Főoldal » Építés, Modellvasút, N

T-Trak modulépítés – 1 és 1/2. rész

IST 2011 július 10 5 megjegyzés

A cím talán meglepő, de kitalálható belőle, hogy túl sokat nem haladtam az építkezéssel. A múltkori írásom után jellemzően más tevékenység vette el a csekélyke szabadidőmet, így aztán kapóra jött crash múlt vasárnapi telefonja, miszerint ha van kedvem ugorjak el a Moviba, aztán megnézzük hogyan lehet felragasztani a kerítést. A hívást tett követte, egy óra múlva már javában próbálkoztunk az eddig felépített modul kis mértékű feltupírozásával. 

Nyilván én is felkészülhettem volna rá, de mivel nem tettem, így a hozzánk közel álló részre nem készült el a kerítés, maradt az a rész üresen. Azt beszélgettük, hogy előre nézek majd valamilyen készen kapható fűszőnyeget, a legutóbbi Model Rail magazinban úgyis pont azokat tesztelik és van néhány ígéretes darab. Aztán persze az is lehet, hogy marad a már korábban általam is kipróbált technika, azaz inkább leszórok némi füvet.

Na de inkább arról kellene írnom, hogy mi is történt a modulommal. Végülis nem sok: a kerítést leraktuk a helyére egyszerű Palma faragasztóval, remekül megfogja, bár az elején tartani kellett egy kicsit. Kiválogattam a Noch és Graham Farish figuráim közül azokat amelyekről úgy véltem feldobja egy kis élettel a modul hangulatát, majd ugyanazzal a ragasztóval rögzítésre is kerültek. Egy kis fadarabra nyomtunk ki ragasztót, abba finoman belemártottuk a figurák lábát, majd a helyükre kerültek csipeszes segítséggel. Az alapvetően fehér színű ragasztó szerencsére nyomtalanul szárad, utóbb már nem látszik a bénázásom. A figuráknál amúgy megpróbáltam arra figyelni, hogy ne zsúfoljam túl a modult, hiszen elvileg egy nyugodt kisvárosról, vagy inkább faluról lenne szó mint téma és nem nagyvárosi forgatagról. Ezt tekintve talán kevesebb figura is elég lett volna, de végülis nem bánom, hogy így alakult.
Szintén rögzítésre kerültek az autók is: mivel keskeny utcáról van szó, ezért egyirányúsítani fogom, teljesen esélytelen, hogy kétirányú forgalom menjen rajta. Két parkoló kocsi és egy taxi úgy vélem teljesen elég.

Ami még nagyon hiányzik az két darab villanyoszlop. Bár az eBayen tonnaszámra lehet olcsón venni műanyag lámpákat, kinézetre nekem nem jönnek (még) be, egyelőre nem tudom elképzelni, hogy ilyeneket rakjak fel a modulra. Persze az ár is számít: nagyon tetszenek a CR Signal lámpái és talán jobbnak is tűnnének brit földre, ugyanakkor a 6 fontos darabár kissé riasztó. Na mindegy, majd még eltöprengek ezen.
Aztán ott vannak még a háza, az egyikre biztosan teszek majd egy “Sale” feliratot, hirdetve eladó mivoltát. Emellett azon is gondolkodok, hogy egy-két ablakba teszek virágot, csak előtte nem ártana látnom pár képet arról, hogy az angolok is csinálnak-e ilyet. Jóbarátom a Google Street View segítségével már nekiálltam angol kisvárosok utcáit nézegetni, hátha jön pár ötlet mivel lehetne még élethűbbé tenni a modult. És akkor még a házak hátsó udvaráról nem is beszéltünk…

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


5 megjegyzés »

 • avatar
  Ibigoo mondta:

  az a kerítés nem lóg bele az űrszelvénybe?

 • avatar
  crash mondta:

  De ismerős fényképek :)

  Mikor füvesedik a túloldal?

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  @Ibigoo:
  A briteknél ha jól tudom akkor az űrszelvény szélesség 2500-2700 mm, attól függően, hogy milyen méretezésbe esik (W-vel és egy számmal jelölik ezeket). Ez (brit) N-esre lefordítva 16,9-18,2 mm-t jelent. A Unitrack töltéses sín szélessége 25 mm, így a közvetlenül mellé rakott kerítés a valóságban 3700 mm-nek megfelelő szélességet adna. Szóval ez így jó, bár magyar szemmel borzasztóan furcsának néz ki.

  @crash:
  Majd ha elmúlik ez a meleg és nem izzadok mint egy ló. Addig nem merek összetapizni semmit. :-)

  Amúgy meg hülye vagyok, a fotók crash-től származnak. :-)

 • avatar
  galbert mondta:

  Szerintem nem lett túl sok az ember, kell ennyi a jó hangulathoz. Az utca lehet akár kétirányú is, én rendszeresen meglepődtem, hogy milyen helyeken közlekedtek kétirányban. Vezetés közben meg csak találgattam, hogy elférek-e, vagy sem. :)

  Virágládákra nem emlékszem, bár ez nem zárja ki, hogy ne lettek volna. Emlékeim szerint inkább a front garden-ek csinosítása volt a jellemző (már ahol voltak). Bár mintha a régebbi épületeken lettek volna mindenféle növények…

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Ha azért az emlékeidből valami úton-módon előjönne egy-két dolog ami szerinted tipikus vagy sokszor láttad, ne tartsd vissza magad, szólj és meglátjuk kivitelezhető-e a modulon. :-)

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.