Főoldal » Modellbemutató, Modellvasút, N

Thomas a gőzmozdony, Tomix köntösben

IST 2011 június 11 7 megjegyzés

Amikor egy éve ráhangoltam magam ezekre a kis csodákra, arra gondoltam; ezek a gőzösök elszaladgálnak majd az N-es sínjeimen és egyben a kis gyermekeim is örülni fognak nekik :) nem különben én is… 3 éves Peti fiam imádja a vasutat, de még jobban a Thomas-os meséket…
Nagy örömömre – és IST komoly közreműködése révén (külön köszönet Neki ezért!) – év elején kezembe vehettem a Japánból érkezett Thomas és Barátai meséből a Tomix által életre keltett N-es gőzmozdonyokat, teher- és személyvagonokat.

Henry, James, Thomas és Percy gőzmozdonyok, a hozzájuk tartozó személyvagonok Sodor sziget express-széből, Annie és Clarabel (ep III személyvagonok :) egy – természetesen – Sodor feliratú tartálykocsi, és a rakoncátlan pőrekocsik…

Asztalom nincs, Roco sínanyagom van, ezen teszteltem. (Ha ezen elboldogulnak, akkor bármin elszaladgálnak majd :)

Kezdjük a legkisebbel, leglassabbal: Percyvel. Merthogy nem csak élethű modellekről van szó, de a mesének megfelelően a mozdonyok sebesség-áttételezése is élethűen tükröződik. Kéttengelyes kis zöld gőzös 6-os “rajtszámmal”, vezetőállás mögötti szeneskosárral. A mesében legtöbbször postakocsit húz, így a Tomix a szettbe is egy piros postakocsival csomagolta. Meglepően komoly kis önsúlya van, minden gond nélkül elhúz 40 tengelynyi szerelvényt. Váltón, angolváltón minden gond nélkül lassúmenetben is áthalad. Nem tudom, milyen motor van benne, de nagyon finom és halk a járása, lassú menetben nem ingadozik a sebessége, és amint áramot kap az FZ1-es trafóról, szépen elindul. Természetesen mindkét tengely hajt, a csatló rudazat szépen siklik…
Mesebeli tulajdonsága Percynek, hogy önértékelési gondjai vannak. Ezért a gyártó a szettbe 3 db további – érzelem kifejezős – arcot csomagolt a dobozba. Még nem próbáltam feltenni, de tényleg le lehet venni Percy “arcát”. Hogy ezek a japánok mindenre gondolnak…

Thomas a háromtengelyes – még szintén szerkocsi nélküli kis gőzös – kicsit vastagabb és hosszabb testtel, nagyobb kerekekkel, kicsit gyorsabban is megy, mint Percy. Őt Annie és Clarabellel kaptam egy szettben. Hasonló jókat tapasztaltam nála is. Van súlya, RocoR1-en simán gurul, váltókon döccenés és akadás nélkül halad lassan is.
Egy hibája, van a személyvagonoknak: nem lóg ki eléggé a kocsiszekrényből a kuplung. Vagyis Roco R1-es íven megfeszül a szerelvény és vagy megemelkedik egyik másik kocsi vagy kisiklik… tippem szerint 2-3 tized(!) milliméterrel lehetnének rövidebbek az ütközők.

James a piros gőzmozdony szerkocsis, és a három hajtott tengelyén kívül van neki előfutó kereke. Minden jót el tudok mondani erről a kis gőzösről is. Szépen halad a szabadonfutós szerkocsijával előre-hátra, RocoR1-en, váltón. A szerkocsinak is fém kerekei vannak, s valószínűleg súly is lehet benne. Kicsit az ő kereke is nagyobb ezért ő a leggyorsabb – szerk: leghasznosabb – gőzös, ahogy a mesében is. Egy gyenge pontja lehet, ez az előfutó kereke. Igaz, hogy egy rugó feszíti lefelé, de jobbra-balra nem határolja semmi, akár 80 fokban is kibucskáztathatom. Néha szitál a mozdony előtt, és két órás vonatozás alatt egyszer le is ugrott a sínről.
Mint ahogy a mesében legtöbbször, James itt is a – leakasztható szerkocsijával – és 2db rakoncátlan pöre kocsival szerepel egy szettben.

 

Henry a legnagyobb – de nem a leggyorsabb – gőzös. BR01-es kaliberű modell. Hajtás a mozdonyban, áramszedés a mozdony három hajtott és a szerkocsi mindhárom szabadonfutó tengelyén. Ráadásul nem akárhogy van megoldva az áramtáplálás a szerkocsiról a mozdonyra: az összekötő tengelybe süllyesztve, a tengely két oldalán egy-egy fémlapocskával. Így nem tekereg a szerkocsi és a mozdony között semmilyen kábelezés. Van még egy bónusz Henry-n; a leghátsó hajtott tengely gumigyűrűs. Mögé kapcsoltam mind a tizenkét Thomas-os személyvagont, 60%-os sebességnél, satuféknél olyat horgonyzott, hogy a szerelvény közepén 3 kocsi nagyon komoly “balesetet” szenvedett :) de nem sérültek meg … :)
És ami a legnagyobb csoda számomra; vígan zakatol a gőzmonstrum az R1-es Roco íven és az összes váltón előre, hátra, gépmenetben és szerelvénnyel egyaránt. Erre nem számítottam.
Henry az egybeszerelt szerkocsijával és egy piros-fehér Sodor Express személyvagonnal kapható egy szettben.

A mozdonyok és vagonok külsejéről csak annyit írnék, hogy mivel egyszerű rajzfilm-mozdonyokról van szó, ezért nem lehetett nagy kihívás a gyártónak a kasznik tervezése és kivitelezése… “egy-az-egybe” olyan letisztultak, mint a mesében.

Egyik vagon sem siklott ki egyszer sem, de én túl könnyűnek érzem őket, és sajnos műanyag kerekekkel vannak ellátva. És lehetne mindegyik vagyonon fél milliméterrel kijjebb a kuplung.

Ha már Thomas és gőzmozdony, akkor arra gondoltam mikor megrendeltem Őket, hogy az a lúd – akarom mondani az az Ellenőr legyen Kövér! A teljes kínálatot berendeltem, hogy teljes legyen a kép és Percy ne egy postakocsival, Thomas ne csak a két kis kéttengyelyes szerelvényével, James ne csak a két rakoncátlan pőrekocsijával és Henry ne egy árva személyvagonnal szolgálja ki Sodor szigetét, ezért a Japánból érkezett csomagban találtam még további 3db posta-, 2db 2 tengelyes személy-, 3db 4 tengelyes személy- és 4db 2 tengelyes tehervagont.
Örülök, hogy megvettem Thomasékat, nem számítottam technikailag ennyire “komoly” kivitelezésre, pontos és minden ívre kiterjedő futásra.

Mivel szét még nem szettem még őket, nem tudom, hogy fog elférni bennük a DCC dekóder :)

2011. MikeSky

ui: Végülis azzal simogatom a lelkiismeretemet – amivel az apukák nagy része -, hogy nem is én kaptam ezeket a szépségeket, hanem a gyermekeim. :)

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


7 megjegyzés »

 • avatar
  N dre mondta:

  Nagyon tetszik! Lehet tudni, hogy mindez mennyibe került?

 • avatar
  MikeSky mondta:

  nem volt kevés :)
  http://stores.ebay.com/Plaza-Japan/Thomas-the-Tank-Engine-/_i.html?_fsub=15
  plusz gyors “posta” plusz vám :(

 • avatar
  Ikarus 242 mondta:

  Thomas, így lehet a vasút felé terelni a gyerekeket, én is így kezdtem, csak én favonattal. Volt Toby, Gordon és egy zöld doboz, a nevét nem tudom, de nem Daisy.

 • avatar
  MikeSky mondta:

  Igen, így lehet terelni… hiszen azóta, a nem egészen 3 éves fiam névnapjára megkapta mind a négy mozdonyt favonatból … mert, hogy olyan mozdonyokat kért, amilyen apának van…
  egyébként neki nem kellett ilyen terelés… Édesapám 42 évet húzott le főellenőrként a MÁV-nál… minden lehetséges mozdonyon “utaztam” a vezérállásban…
  ja, és a 70-es évek végén az Ausztriából hozott TV-t fél év múlva elcserélte egy bazinagy terepasztalra…
  ő se volt beteg :)

 • avatar
  Aligurak mondta:

  Hello Mike Sky!

  Nagyon komoly problemäval küzdök.A fiam imädja Thomast es baratait.Kaptam egy ROCO szettet egy kollegämtol,digitälisat.De fogalmam sincs,hogy mi kompatibilis mivel,mi hogy müxik.Lecci,ajänlj vmi szakirodalmat,amiböl ezt ki tudom deriteni!A fenti Thomas szettet pl. hozzä tudom “igazitani”?Az e-mail cimem:aligurak@totalcar.hu.Köszönöm.Dömötör Zoltän

 • avatar
  crash mondta:

  Amiről a post szól, az N-es méretarány. Ha jól tudom, a Bachmann gyártja H0-ban is, de ebben nem vagyok biztos.

 • avatar
  Aligurak mondta:

  Köszi crash.Utánanéztem,valóban N-es méretarány :( .Szakirodalmat tudsz ajánlani?Teljesen kezdőnek!

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.