Főoldal » Egyebek, Forgalomirányítás, Stratégiák, Virtuális Vasút

Cities in Motion – hamarosan

IST 2011 február 13 22 megjegyzés

Nem is olyan régen értesültem arról, hogy készülőben van ismét egy közlekedésszervezős játék. Mint a Traffic Giant hatalmas rajongója nyilván utánanéztem, hogy mit is kell tudni a programról, mivel nagyon szeretem az ilyen stílusú programokat, van bennük minden, ami érdekel: nagyvárosi élet, kötöttpályás közlekedés, rengeteg fajta jármű, gazdasági szimuláció, emberek kedvének növelése. A Cities in Motion program így nagyon is pozitív előjelekkel indult nálam, az pedig csak hab volt a tortán, hogy a béta verziója nyílt, bárki által letölthető és kipróbálható. Bárkinek én is megfelelek, így aztán belefogtam a próbálkozásba. Illetve belefogtam volna…

A program ugyanis nem adta magát könnyen, egyszerűen nem volt hajlandó elindulni. Letöltés, telepítés és indítás után ugyanis kaptam egy gyönyörű fekete monitort rajta a felirattal a monitorom menüjéből: Out of range. Többször próbálkoztam, felbontásátállítástól kezdve addig, hogy visszatértem az egy monitoros üzemig, de semmi sem segített. Aztán végül egy fórumban találtam rá a megoldásra: a program a config file-ban (amit trükkös módon a Dokumentumok közé rejt…) a képernyőszélességet és magasságot is nullára vette, azon próbálta megjeleníteni a játékot. Nyilván nem sikerült neki. Az értékeket egyszerűen átírtam a Jegyzettömb segítségével és végre valahára sikerült elindítanom a játékot.

A CiM a világ négy nagyvárosának forgalomirányítását adja majd a kezünkbe 2011 február 22-étől: Bécs, Helsinki, Berlin és Amsterdam tömegközlekedését szervezhetjük meg 1920 és 2020 között a már a Traffic Giantban is megszokott módon. Adott ugyebár a város gyönyörűen megmunkált 3D-s képe, forgatható és zoomolható kameranézetekkel, házakkal, utakkal, járdákkal, autókkal, repülőkkel, gyalogosokkal, szóval kellemesen élő települést kapunk. A cél az, hogy különböző tömegközlekedési eszközökkel kiszolgáljuk az emberek igényeit, azaz leszoktassuk őket az autójukról. Alapvetően egyszerű a szituáció: megállókat pakolunk le, közöttük útvonalat állítunk össze, hozzárendelünk egy járművet és útjára indítjuk. Ha olyan területeket kötöttünk össze amik között közlekednek az emberek, akkor előbb-utóbb megjelennek a megállókban és elkezdik használni a járműveket. Mivel gazdasági szimulációról (is) van szó, ezért minden pénzbe kerül, az utasok pedig menetjeggyel fizetnek. A feladatunk részben az, hogy a menetdíjbevétel fedezze a költségeinket. Emellett persze különböző teljesíteni való célok is várnak ránk ahogy ezt már az ilyen típusú játékoktól megszokhattuk, szám szerint 12 lesz belőlük. Aki ezt kevesli az játszhat “sandbox” módban is, ahol nem kell küldetésekre koncentrálni, egyszerűen csak építkezni a magunk – no és persze a város lakosainak – örömére. Nagyobb durranásnak ígérkezik az, hogy pályaszerkesztő is jár majd a programhoz, azaz saját települést is létrehozhatunk, így aztán gyanítom, hogy akár Budapest utcáin is kavaroghatunk majd.

A program első ránézésre jól néz ki, a stílusnak megfelelő módon sok kis ablakban mutatja a helyzetet, grafikonokkal lát el minket. Alapvetően könnyű a kezelhetőség, nincs menürengeteg csak ikonok, szerintem egyszerűen bele lehet tanulni. Az oktató játékmód szájbarágósan magyaráz el mindent, akinek a Traffic Gianttel volt már tapasztalata, annak szerintem nem kell túlzottan belemélyednie, hamar bele fog rázódni. A játékmenet is a nagy őst idézi, hatalmas újítást ahhoz képest nem látok benne. Mondjuk ezt nem rovom fel hibaként, inkább örülök annak, hogy valós városokban próbálkozhatok a kor grafikájának megfelelő színvonalú programban.

A bétát megtaláljátok például ezen a honlapon, azonban hangsúlyoznám a béta jellegét: kifagy, kidobál, szóval még nem túl stabil, vannak vele problémák. Remélem a megjelenésig ezt még javítják, de ennek ellenére jól el lehet vele szórakozni. Ami még lényeges: az ára 20 euró a Steamen, úgyhogy nem az a hatalmas rablás kategória, ennyit nekem megér. Jelenleg is elő lehet rendelni, amivel öt egyedi jármű jár együtt, azok máshogy nem kerülhetnek majd a birtokunkba.

Ennyit erről, megyek is vissza játszani, mert engem bizony teljesen magába szippantott a program. A “Csak még egy kör” nevű szállóigét (anno még a Civilization után ugyebár) én momentán “Csak még egy megálló” szövegre módosítanám.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


22 megjegyzés »

 • avatar
  LokottZsiraf mondta:

  Hmm-hmm :) Ez a helsinkis dolog kíváncsivá tett, mihelyst lesz wingyógyos gép a közelemben, megsasolom… :D

 • avatar
  fecokam7 mondta:

  Van egy rossz hírem… a bétában csak Bécsben járkálhatsz… (legalábbis pár óra játék után ezt láttam).
  De hamarosan kijön, szóval addig felrakhatsz egy vindózt nyugodtan :)

 • avatar
  Ibigoo mondta:

  A béta alapján nehéz, sokkal nehezebb (lesz) mint annakidején a Traffic Giant volt.

 • avatar
  morhange mondta:

  Első ránézésre ezt érdemes lesz megvenni.

 • avatar
  LokottZsiraf mondta:

  Ejh.
  Na nem baj,a wingyogyós gépem úgys kölcsönben van. Másrészt az a gép régi és lassú, egészen biztosan nem lenne elegendő a teljesítménye. (A procira nem emlékszem, de 1GB RAM van benne, meg talán egy 128-as videokártya.) Sajna a játék oldalán nem találtam sem minimum, sem ajánlott hw-követelményt, de biztos, hogy ez a tíz euróért vett gép nem lesz neki elég :D

  Ha valakinek lesz tapasztalata, írja már meg… Köszi.

 • avatar
  Pityu89 mondta:

  Ezt találtam

  *OS: Windows XP/ Windows Vista/ Windows 7
  *Processor: Intel Core 2 Duo E4400 2.0GHz / AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4000+
  *Memory Ram: 2 GB
  *Hard Disk Space: 2 GB
  *Video: nVidia GeForce 8800 GTS / ATI Radeon HD 3850
  *Sound Card: DirectX Compatible
  *DirectX: 9
  *Keyboard / Mouse

  *Release Date: Feb-25-2011

  Amúgy nekem nem tetszik, hogy nem lehet egy megállóban busz is meg villamos is, illetve csak párosával lehet a villamos sínt építeni, egyesével nem, arról, hogy egy buszba miért csak 29 ember fér el nem is beszélek.

 • avatar
  Ibigoo mondta:

  @Pityu: ez egy bétaverzió, ami a kiadás előtt változni fog.

 • avatar
  LokottZsiraf mondta:

  Köszi az adatokat! Akkor csak messziről sóhajtozom, s maradok a linyuxos OpenTTD-nél, az manapság egy mosógépen is elfut :D

 • avatar
  morhange mondta:

  Nekem csak amd athlon 64 2x 3800+ 2ghz van, 1gb-128mb rammal (128-at az integrált vga eszi) de azért a menüig eljutottam, aztán rendszerint kifagyott, de azért a videókat elnézve jó játék :D

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  No, én előrendeltem. Majd meglátjuk mit tud a végleges, bizakodó vagyok. A bétával kellemesen eljátszogattam, bár a sokszori kidobálás nem tetszett.

 • avatar
  Pityu89 mondta:

  Megjelent. :)

 • avatar
  Pityu89 mondta:

  Kipróbáltam a teljeset. Nos még mindig kevés ember fér a járművekre, és továbbra sincs közös busz és vili megálló. De nem fagyogat már.

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Hmm, én meg állomást építgetek, meg E231-500-as szériájú Yamanote vonalon futó szerelvényt a Bandai sorozatból ahelyett, hogy játszanék vele. El is felejtettem, köszi, hogy szólsz! :-)

 • avatar
  mamutsegg mondta:

  Nem tudjátok esetleg, hogy az európai verzióban lesz-e magyar nyelv?

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Lesz ennél európaibb verzió is?

 • avatar
  mamutsegg mondta:

  Rosszul értelmeztem a megjelenési dátumot.
  Azt olvastam, hogy Amerikában február 22-én fog megjelenni. Európában február 25-én. Azt hittem esetleg lesz magyar nyelvű verzió kis hazánkban.

 • avatar
  vegh balint mondta:

  nekem még eredeti lemezen van meg a Trafic Giant :) csak túl jó hozzá a gép :D

 • avatar
  Pityu89 mondta:

  Nekem is az a bajom, hogy túl gyors, így játszhatatlan. :( Kéne valami géplassító patch hozzá. :D

 • avatar
  morhange mondta:

  @Pityu89
  Vedd le az órajelet.

 • avatar
  Dani mondta:

  Sziasztok!

  Kiszerettem volna próbálni a játékot, de a béta nem akar elindulni.
  Elindítom és azt írja, hogy a béta lejárt. Pedig el sem indítottam eddig.
  Amúgy akinek eredeti van meg, a Steamon rendelte meg? Lehet, hogy akkor én is megveszem, mert nagyon megtetszett.

  Dani

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Természetes, hogy lejárt a béta, hiszen megjelent a teljes program. Többen is megvettük a Steamen, legalábbis folyamatosan látom a jelzéseket, hogy ki-mit teljesített már benne. Én sajnos nem tudtam még vele sokat játszani, de ennek ellenére azt mondom megéri a húsz eurós árát.

 • avatar
  Dani mondta:

  Köszönöm a választ!
  Akkor én is mindjárt megrendelem.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.