Főoldal » Modellvasút, Modellvasúti hir, N

Kato V16

IST 2011 július 27 5 megjegyzés

Aki már kellőképpen régóta olvasgatja a vonatmagazint az tudja, hogy mind crash, mind én “odavagyunk” a Kato Unitrack sínjeiért: kellőképpen strapabíró ahhoz, hogy otthoni játékhoz jó legyen, ráadásul még korrektül is néz ki. Az idők folyamán szép készleteket gyűjtöttünk belőle össze, valamint itt is hírt adtunk az újdonságokról. A mindkettőnk által használt alapszettnek a V11-est mondanám, amelyben dupla vágányos sínanyag van 381 illetve 414 mm sugarú ívekkel, ráadásul túlemeltek a sínek, így lazán bedőlnek a szerelvények az ívekben. Hihetetlenül jól néz ki egyébként ez a funkció.

Aztán ott van a V14-es szett, amely bár nincs egyikünknek sem, de ez adta meg azt a lehetőséget, hogy remek négyvágányos pályát lehessen építeni, ugyanis remekül illeszkedett a V11-es sínjei mellé a maga 282 és 315 mm-es sugarú íveivel. Ebből már kitalálható, hogy szintén duplavágány, szintén döntött sínekkel. Közte volt a V12-es szett (ami ultrabrutáljó mókát eredményezhet, lásd crash korábbi cikkét de immáron én is rendelkezek egy ilyennel amit majd némi napos idő esetén meg is mutatok, momentán “tele” van a nappali modellvasúti pályával), a V13 az emelt ovál pályával, na meg a V15, ami egy állomási kiegészítés.

Most viszont itt van a V16 is, illetve még nincs, csak a bejelentés és az előrendelési lehetőség a japán modellvasúti boltoknál. A szett a V11-V14 vonulat hagyományait folytatja, viszont ezzel a V11-es sínek külső ívéhez illeszkedő pályát lehet készíteni, a benne lévő ívek ugyanis 447 / 480-asak lesznek. Mindez azt jelenti, hogy bár a V11-esen is pofásan néznek ki a Shinkansen vonatok, a 480-as íveknél még kevesebb ok lehet a panaszra a kocsiszekrények belógása miatt. Már csak hely kell neki, hiszen így nagyjából egy méteres szélesség kell majd egy sima ovál pályához. A fantázia persze megindulhat, egy V14-V11-V16 kombóval remek hatvágányos pályát lehet építeni, ami egyáltalán nem ritka Tokióban. A némi egyenes síneket is tartalmazó szett ára előrendelés esetén 102 dollár, azaz durván 20 ezer forint a Hobby Search-nél. Várhatóan augusztus végén dobják majd piacra.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


5 megjegyzés »

 • avatar
  pre-zli mondta:

  Látom, a kínálattal együtt a gyűjtemény is szépen gyarapszik :)

  Mondjuk a körülményekre tekintettel én hónapok óta keresem a lehetőséget egy egyvágányú vicinális megépítésére, és még elképzelni se bírom, hogy hat vágány fusson egymás mellett! Mert az oké, hogy méteres szélesség kell a sima oválhoz, de hány V7-est és V3-ast kell majd egymásba fűzni ahhoz, hogy a hat vágányt egy átjárható váltókörzet szolgálja ki? Annak a hossza simán kitesz két-három métert, és akkor még nem volt szó se az ovál másik végéről, se az állomási vágányokról, tároló csonkákról, kitérőkről, stb. Pedig ha már Shinkansen, akkor azt is méterben kell mérni! Értem én: N-es kertivasútnál alább nem is érdemes adni! Már csak a kert hiányzik :)

 • avatar
  crash mondta:

  Instant get! :)

 • avatar
  JZ mondta:

  IST szabadságon van? hamarosan a Kleinbahn üzletében fogok járni Bregenzben, ha érdekel valakit. :)

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  @JZ:
  Nem, nem vagyok szabin, csak havazódok a munkahelyen, így csomó mindenre nincs időm. Most próbálom utolérni magamat, például az e-mailek olvasgatása terén is.

  @pre-zli:
  Ahogy nézegettem a japán témát modellezők fórumát ott amiatt megy az örömködés, hogy a Shinkansen szerelvények normálisan fognak ezeken az íveken kinézni. A V14-eseken már nem nagyon mennek el (vagy csak igen ronda belógással), a V11 még elfogadhatónak minősül, bár azon sem szépek.
  De én is eljátszogattam a gondolattal, hogy mennyi V7-es szett kellene a pályák összekapcsolásához. :-)

  @crash:
  Ha több helyem lenne, akkor valóban.

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Megjelent, a Hobby Search-nél azonnal Sold out státuszba került. Gyakorlatilag a megjelenés napján. Gondolom előrendelték az összeset.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.