Főoldal » Vasúti hír, Vonatfotózás

Dízelbőség a Dunántúl legszebb vidékein

Benbe 2010 december 22 5 megjegyzés

Az új menetrend többfelé hozott változásokat a vonatfotósok számára is, és nem csak abban, hogy olyan szép környezetben haladó vonalak nyíltak meg, mint a komlói, az Abaújszántó-Hidasnémeti, vagy a zajtai vicinálisok.

[singlepic id=828 w=320 h=240 float=center]

Három, korábban dízeles vonalon is villamos vontatással közlekednek a személyvonatok, eközben eltűntek az M41-esek a Kazincbarcika-Ózd vonalról is, helyettük InterPici motorvonatok közlekednek. Ezzel a 92-es vonal népszerűsége valószínűleg nagyban csökkenni fog.

Nem úgy a 94-es számú Miskolc-Tornanádaska(-Hídvégardó, országhatár-Abaújtorna) vonal, amelynek magyarországi szakaszán a Bzmot szerelvényeket M41-esek váltották. A Bódva völgyében haladó vonalról remélhetőleg sok szép képet fogunk látni mostanában.

A hét minden napján járnak immár az M41-esek Zirc és Veszprém között is, azon a szakaszon, amely véleményem szerint szépségében és fotózhatóságában fölülmúlja a Cuha-szurdokot is. Mostani kirándulásunknak más apropója is volt: Zircnél ágazik ki az a csak teherforgalmú mellékvonal, amelyen ismét Remot-Dácsiák húzzák a bauxitszállító szerelvényeket Dudarbányáról Veszprémbe, hogy hamarosan az Ajkai Timföldgyár nyelje el az ércet. A napi három rakott tehervonat a vadregényes mellékvonalon ebben a szép, napos időben a hóval borított tájon talán az év egyik legjobb magyarországi fotótémája volt. Engem legalábbis sokkal jobban lázba hozott, mint akárhány MÁV TRAXX gépmenet tudna.

Az oda- és visszaút töltelékeként, illetve vasárnap vonattal is fölkerestem a 29-es számú Börgönd-Tapolca vasútvonalat. Értelmetlen, de fotósok számára üdítő változás, hogy egy hajnali Zánka-Köveskál – Tapolca személyvonat kivételével minden vonat M41-es vontatással közlekedik, amit hétvégén egy Desiro motorkocsipár színesít. Mindkét nap sikerült lencsevégre kapnom az M41 2143-as, régies, bár nem autentikus festésű, számomra egy NoHAB fölbukkanásával egyenértékű nosztalgiát kiváltó dízelmozdonyt is.

[nggallery id=57]

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


5 megjegyzés »

 • avatar
  Benbe ( a szerző ) mondta:

  Szíves figyelmetekbe ajánlanám új albumomat, amely Ausztria hegyei közé, a Traisentalbahn megszűnt szakaszára és a Mariazellerbahnra kalauzol el:
  http://www.benbe.hu/categories/benbeic.Austria.Electric.NarrowGauge.1099.php

  A fotózást gyönyörű, havas időjárás és a hohenbergi krampuszok inváziója tette különlegessé.

 • avatar
  Tweets that mention vonatmagazin.hu ? Blog Archive ? Dízelbőség a Dunántúl legszebb vidékein -- Topsy.com mondta:

  [...] This post was mentioned on Twitter by Geyza. Geyza said: RT @balage83 Dízelbőség a Dunántúl legszebb vidékein http://www.vonatmagazin.hu/2010/12/dizelboseg-a-dunantul-legszebb-videkein/ [...]

 • avatar
  IST mondta:

  A vonatfotózás is egy olyan hobbi amit szívesen végeznék, de a többi mellett már nem jut rá idő. Ezért is örülök mindig az ilyen beszámolóknak, köszönet érte, szép képek és kellően változatosak a beállítások.

 • avatar
  JZ mondta:

  nagyon jó képek…ha használsz is sminket (PS) észre sem vehető, max. az exifből.

 • avatar
  Benbe ( a szerző ) mondta:

  Köszönöm! Alapvetően csak a megfelelő világosságot és kontrasztot szoktam állítani a képeken, meg néha “szemetet szedek”, mert a dzsuvát nem bírja a szépérzékem. Egyébként RawTherapee-t és GIMP-et használok, a Photoshop szerintem nagyon lassú és körülményes. Egy csomó mindent meg lehet persze csinálni benne, de azok meg nekem nem hiányoznak.

  Az ózdi vonalról elkészült közben egy albumom: http://www.benbe.hu/gallery/az-ozdi/index.php

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.