Főoldal » Bemutatók, Egyebek, Forgalomirányítás, Szimulátorok, Virtuális Vasút

Virtuális vasút találkozó

IST 2011 május 9 Nincs megjegyzés

Többször kérdezték már meg tőlem azt, hogy mit is jelent a virtuális vasút találkozó, hogyan kell elképzelni az eseményt. E-mailekben próbáltam erre mindig válaszolni, azonban most úgy gondoltam, hogy talán most már ideje egy-két kép segítségével itt is megmutatni mi szokott zajlani egy-egy ilyen rendezvényen. Ez már csak azért is praktikus, mert akkor a jövőben csak ennek a bejegyzésnek a linkjét kell megadnom az érdeklődőknek. Nem mellesleg figyelemfelhívó célzata is van a cikknek, ugyanis a következő találkozó e hét végén, azaz május 15-én lesz, utána viszont hosszú szünet következik, ősszel találkozunk újra. Részletek alant!

A virtuális vasút találkozót több okból hoztuk létre: egyrészt azért, hogy találkozhassunk ismerősökkel és ismeretlenekkel, olyanokkal akiket összeköt egy téma szeretete, azaz a számítógépen történő vonatozásé, függetlenül attól, hogy mozdonyvezetésről van szó, forgalomirányításról, vagy esetleg másról. Másrészt azért, hogy játsszunk egy jót, kiszakadjunk mi is a mindennapok mókuskerekéből és néhány zavartalan órán keresztül kellemesen szórakozzunk. Harmadrészt azért, hogy olyanoknak is megmutathassuk ezeket a programokat, akik még nem találkoztak ilyen jellegű játékokkal és akik elképzelni sem tudják, hogy van élet a lövöldözős vagy autóversenyzős játékokon túl, külön felhívva akár a szülők figyelmét is arra, hogy a számítógépezés nem biztos, hogy rosszat tesz. Negyedrészt pedig azért, hogy az újdonságokat kipróbáljuk, bemutassuk egymásnak a fejlesztéseket, nemegyszer segítséget kérve a továbbhaladásra. Szóval mindent összevetve kis közösségi életet próbálunk teremteni, olyat, ami nem csak az interneten zajlik.

A virtuális vasút találkozó immár szokásosnak mondható helyen, a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban, azaz a KMO-ban (1191 Budapest, Teleki u. 50.) kerül megrendezésre. A körülményekre azt hiszem panasz nem lehet, hiszen hatalmas termet kapunk minden egyes alkalommal, ami kellőképpen meleg hűvös esetén, de egyben jól is szellőztethető. Rengeteg szék és asztal áll rendelkezésünkre a kipakolásra, nem kell nyomorogni, minden elfér. Ráadásképpen büfé is üzemel az épületben, így aztán sem éhen, sem szomjan nem marad senki. Nem mellesleg szinte mindig van más program is a házban, érdemes lehet körülnézni más termekben is.

Látogatói szemmel a találkozón való részvétel meglehetősen egyszerű folyamat: délelőtt 10 órától délután négyig lehet jönni, bár utóbbi esetben már nem marad semmi idő, szóval legkésőbbi érkezésnek inkább délután 3 órát javasolnánk. A terembe való belépéskor kell kifizetni a jegy árát ami 300 forint, véleményem szerint nem egy nagy összeg. Mindenkinek jegyet kell venni, tehát a kísérő szülőnek is, hacsak nem ő úgy gondolja, hogy inkább a büfében várja meg amíg végez a csemetéje. Megjegyzem igen sok esetben a kedves apuka és anyuka is odaül a gép elé és nem meglepő módon még jól is szórakoznak. A belépőjegy megfizetésétől a nagyon kicsi gyerekek esetén tekintünk el, akik láthatólag csak azért vannak ott, mert a szülők együtt szerették volna látni a családot. Persze lehet egyedül is érkezni, a többség azért így jön.

A jegy kifizetésével együtt az erről szóló nyugta mellett egy kis tájékoztató füzetet is adunk, amelyben a VVT-ről van néhány szó, arról, némi linkajánlóval, a következő találkozók időpontjaival, valamint a játékot igazoló rovatokkal. Utána pedig szabad a vásár, lehet kóborolni a teremben, szétnézni melyik számítógépen milyen játék fut, leülni bármelyikhez, vagy ha mind foglalt akkor kis időre sorba állni. Általában 10-15 percet játszhat valaki egyszerre egy gépen, aztán ha vannak további érdeklődők, akkor átadatjuk vele a helyet a következőnek. Ha éppen senki sem vár arra a gépre, akkor tovább is lehet próbálkozni. Egy programhoz többször is vissza lehet térni, nincs semmilyen számbeli korlátozás, arra próbálunk csak figyelni, hogy mindig az élvez elsőbbséget aki még nem játszott aznap az adott játékkal.

Minden számítógép mellett ül valaki közülünk aki segíti a kezdőket az irányításban. Szívesen elmagyarázzuk mit kell csinálni, azt hiszem már kellő tapasztalatot szereztünk benne mind fiatalabbak, mind idősebbek esetén. Aki pedig már jó ismerőse az adott programnak, azzal szívesen elbeszélgetünk vezetés közben, de mindig figyelmeztetjük arra, hogy a szeme a pályán legyen. Ha kisebb gyerek játszik, úgy a szülőt is bevonjuk a játékba, megkönnyítve ezzel mondjuk az otthoni kipróbálását az adott programoknak. Alapvetően minden gépen meghatározott program / pálya / jármű fut, de ettől kérésre eltérünk, végülis a cél az, hogy mindenki jól érezze magát. A választék elég szélesnek mondható, többfajta játékot is ki lehet próbálni, de ezt mindig megpróbáljuk olyan plusz dolgokkal feldobni mint a RailDriver-es vezetési lehetőség, a 3 monitoros kijelző, a kivetítőn, többméteres képen való játék, vagy a hálózatos forgalomirányítás. A találkozón emellett átlapozásra várnak a Train Sim Magazin számai, és szívesen nyújtunk segítséget a kezdőknek vagy szülőknek abban, hogyan tudnának belevágni a játékba otthon.

Azt hiszem nagyjából összefoglaltam miről is szól az egész. Ha valaki mindezek alapján kedvet érez ahhoz, hogy eljöjjön és játsszon vagy beszélgessen velünk egy jót, akkor szeretettel várjuk 2011. május 15-én Budapesten a KMO-ban (ami nem mellesleg nagyon jól megközelíthető metróval, villamossal és busszal)!

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.