010. december 4-én a nem épp fotózáshoz való időjárásban.

Mikuláskor ugyan nem angyalok jönnek, először mégis az angyalföldi elágazáshoz vezetett utam. Ott elsőként az esztergomi vonal mellé néztem ki, ahol éppen érkezett egy, a Nyugati pályaudvarra tartó személyvonatként az egyik “ős-Desiro”, a 003-as. A háttérben a Füsti látható, ahol már nagyban készítik fel a Mikulás-vonatot az útra.

Aztán átsétáltam az elágazás másik oldalára, a Rákosszentmihály felé vezető pályaszakasz mellé. Nem túl bizalomgerjesztő terület, hiszen hajléktalanok tanyáznak a vasutat szegélyező bozótban felépített kunyhóikban. De szerencsére nem kellett sokat várakozni, hiszen menetrend szerint érkezett a Gödöllőre tartó nosztalgiavonat.

Angyalföldön be volt még tervezve még néhány perccel a gőzös előtt a szlovák Gorilla vontatta Hungária nemzetközi gyorsvonat megörökítése. Azonban nem jött, mivel a Keletiből eleve 25 perc késéssel startolt. Csak három percet kellett volna még maradnom… A Békéscsabáról gyermekeket szállító charter-vonatot már Rákosrendezőn kaptam le.

Most pedig irány a jól bejáratott, a Nyugati pályaudvar és Rákosrendező közötti fotóhely, hiszen hamarosan itt a Mikulásvonat! Most azonban érdekes módon itt is hajléktalanok mászkálnak, egynémelyikük eléggé bizonytalanul. De feltűnik – percre pontosan – a várt szerelvény, melyen ott utazik maga a Mikulás és elmaradhatatlan kísérője, a Krampusz is.

Ahogy elhalad mellettem a szerelvény, rádöbbenek: a Nosztalgia Kft beleadott ebbe a vonatba apait-anyait, hiszen a “normál” személyvagonok mögé kapcsolva ott döcög még egy komplett mellékvonali motorvonat, majd egy Bbmot és a végén a Rába-Balaton motorkocsi. Az sem lebecsülendő, hogy a cég aznap négy különvonatot indított, melyek zsúfolásig megteltek.

Nem sokkal később átrobogott az állomáson a BDVmot015 felvezetésével közlekedő négyrészes egység. Ez a Budapestről észak, Vác felé kiinduló elővárosi vonalak jellegzetes járműveinek egy képviselője, melyek hétvégeken Kunszentmiklós felé is előfordulnak. Miután távozott, elgondolkodtam: vajon két évtized múlva ilyesmi megjelenésű nosztalgiavonattal is utazhatunk?

Nem sokkal később a másik irányból “motorpótló” érkezett… Mint köztudott, a BDVmot-ból hatvanat állított volna üzembe a MÁV, s mire lefújták a projektet, már elkészült egy adag mellékkocsi. Ezek most mozdonyvontatással közlekednek a szobi vonalon,  de – a vasutasok kívánságára – egy gyorsvonatpárt Szegedre is ilyen szerelvény csinál.

Hétvégente a szobi vonalon is megjelennek a modern formavilágú FLIRT vonatok, megtörve a jellegzetes, még hazai gyártmányú járművek egyeduralmát, s tovább fokozva az amúgyis meglehetősen vegyes állomány tarkaságát. Vajon folyamatos, mindennapi szolgálat esetén is ugyanilyen elegáns külsővel és makulátlan belsővel rendelkeznének, mint mostanság?

Még egy gyors fotó az omladozó állomásépület elé 25 perc késéssel beguruló veresegyházi személyvonatról – indulok haza. Mivel a hangosbemondó az Esztergomból érkező vonatnak 33 (!) perc késést prognosztizál, gyalog vágok neki, így ismét három percen múlt, hogy lemeradtam a valahonnan két kocsival beeső 42-esről. De hát ilyen a vasútfotós élete…

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.