Főoldal » Modellbemutató, Modellvasút, Modellvasúti hir, N, Tippek-Trükkök

ZoltaN rézmaratott kiegészítők

crash 2011 március 18 5 megjegyzés

Örömteli a mostani hír, ugyanis az apropója az, hogy megtekintésre, kipróbálásra hozzám került a ZoltaN márkanév alatt, hamarosan megjelenő N-es méretű fotómaratott kiegészítőkből pár darab. Ugyanis hamarosan piacra lép az új márka, és első lépésben fotómaratott, N-es kiegészítők jelennek meg ezen a néven. Először kiegészítők lesznek kaphatóak, de  vannak tervek további dolgokra is – mozdonyok, kocsik – de azokról majd akkor írok, ha tudok már valami konkrét dolgot.

Nos. Mi most a kezembe kerül, az nem más, mint öt darab fotómaratott lapka, amelyen terepasztal-kiegészítők vannak. Konkrétan van kerti bútor, sörpad, raklap, páfrány és asztalosműhely-belső. Nos, engem ez utóbbi kettő izgatott fel igazán. Hogy miért? Le is írom…

Nemrég jelentek meg különféle kiegészítő-gyártók kínálatában a lézervágott papírból készül növények. Páfrány, vízparti növények, de még tavirózsa is. Közös ezekben, hogy mind papírból van, és az áruk is igen magas. Előbbi azért nem túl jó, mert megszívja magát a levegőben található nedvességgel, utóbbi pedig káros a pénztárcánkra. A ZoltaN-féle páfránnyal ilyen probléma nincs. Mivel rézből van, festés után a helyére ragasztva megáll, akár nedves a levegő, akár nem. Előnye még, hogy mivel vékony rézlemezből van maratva, jóval részletesebb, ezáltal látványosabb növényekkel lehet a terepasztalt díszíteni. Mondjuk az már most, még beépítés előtt látszik, hogy festeni csak szórópisztollyal ajánlott, mert az ecset tönkreteheti az apró részleteket. A páfrány nekem nagyon tetszik, hamarosan a kapott szettről írok egy hosszabb lélegzetű írást, amelyben megmutatom, mit sikerült a lapból kihozni.

A másik kedvencem a rézlapok közül az asztalosműhely-berendezés. Hívjatok zöldfülűnek, tudatlannak, de én ilyet még nem láttam N-es méretarányban. Komplett asztalosműhely, gépekkel és szerszámokkal együtt. Gyanítom, hogy nem ez lesz a slágertermék, mert ennek az összeállítása nem kis kézügyességet igényel. Azonban már a rézlapról látni lehet, hogy aki ezt összerakja, egy ékszerrel gazdagítja a terepasztalát. Így postolás közben jutott eszembe, hogy az asztalosműhely-berendezések teherautó-rakományként sem nézhetnek majd ki rosszul, így kicsit nagyobb a felhasználási területe.

A nagyobb méreteket kedvelők miatt le kell írnom, hogy amikor beszéltem a készítővel, említette, hogy TT és H0 méretben is gondolkozik a kiegészítők piacra dobásán, de elsőre – mivel Ő maga is N-es modellező – a valóságnál 160-szor kisebb méretben gondolkozik.

Árakról még nem tudok hírt adni, és arról sem, hogy merre lesznek kaphatóak a termékek. Egyenlőre a termékekről a http://zoltan1160.blogspot.com/p/kiegeszitok.html olalon lehet informálódni, de én is ígérem, ha valami új információhoz jutok, akkor itt beszámolok róla.

3 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 5 (3 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


5 megjegyzés »

 • avatar
  IST mondta:

  Nézem a honlapot, aztán mire kitaláltam, hogy Budavári Zoli csinálja a dolgot, addigra meg is találtam a bemutatkozását is a lapon…
  Kíváncsian várom, hogy mik jönnek a jövőben, remélem a lelkesedése megmarad, valamint külföldön is rákapnak ezekre a rézmaratott kiegészítőkre.
  Lehet, hogy szólni kellene a briteknek is, hogy ilyen is létezik?

 • avatar
  BeGye mondta:

  Ez nagyon örvendetes.
  Én itt (http://www.kh-modellbahnbau.de/html/templates_2.php4?zid=79&PHPSESSID=ddec20c20715781bf78235d31e79a389) szemezgettem néhány réz maratott dologgal, de ha hazai is van akkor inkább az itteni piacot támogatnám :-)
  Én szívesen látnék ablak és ajtó szettet, mert az nagyon fel tudja szerintem dobni az épületeket.

 • avatar
  crash ( a szerző ) mondta:

  Nyilvánvaló, ha van magyar, akkor inkább azt vesszük. Ha van ötletetek, hogy mit hiányoltok, mit lenne jó, ha a ZoltaN termékei között megjelenne, akkor írjátok ide, a készítő is olvassa a blogot.

 • avatar
  BeGye mondta:

  Az előző hozzászolásomban írt linkről sok ötletet lehet venni (illetve az NDetail.de is sok ötletet adhat). Én az ajtó, ablak (lakó épülethez és ipari épülethez) mellett, szívesen látnék pl. , drótkerítést, fémlépcsőt (fordulóval). Ezek szerintem általánosan használható kiegészítők.

 • avatar
  trainmodeller mondta:

  Várom a H0 dolgokat, nagyon ígéretes. Most készült egy egy adag kiegészítő a Tóth Laci féle M40-eshez, gyönyörű lett és elég olcsón volt.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.