Főoldal » Címlap, Kisvasút, Lapszemle, Könyvbemutató, Vasút

Zemplén kisvasútjai

crash 2010 december 10 4 megjegyzés

Minap összefutottam Simon Józsi barátommal, aki egy könyvet nyomott a kezembe, azzal a mondattal, hogy “nézd meg, mit szólsz hozzá?”. Tudtam, hogy készül egy könyv a Hegyközi kisvasútról, és azzal is tisztában voltam, hogy Malatinszky Sándornak Józsi barátom segít a képszerkesztésben. Tudtam, hogy ha képgyűjteményének csak egy tizede kerül be a könyvbe, akkor is  olyan könyv lesz, amiben a képek láttán az ember álla leesik.

De írjak egy pár szót a könyvről is… Két alapvető részre lehet a tartalmat felosztani: a szöveges, történeti, leíró részre, és az albumra. Előbbi rész nem csak a kisvasutat, annak születését, életét mutatja be, de a távolról jött ember egy kis betekintést kap a Bodrogköz, Hegyköz életébe, akkori mindennapjaiba. Ez a rész gazdagon van olyan képekkel illusztrálva, amelyek eddig nem kerültek publikálásra. Kedvencem a járműveket bemutató fejezet, ahol olyan kuriózum is látható, mint az mk49.


A könyben megjelent több száz fotó közül az egyik, amely láttán az ember szava elakad

A könyv második része egy fotóalbum, amely szépen végigmegy az állomásokon, azokat helyszínrajzzal és fényképekkel bemutatva. A könyv száznyolcvan oldal, kőkemény kisvasúti téma.

Nem ragoznám a dolgot, a téma, a képválogatás, és a szerkesztés egy kiváló könyvet eredményezett, jó kézbevenni. Úgy gondolom, hogy minden komolyabb vasútbarátnak ott kell  lennie a könyvespolcán. Az a véleményem, ha a karácsonyi könyvpiacon fellelhető könyvek közül csak egyet engedhetnék meg magamnak, akkor ezt választanám. Nagyszerű kiadvány.

Infó: További információk: Kisvasutak Baráti Köre Egyesület, 06-20-800-5600 vagy szerkesztoseg@kisvasut.hu, de lehet kapni a MÁV Nosztalgia boltokban is.

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


4 megjegyzés »

 • avatar
  Bvmot mondta:

  Lehalok. :D A lányával Anitával együtt tanultam a fősulin és a BVmot modellezése kapcsán hozott össze az apjával IT-n. Malatinszky Sándornak köszönhetően tudtam bejutni többször is IT-re. :)
  Nagyon szereti a munkáját ez már kiderült róla, szóval ez a könyv nagyon ott lehet.

 • avatar
  Tastam mondta:

  Nekem megvan a könyv, s bár elolvasni még nem volt módom, nyugodt szívvel csatlakozom az előttem szólókhoz.
  Jómagam abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy még utazhattam a kisvasúttal, bár mivel korai vasutas élményeim közé tartozik, nem sok mindenre emlékszem. De benne vagyok a könyvben, vagyis az egyik képen szerepelek is

 • avatar
  JZ mondta:

  egy árat tudtok mondani, kérlek?

 • avatar
  Benbe mondta:

  Megvettem. Egyelőre még csak pár pillantást vetettem bele, de azt hiszem, sokáig fog üldözni ez a vasúthálózat.

  A könyv ára 5000 forint (előrendelve csak 3000 volt).

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.